27 деца загинали при разрушителния трус в Свищов

Градът е ударен от 7,3 по Рихтер на 4 март 1977 г. в 21:20 часа
3 мар 2017 19:05, Петя Славова
33
27 деца загинали при разрушителния трус в Свищов
Снимка: "Монитор"

27 деца загиват по време на унищожителното земетресение от 7,3 степен, разтресло Свищов и околностите на 4 март 1977 г. в 21,20 часа. Общият брой на загиналите е 109.

Цифрата за пръв път съобщава 40 години след трагедията бившият служител на Народната милиция от онова време Тодор Георгиев, припомня "Монитор". През 1977 г. той работи като криминалист в Окръжното управление на МВР във Велико Търново и след земетресението заедно с колегите си е спешно командирован в епицентъра на трусовете, където прекарва 28 дни.

Онова, което вижда тогава, мъжът няма да забрави никого. Той разказва, че когато пристига в Свищов късно вечерта, градът е потънал в тъмнина, а отвсякъде изпод руините се чуват викове за помощ, писъци и стенания. Изпод развалините са извадени общо 109 трупа, 27 от тях детски.

Сред останалите загинали има 11 служители на МВР, 6 учители, 15 инженери, 4 директори на институции и др. Повечето от жертвите са от двата срутени до основи блока: 10-етажното общежитие на химкомбината "Свилоза" и блокът в центъра на града, известен като блока на градския народен съвет. Освен тях има и много съборени къщи, повечето от които стари.

Засегната е и църквата "Св. Троица". Труповете на загиналите хора са подредени в коридорите на местната болница за разпознаване от близките.

Часове след земетресението милиция и военни от поделението в Белене започват операция по изваждане на пострадалите изпод отломките на сградите. Работата им се усложнява от продължаващите вторични трусове, някои от които също доста силни, от 3 и 4 степен.

От всяко мъртво тяло се изземват пръстови отпечатъци, чрез които след това се извършва неговата идентификация. Прегледите направени от лекар патолог показват, че повечето от хората са загинали от задушаване.

На третия ден след трагедията в Свищов идва Тодор Живков. След като разбира, че 27 от загиналите са деца Тато промълвява само "Това е страшно. Интелектът на този град си отиде" и очите му се напълват със сълзи.

Няколко дни след земетресението Свищов отново изтръпва след като неизвестни пускат слух, че от химическия комбинат е изтекъл отровен газ. Голяма част от хората грабват багажа си и са готови да се евакуират. За щастие слухът се оказва неверен и макар и трудно, хората са убедени да се върнат обратно по домовете си.

След като операцията приключва и Тодор Георгиев се прибира вкъщи, изгаря дрехите с които бил през тези 28 дена, тъй като по думите му те миришели на изгорено и смърт. Заради участието си в спасителната операция той и колегите му били удостоен с ордени за гражданска доблест и по една седмица отпуска.

Мъжът обаче никога няма да забрави зловещата си командировка в крайдунавския град. Голяма част от възрастните жители на Свищов също няма да забравят онзи черен 4 март и всяка година на този ден те отиват на гробищата и местните църкви за да запалят свещичка за загиналите си близки и съградани. Тази година на 4 март в града също ще бъдат отслужени цаупокойни молитви, а на местата на падналите от трусовете блокове, където има паметни плочи, ще бъдат поднесени венци и цветя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още по темата: земетресениеСвищов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
0
 
! Отговори
ХХХ преди 7 години
Военнослужащи участваха и от поделението от гр. Свищов
26
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Години наред се говореше кой къде е бил по време на земетресението. Едва ли някой ще го забрави. По-възрастните също не бяха преживявали подобно нещо. Може би децата бяха пощадени от страха. Аз бях 8 клас и гледахме "Норма" от Белини във варненската опера. В антракта като започна да тресе помислих, че момчетата са се сбили в съседната ложа. А после всичко ми изглеждаше безкрайно смешно:огромният полилей, който се люлееше, дамите, които вдигаха полите за да прескачат по бързо през седалките,
25
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Некоректно заглавие, излишно точно по български манталитет да създадем напрежение и интрига. Все пак е било преди 40 години.
24
2
 
13
 
! Отговори
Свищовлия преди 7 години
Може ли толкова правописни и фактологични грешки да имате за едно огромно бедствие? Беше в 21:24 ч. Калдъръмената пътека се гънеше на вълни, а аз 10-годишно хлапе не можех да стоя на краката си. Токови удари, късане на жици, падащи стълбове. После се качихме на баира и видяхме падналия блок, който не е в центъра - беше една купчина бетон. Имаше само един по-силен трус около 03.40 - около 5 по Рихтер.
23
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Било е много страшно. С извинение, голи хора са тичал и навън директно от баните, без срам.
22
8
 
