Всеки втори: Санирането не е честно! 40% твърдят: Кражба е!

27% приемат полета с военния самолет на Радев за реален проблем
2 мар 2017 19:09, Анисия Иванова
110
Всеки втори: Санирането не е честно! 40% твърдят: Кражба е!
Архив: Булфото

49,5% от българите, запознатите със санирането, смятат, че то не е честно, 30,8% са на обратното мнение. Това сочи експресен телефонен сондаж на "Галъп интернешънъл". 

Проучването е направено сред 805 пълнолетни българи на 27 и 28 февруари и е финансирано от социологическата агенция.

Според данните – програмата за саниране е добре позната на българите – 90,2% от запитаните твърдят, че са чували за нея.

51,8% от тях смятат, че това е добър начин за обновяване на панелните блокове, 39,9% обаче се съгласяват с крайното твърдение "санирането е голяма кражба". Високият процент крайни становища показва очевидна обществена тревога, коментират от "Галъп интернешънъл". 

Изводите на социолозите е, че санирането се възприема добре по принцип, но детайлите му събуждат немалко недоволство, а причината е, че само малка част от българите могат да се възползват от него.

Голямо влияние оказват и подозренията в корупция, които са общ знаменател в българското обществено мнение.

"Галъп" прави и допитване в по-широк контекст на темата за реалните и изкуствено създаните обществени въпроси. Сондажът се опитва да провери обществените инстинкти и по отношение на някои актуални теми от последните седмици и месеци.

Сред реалните проблеми запитаните виждат проблемите с пътни настилки, тунели, мостове. 88,3% казват, че това е реален проблем, 9,8% - създаден от медиите, а останалите се колебаят.

Проблемът със санирането - за 52,6% е реален проблем, срещу 38,6% - не е, темата с парите за наука - 44,2% срещу 37,8%, пръстовите отпечатъци - 49,1% на 44%.

Като пример за изкуствено създаден проблем запитаните припознават полета с военен самолет на президента Радев (63,6% казват, че това е въпрос, създаден от медиите, а 27% намират това за реален проблем).

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Данните са от експресен телефонен сондаж сред 805 пълнолетни българи, проведен със самостоятелно финансиране от страна на „Галъп интернешънъл“ на 27 и 28 февруари. 1% от извадката отговаря на 55 000 души. Максималното стандартно статистическо отклонение при 50-процентните дялове е ±3,5%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Анкетирани 805 човека...почнаха като английските учени... :)