Всеки втори: Санирането не е честно! 40% твърдят: Кражба е!

27% приемат полета с военния самолет на Радев за реален проблем
2 мар 2017 19:09, Анисия Иванова
110
Всеки втори: Санирането не е честно! 40% твърдят: Кражба е!
Архив: Булфото

49,5% от българите, запознатите със санирането, смятат, че то не е честно, 30,8% са на обратното мнение. Това сочи експресен телефонен сондаж на "Галъп интернешънъл". 

Проучването е направено сред 805 пълнолетни българи на 27 и 28 февруари и е финансирано от социологическата агенция.

Според данните – програмата за саниране е добре позната на българите – 90,2% от запитаните твърдят, че са чували за нея.

51,8% от тях смятат, че това е добър начин за обновяване на панелните блокове, 39,9% обаче се съгласяват с крайното твърдение "санирането е голяма кражба". Високият процент крайни становища показва очевидна обществена тревога, коментират от "Галъп интернешънъл". 

Изводите на социолозите е, че санирането се възприема добре по принцип, но детайлите му събуждат немалко недоволство, а причината е, че само малка част от българите могат да се възползват от него.

Голямо влияние оказват и подозренията в корупция, които са общ знаменател в българското обществено мнение.

"Галъп" прави и допитване в по-широк контекст на темата за реалните и изкуствено създаните обществени въпроси. Сондажът се опитва да провери обществените инстинкти и по отношение на някои актуални теми от последните седмици и месеци.

Сред реалните проблеми запитаните виждат проблемите с пътни настилки, тунели, мостове. 88,3% казват, че това е реален проблем, 9,8% - създаден от медиите, а останалите се колебаят.

Проблемът със санирането - за 52,6% е реален проблем, срещу 38,6% - не е, темата с парите за наука - 44,2% срещу 37,8%, пръстовите отпечатъци - 49,1% на 44%.

Като пример за изкуствено създаден проблем запитаните припознават полета с военен самолет на президента Радев (63,6% казват, че това е въпрос, създаден от медиите, а 27% намират това за реален проблем).

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Данните са от експресен телефонен сондаж сред 805 пълнолетни българи, проведен със самостоятелно финансиране от страна на „Галъп интернешънъл“ на 27 и 28 февруари. 1% от извадката отговаря на 55 000 души. Максималното стандартно статистическо отклонение при 50-процентните дялове е ±3,5%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Саниранието-типично по герберски, важна е фасадата, не съдържанието. А че се краде яко, това е обществена тайна, само фирми близки до герб, регистрират се и такива в встарната например в Бургас и Благоевград, всичко минава през новорегистрирана фирма от София, герб са рафинирани крадци!!!! После с откраднатите пари се купуват изборите, защо не направитетака, че хората да имат средстав сами да си санират целите сгради, нещо за доходите да кажете и какво направихте 8 години
20
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Откъде накъде с парите на 7 млн българи ще се санират блоковете на 10 хил герберасти ?
19
0
 
13
 
! Отговори
дддд преди 7 години
Ти да не си душевно болен бе,как от очевадна кражба отиде кои кво карал.Пич пии си хаповете не вървиш на добре
18
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Санирането беше начин едни пари от дългове, които плащаме всички, да отидат за заплати на строителните фирми, които са на хранилка около ГЕРБ. Така хем се краде от големите суми, хем се осигурява електорат, хем има ленти за рязане за нещо, което се ползва от малцина, а плащаме всички. Тук не говорим за социално слаби хора, а за равнопоставени граждани - защо всички плащаме за неколцина.
17
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези допитавания само показват на какъв хал е обществото ни. Отидете пред един блок и питайте ония дементиралите на пейката за даден въпрос и гледайте сеир.
16
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Според закон,приет в НС, купуването и продаването на гласове е престъпление.Следователно,купуването на гласове срещу саниране е престъпление,което трябва да бъде наказано с цялата тежест на закона.
15
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като пример за изкуствено създаден проблем запитаните припознават полета с военен самолет на президента Радев+++Когато Ненчев летя със Спартана, БСП орева орталъка колко било по скъпо с него да се лети. Сега .. с Радев, това било пример за пестене ...
14
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Парите са от гарантиран от ДЪРЖАВАТА заем (сещайте се кой ще го връща). Цените за облицовка със стиропор са много завишени. Разбира се някой здраво пълни гуша.
13
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Накрая се оказа, че Спартанът даже харчи повече от Фалкона с който пътуваше Плевнелиев.Т.е. Радев няма акъл даже и за един Пи Ар да си направи.
12
28
 