12
 
! Отговори
Пешо* преди 7 години
Има нещо мръсно в тая държава. Винаги около големи празници умират групи деца в земетресения, наводнения, реки...
21
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 17Личи си, че си вчерашно ако. Не бяха ежедневие, както са сега. Нямаше купени шофьорски книжки.Който не е карал шофьорски курс "по комунистическо" - никакъв курс не е карал. Всъщност, какво да споря, такива като теб повтарят тази мантра, без да са живели тогава и да помнят хубавото и лошото от онова време
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ДО 13Да ама поради липса на друго и това ни беше много интересно
19
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боже, боже, след толкова години разбираме това, бях на 12 в пети клас, а осмокласниците същия ден бяха взели урок по география и бяха запознати с това природно бедствие запознаха и нас, вечерта като ми се разлюля леглото помислих, че брат ми си играе нещо и го сритах, но в следващия момент се сетих и извиках земетресение излязохме вън и видяхме на съседите комина как пада, след това цяла нощ обикаляхме с по-големите деца по улиците. Беше страшно имаше напукани къщи
18
1
 
8
 
! Отговори
лан преди 7 години
Точно даваха един кон,и двама червеноармейци се чудеха, откъде е попаднал в обсадения Ленинград.По телевизията.И се почна земетресението.
17
1
 
16
 
! Отговори
ДО 13 преди 7 години
Е за ония години си беше криминале,тогава още нямаше екшъни не помниш ли.Имаше само Студио Х в събота Помня кадъра някакъв самотен кон сепояви и телевизора се разтресе. А ,,Родена от революцията " си беше руско криминале.И другият сериал с Висоцки ,,Мястото на срещата не се променя "беше от същия тип-Джерджински ,ЧК,и т.н.
16
37
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Що лъжете, бре!? През комунизма нямаше убийства, кражби, изнасилвания, наркотици, стачки и земетресения.
15
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не само, че беше силно, но беше и продължително, помня го много добре. Вранча е най-опасната земетръсна зона в Европа, при румънците сигурно е било ужас.
14
15
 
14
 
! Отговори
До 12 преди 7 години
Дълго след земетресението имаше информационно затъмнение в стила на оня режим.За това и до днес не се знае точния брои на жертвите.Соца си е соц.
13
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много добре си го спомням бях на 20 години. В София земята се разлюля и тока изгасна. Тогава живеех с родителите си в къща. Веднага излязохме на двора и видях как уличната ел. мрежа се люлееше. Такова земетресение никога не бях преживявал. Имах транзистор на батерии и пуснах радио София по което едва след половин час съобщиха за земетресението. Дано никога повече да няма такова земетресение при което цяла България се разлюля като люлка.
12
4
 
7
 
! Отговори
Софиянец 2 преди 7 години
До Пак софиянецахахаха ти на "Родена от революцията" (сериал) криминале ли му викаш?:)))
11
1
 
18
 
! Отговори
Страшно беше. преди 7 години
Който го е преживял,страха остава за цял живот.Преди това Скопското земетресение ни се стуваше като далечно и не толкова страшно и даже любопитно ,като на ленинеца и неговите набори сега.Сега и най малкия трус ме вади от,,обувките"
10
2
 
25
 
! Отговори
Пак софиянеца преди 7 години
Даваха руско криминале,изведнъж телевизора подскочи и се завъртя ,тогава хукнах към стаята с децата.Седяхме цяла нощ във Вартбурга увити с одеала.Децата бяха на 4 и на 1години и нищо не помнят. Нямаше лаптопи ,интернети и коментари
9
2
 
20
 
! Отговори
тя преди 7 години
Живея в София и бях студентка в ***, помня това земетресение и от тогава имам страхова невроза от подобно бедствие!
8
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз бях там на 5 етаж, бил съм на 9 години. Баща ми беше някъде на гости и след труса побързал да се върне да види как сме. Започна да разказва на майка какво е видял, явно и двамата бяха в стрес, за мен обаче като за повечето хлапета просто беше нещо интересно. И постоянно питах - а училището падна ли? Накрая получих шамар и то сериозен, май не разбрах тогава защо.Не си спомням да е имало вторични трусове и блока който падна е далеч от центъра, общежитието е по-близо.