Честит празник! Честваме 139 години свободна България

3 март ще бъде отбелязан с паради, поднасяне на венци и заря
345
Честит празник! Честваме 139 години свободна България
Снимка: Булфото, архив

България днес ще отбележи 139 години от Освобождението си.

На 3 март през 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и тогавашната Османска империя, с което се слага край на Руско-турската война, започнала през 1877 г. и се поставя началото на Третата българска държава. През 1890 г. 3 март е обявен за Национален празник.

Още по темата

След близо 500 години под турско робство, 70-те години на 19 в. и учредяването на българската епархия през 1870 г., поставят началото на решителното освободително движение. В Букурещ е формиран български революционен централен комитет, начело с Васил Левски, който започва подготовка за въстанията срещу османската власт в България.

На 24 април 1877 г. в Кишинев е издаден манифест на император Александър II, с който Русия обявява война на Османската империя. Руската армия се командва лично от императора. Една от най-значимите битки, прославена и в родната ни литература е Шипченската епопея. Ордите на Сюлейман паша е трябвало да разбият частите за прикритие, укрепели се по стръмнините на връх Шипка, за да може турската войска да пробие в Северна България.

През 1878 г. по силата на международен акт е възстановена българската държава. За първи път денят на Освобождението е отбелязан през 1880 г., а десет години по-късно 3 март е обявен за национален празник на Република България.

Националният ни празник ще бъде отбелязан с много церемонии.

Служебният министър на отбраната Стефан Янев и изпълняващият длъжността началник на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов ще участват в церемонията по издигане на Националното знаме пред Паметника на Незнайния воин в столицата, съобщиха от Министерството на отбраната.

Церемонията ще започне в 11.00 ч.

В 12.00 ч. ще се извърши тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред Президентството.

Тържествената проверка заря в чест на 139-та годишнина от Освобождението на България ще се състои от 18.30 ч. пред Народното събрание.

В церемонията ще участват военнослужещи от военните формирования 28 860 - Горна Малина, 42 600 - Мусачево, 22 320 - Божурище, както и военнослужещи от Националната гвардейска част със знамената-светини - Самарското знаме - знамето на 3-та дружина на Българското опълчение, щандарт на 1-ви конен полк, знаме на 23-ти пехотен Шипченски полк, знаме на 15-ти пехотен Ломски полк, знаме на 13-ти пехотен Рилски полк, знаме на 24-ти пехотен Черноморски полк, знаме на 25-ти пехотен Драгомански полк, знаме на 31-ви пехотен Силистренски полк.

Командващ на тържествената проверка ще бъде командирът на Националната гвардейска част бригаден генерал Илко Йорданов.

Военнослужещи от Българската армия ще участват в тържественото отбелязване на Националния празник - 3 март в цялата страна.

Служебният премиер Огнян Герджиков ще се включи в тържествата за националния празник, съобщи пресслужбата на кабинета. От 11.30 ч. премиерът ще се включи в тържествения митинг на площада под връх Шипка, където ще произнесе слово, след което от 13.00 ч. ще бъде и на поклонението на Шипка.

По-късно същия ден министър-председателят ще присъства на тържествената заря-проверка от 18.30 ч. на пл. "Народно събрание" в София. Премиерът Огнян Герджиков ще бъде и на традиционния прием за 3 март, даван от държавния глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


345
Още по темата: освобождение3 март
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
2
 
5
 
! Отговори
Теди преди 7 години
Честит празник на всички българи!
173
2
 
2
 
! Отговори
26 юни/8 юли 1876 преди 7 години
Съгласно руския текст на това споразумение, ако се постигне победа над Турция, Австро-Унгария и Русия се съгласяват, че на Балканите няма да се създаде голяма славянска държава (т. 2, б.Б). Страните се договарят също така, че Черна гора и Сърбия ще получат възможността да анексират: първата - Херцеговина и пристанище на Адриатическо море, а втората - някои части на стара Сърбия и Босна.
172
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русофобите ще отпразнуват празника пред паметника на американските летци-убийци. Там ще се кълнат колко лоши са руснаците. Според версията на БХК България не е освободена от Русия, а от Литва, Есточчния, Полша и Финландия. После ще отидат в турското посолство, да си хапнат баклава с едно хубаво анадолско кафе. Ще си спомнят носталгично за "хубавите османски времена" и "благополучното съжителстване" с фесовете. Накрая ще стигнат до извода, че за всичко е виновна Русия. Въобще "големи патриоти")))
171
9
 