4
 
! Отговори
Истината преди 7 години
За маргинализираните мързеливи фенове на БСП облагородяването на сградите винаги ще е кражба.Те не могат да възприемат красивото и хубавото.Както и че тяхната партия БСП един пирон не заби за тая държава вече 26 години!
11
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не сте ли забелязали Лиляна Павлова като заговори за магистрали и саниране как се възбужда и изпада в екстаз,като че ли са и показали захарната пръчка.Не случайно хората казват,че парите са най-големия афродизиак.
10
2
 
30
 
! Отговори
До Ужас преди 7 години
Не "май",със сигурност се плаща с пари от бюджета,т.е.с нашите пари.
9
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Моята къща е 130 кв.м. и съм я санирал сам.Искам държавата да ми върне сума,равняваща се на 130 кв.м.санирана площ за да бъда равнопоставен с гражданите,които получиха наготово и безплатно тази благинка.В противен случай,ще смятам отказа за дискриминация и ще си потърся правата в съда.
8
4
 
46
 
! Отговори
Ужас преди 7 години
Това не е саниране, а топлоизолиране + измазване на входа и ремонт на покрива. Повечето апартаменти си имат дограма. Не знам за какво ги изписват тези пари, но ми се струва, че кражбата е чутовна и съпоставима с КТБ. Само се пишат общи приказки. Защо една медиа не поиска един отчет за даден блок, ама подробен, за какво са дадени парите точно?! Отделен е въпроса, че май се плаща с наши пари, не от ЕС, което си е жива подигравка с гражданите, за които няма да има "саниране"...
7
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо прокуратурата не се намеси. Това е повече от очевадно. Цените на квадратен метър са около 8 пъти по-високи от пазарните.Докато Цацаров е главен прокурор на Борисов и Павлова няма да бъдат повдигнати обвинения, защото всички знаем кой си избра пародията Цацаров.
6
6
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кражбата на века - 1 млрд за 200 блока - излиза по 5 млн на блок. За толкова ще се построи цял блок. Отделно че фирмите-изпълнители са основно фирми на ГЕРБ и там се крада още около 50%, които се внасят в партийната каса за купуване на вот и фалшифициране на изборите.Такова чудо няма никъде по света - защото това са пари на всички нас ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ.
5
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
40%?Мисля,че поне 80% смятат,че е кражба.Затова бившите управляващи трябва да излязат пред обществото и да обяснят каква е цената на кв.м.санирана площ,съответно какви материали на какви цени са вложени.Защото цифрите,които чухме са направо шокиращи.И ако мислят,че ще гласуваме за тях за да продължат с безумните си кражби,много се лъжат.
4
2
 
19
 
! Отговори
стириопорена държава преди 7 години
Измама е! Не слагат стириопор в асансьорите.
3
1
 
32
 
! Отговори
Нас преди 7 години
Галъп лъжат ! Тази стъкмистика сигурно е правена в големи градове ! А малките градове и селата където живеят в къщи да не би да са съгласни !?
2
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разбира се,че е кражба.ОГРОМНА КРАЖБА!Очакваме гл.прокурор да се самосезира и да се направи сериозно разследване на втората за века кражба след КТБ.А пътуването на президента с военния самолет е изкуствено създаден проблем за хора ,които търсят "под вола теле"