Рибново: Любовта в ръцете на младите, традициите – в душите на старите

Три дена яли, пили и се веселили - така са сватбите тук
2 мар 2017 12:52,
22
Рибново: Любовта в ръцете на младите, традициите – в душите на старите
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Това е една история за любовта и традициите. Любовта е в ръцете на младите, а традициите в душите на старите. Тук в китното Рибново на власт е патриархата, а ценностите движат общността. И ако през пролетта и лятото в селото кипи усилен труд, то зимата Рибново празнува.

В сезонът на сватбите тук важат правилата от приказките – три дни яли пили и се веселили. Но различното е, че освен веселба в истинската рибновска сватба трябва чеиз и писана булка.

На старите обичаи залагат и те. Добре дошли на сватбата на Пембе и Фейзи. Преди две години любовта ги срещнала... в училище!

Ходили заедно на бал, а две години по-късно е ред и на сватбата. За разлика от много от връстниците си двамата младоженци избират традициите. Затова още от първия ден на сватбата домът на булката е отрупан с богатия чеиз.

"Това е чеиз, който е събиран... не мога да кажа, че е събиран цял живот, това са последните няколко години, когато съм минала вече 15 години. Тогава повечето е купено, а мебелите, техниката всичко е купено преди месец", разказа младоженката пред Bulgaria ON AIR.

В ден втори колелото се завърта. Въпреки лошото време, в центърана шереното село отново кипи живот. Чеизът пак краси фасадата на къщата на Пембе, а роднини се събират с дарове за младите.

А докато на площада се извиват хора, на Пембе й предстои силен емоционален момент – боядиването на булката.

Това е и последният път, в който 20-годишното момиче ще прекрачи прага на бащината къща като девойка. А за да уважи традициите Пембе се оставя в ръцете на баба Рафие.

"Лицето ми е цялото с един дебел слой бял крем, който не се разлива, той трябва да си остане така по лицето. Отгоре ще сложат пайети. Обличам се по друг начин, не както днеска", oбяснява Пембе. След като бъде боядисана тя трябва да остане със затворени очи. Докато не стигне новия си живот – не като девойка, а като съпруга.

Какво искат младоженците обаче?

"Ние искаме просто да работим в България, да живеем в България и тука да отгледаме децата си, в Рибново", разказват те.

И така, в затвореният свят на писаните булки мечтите са прости - щастливо семейство и няколко деца. И въпреки странните обичаи Пембе и Фейзи са обикновени млади хора, които се осмеляват да свият гнездо в малкото Рибново. А хората тук се надяват, че повече млади ще последват примера им, за да подържат живи шарените традиции в Западните Родопи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Скрийте тая снимка преди лягане, много плаши тая омазаната с крем Здраве и коледна украса. Сватбарите яко са ви платили за реклама. Свършили са новините. В България има около 3000 села и повече, но упорито се налага изключението омазано с крем Здраве. Кукерите могат да взаимстват за маска от нея,но явно и те страхуват. Бая коментарчета сте изтрили. Определено некой в е метнал 5 лв да ни занимавате с глупости.
11
3
 
11
 
! Отговори
бг преди 7 години
20 години е добра възраст за женене .Да са живи и здрави и много щастливи!
10
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
изглежда интелигентно момичето и е симпатяга, не е некой разплут тюлен, кво хейтите ?
9
12
 
14
 
! Отговори
неминонА преди 7 години
Традиция е на Масаите в Африка да си мажат лицата с батерии, когато свалят булки. Това в Рибново с крема Здраве, си е чиста проба простотия..
8
3
 
8
 
! Отговори
До 1 преди 7 години
И тука ли намери място да правиш политическа агитация? Това го пиши в политическите новини, а тука може да кажеш нещо за сватбата.
7
9
 
27
 
! Отговори
Мимоходом да попитам преди 7 години
Агитация на младите ли правите, да купудав тенджери, ***, завеси и кревати за двора, а да не учат и да се развиват? Зер да има кой да ви копае и вади картофите, а вие да ядете и акъл да давате? То спазването на традициите е хубава работа, та не е лошо да видите и някоя българска сватба от, Видинско например, та да покажете и българските традиции, ем по фолклорни области, че са различини, красиви и интересни. Аре стига ни имахте за балами!
6
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тъуибани с тиуифони
5
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И колко пари са необходими за тридневна сватба?!
4
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
как така Пембе ? туй Пембе всеки ден
3
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересно защо не пише Помаци и помашка свадба , също и за ромите не се казва нищо , като че ли ако не се каже истината и всичко ще е наред
2
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пратете снимките на Ствън Кинг, че последните години е в творчески застой..бррррррррррр
1
5
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колко още статии за тази сватба? Да не би да са си платили за реклама????