0
 
! Отговори
захари стоянов преди 7 години
Царуванието на нагайката, монголското иго, татарщината и крепостното право може би да са едни от най-силните фактори, които са направили от руските държавни мъже зверове и ***. От друга страна пък, твърде е обяснимо тяхното подло поведение, защото хората искат да ни направят московци, прочее, правят ни всичките злини и пакости, които може да измисли развратният човек
170
4
 
1
 
! Отговори
захари стоянов преди 7 години
Право имали ония старци, съвременници на Екатерина, на Александра I и на Николая, които ни говореха: Ще плачете за зеленото парцалче. Видели тия и патили, на основание на факти и на събития говорели горните думи. Цял свят, хора, които не ни бяха ни в клин, ни в ръкав, припознаха нашата висока култура и благородните ни борби, само московците стоят настрана и викат: Стрижено е! Необяснимо
169
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Моля, сънародници, коментирайте!Готови ли сте да *** за сънародниците на чужда земя както направиха руснаците и оставиха завинаги костите си тук.....Поредният заблуден троолл който си мисли, че крепостните са загивали за да го освободят.
168
2
 
0
 
! Отговори
захари стоянов преди 7 години
Ще ни кълне още нещастна Босна и Херцеговина, която пак руските дипломати харизаха на Австрия, а ние *** заедно с много още *** славяни псувахме ли, псувахме Австрия, че ги узурпирала!
167
3
 
1
 
! Отговори
захари стоянов преди 7 години
че руското правителство имало братски, честни и благородни намерения, когато е стъпило в земята ни да ни освобождава. Ще ни се смеят ташкенците, афганците, черкезите, бухарците и арменците, за които същата Русия не по-малко кръв е проляла. Ще ни кълне Полша, тая китка на славянството, която руските железни автократи три пъти хайдушки разделиха помежду три царства, с бесилници и с колове окичиха цели градове и села
166
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересно е, дали българите са готови масово да отидат в Сърбия, да образуват там 50-100 хилядно опълчение и се борят с оръжие за освобождението на българите и независима българска държава?И готови ли са българите да загинат с хиляди, да загинат толкова хиляди българи за България, колкото руси са загинали за нас българите и за свободна България? Моля, сънародници, коментирайте!Готови ли сте да *** за сънародниците на чужда земя както направиха руснаците и оставиха завинаги костите си тук.
165
6
 
3
 
! Отговори
захари стоянов преди 7 години
Русия, нашата фатална освободителка, покровителка, славянската, братската, християнската и великата Русия, с която сме една вяра и една кръв! Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка! Аман, бей, аман! Лошо нещо било московлука То не прилича ни на даалии, ни на кърджалии, ни на фанариоти!
164
0
 
3
 
! Отговори
Афера преди 7 години
За роденият роб,по-страшно от свободата нява.
163
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Честит празник! Честваме 139 години "свободна" България!На този празник трябва публично да ги дерем живи на ченгел пред парламента, националните предатели!
162
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Освобождението е некаква Руска Хипноза а Санстефанския мирен договор е офицялен признат Документ тоест една Дата а 2 различни събития
161
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Честит 3 Март на българите, а на "русофилите" ще честитим на 7 октомври.
160
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Освобождение на България няма такъв офицялен Документ а само Санстефански мирен договор който въобще не ни засяга
159
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
През май 1877 г. правителството на Великобритания взима решение да се включи във войната на страната на Османската империя в случай, че Русия обсади Цариград, проникне на територията на Египет и окупира Дарданелите или Персийския залив, и уведомява Петербург за решението си.предствям си какво щяло да се случе тогава , много елементарно начало на Война заради Русия
158
3
 
3
 
! Отговори
17 ч. на 3март 1878 преди 7 години
Трети март се празнува, защото от него се правят първите стъпки към утвърждаването на България за суверенна държава а не защото била освободена , на тази дата се случва което дори не засяга България сатва въпрос за Санстефанския мирен (предварителен) договр , повечето дори не знаят какво е станало в 17 ч. на 3 март (19 февруари стар стил) 1878 г. в Сан Стефано (днес квартал на Истанбул).
157
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
повече Руски празник отколкото Български
156
5
 
3
 
! Отговори
наш Празник преди 7 години
Санстефанския мирен договор офицялен Празник на България , че ние нямаме нищо общо с това , не само това , няма българин който да е присъствал на подписване на Санстефанския мирен договор а от къде на каде наш Празник
155
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Питайте местан от какво сме се освободили и какво празнуваме.