Герджиков: Българите имаме морален компас, завещан от дедите ни

Хиляди българи се качиха на връх Шипка
3 мар 2017 15:57, Петя Славова
79
Герджиков: Българите имаме морален компас, завещан от дедите ни
Снимка: архив, Булфото

Отбелязваме Освобождението едновременно религиозно мълчаливо и героично шумно, почитаме паметта на падналите и славим подвига на победителите. Това каза днес на връх Шипка по повод 139-годишнината от Освобождението на България министър-председателят Огнян Герджиков.

Още по темата

По думите му на започва нашето Възраждане, за да мине през Съединението на отечеството ни, а сега градим една свободна България. Според премиера на тази дата празнуваме успеха на българите - на всички българи, тук и по света. В словото си Герджиков посочи, че ние имаме своя морален компас, завещан от дедите ни, който сочи към свободата и демокрацията.

Министър-председателят заяви, че вече десет години сме в голямото европейско семейство, в което се влиза не с пари или през задния вход, а с правила и със стандарти. Герджиков започна словото си на историческия връх като рецитира стихове от "Опълченците на Шипка" на Иван Вазов, а хилядното множество го аплодира, после замълча в размисъл.

"България е по-голяма от всички нас. Да празнуваме държавата си днес като част от световната човешка общност, посветила се на мира, добрия живот и опазването на планетата", посочи накрая премиерът.

Хиляди българи се изкачиха на връх Шипка днес, за да почет паметта на загиналите за свободата, пише БТА. Великотърновският митрополит Григорий и Старозагорският митрополит Киприян, в съслужие с габровски свещеници, отслужиха заупокойна панихида.

Сред официалните гости бяха кметовете на Габрово и Казанлък - Таня Христова и Галина Стоянова, вицепремиерът по еврофондовете Малина Крумова, представители на посолствата на Република Беларус и Руската федерация, на генералното консулство на Руската федерация в Русе, областните управители на Габрово и Стара Загора, бригаден генерал Пламен Йорданов, командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада.

Тържественият митинг завърши с поднасяне на венци и цветя пред Паметника на свободата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
1
 
! Отговори
Kef преди 7 години
Zaradi razvalen moralen kompas bili nai-niskite zaplati v Bulgaristan demek.
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕХ БУРАТИНО,БУРАТИНО
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Безродник.
40
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
старите политици поне бяха възпитани
39
3
 
7
 
! Отговори
апо преди 7 години
Карикатура
38
1
 
4
 
! Отговори
чуй преди 7 години
интервюто на Инджова и се засрами Герджиков, нищо че си евреин.
37
3
 
2
 
! Отговори
да кажа преди 7 години
Само минавам от тук *** да питам - Бойчо може ли да цитира нещо за Бойчо на зная, но аз мога: "Зайченцето бяло, цял ден си играло със една сърничка..."и още мога:" Тръгнал кос с дълъг нос из гората гол и бос..."
36
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Герджиовият компас е като вентилатор.
35
3
 
0
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
До Неморален Ами, просто копира Баце.Той също прие потайно, на заседание на МС 208-мо постановление. Кое е по-вредно за страната? Мисля, че Баце е недостижим!
34
0
 
1
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
До РеалистЕ, как? Сигурен съм, че може даже да ти изпее "Батальона се строява", или някоя песен на Цеца. Мисълта му е гладка, равна, и сече като бръснач, и винаги намира кой е виновен за нещо.Не случайно Нинова панически бяга и не иска да дебатира очи в очи с него.
33
0
 
5
 
! Отговори
Неморален преди 7 години
Интересно накъде очно е сочил моралния компас на Герджиков, когато преди ден са приели потайно на заседание на МС плана за застрояването на Пирин? За къде са се разбързали при положение че този проект от години се стопира от хората, които искат да остане някаква природа в България? Моят компас сочи към горите, а не към бетона и олигарха Цеко Минев от П..И..Б..
32
2
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
"...Герджиков започна словото си на историческия връх като рецитира стихове от "Опълченците на Шипка" на Иван Вазов..."Само минавам от тук *** да питам - Бойчо може ли да цитира нещо - честит празник БЪЛГАРИ....
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Компасът винаги сочи две противоположни посоки. Досега все ни водят в противната.
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българите имаме. Безродниците не.
29
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До баба ГусиЗАЩОТО СИ Е НОМЕНКЛАТУРА ОТ ВРЕМЕ ОНО.... ТЕ САМО СЕ МЕСТЯТ НО НЕ СЕ ЗАГУБВАТ В НАШЕТО МИЛО ОТЕЧЕСТВО ,ЗАТОВА СМЕ НА ТОЗИ ХАЛ ! НЕ СИ ЛИ ГО СПОМНЯТЕ ,КОЛКО ПЪТИ КАТО ПРЕДСЕДАТЕЛ НА Н.С БЕШЕ КРИТИКУВАН ЗА МНОГОТО РАЗХОДИ НА ДЕПУТАТИТЕ И ТОЙ КАК ГИ ЗАЩИТАВАШЕ ТИЯ КРАДЦИ И ТЪРТЕИ А СЕГАШНОТО МУ ИЗКАЗВАНЕ ЧЕ Е ПРОТИВ НАМАЛЯВАНЕ НА СУБСИДИИТЕ НА ДЕПУТАТИТЕ -ТОВА НЕ Е ЛИ ДОСТАТЪЧНО ДА РАЗБЕРЕТЕ ЧЕ И ТОЙ СИ Е КРЪВОПИЕЦ ЕДИН ОТ МНОГОТО ЗАТРИЛИ БЪЛГАРИЯ !
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Моралния компас,отдавна не се следва,тънем в далавера и поквара!
27
4
 
3
 
! Отговори
баба Гуси преди 7 години
харесвах Герджика, само не разбрах защо се набута с тия ***..
26
0
 
10
 
! Отговори
Пешо* преди 7 години
Компаса е малко строшен и бие на изток.Може би щото е маде ин чайна.
25
2
 
20
 
! Отговори
аллах акабар преди 7 години
Честит ви празник на руските империалисти!Честит ви празник на бруталното плагиатство на гръцкото възраждане, което от своя страна е изплагиатсвало френската революция. Честит ви празник и на фикцията на Паисий-чо, изкопирана от идеите на европейското Просвещение. :)Честито ви празник, ознаменуващ годишнината от вечния ви статус на световни пионки, братя българи. :)
24
6
 
6
 
! Отговори
край преди 7 години
За начало на българското Възраждане се приема написването на История славянобългарска /1762/ тогава започва формирането и самоосъзнаването на българите като нация. РЕЧТА на Герджиков обаче беше ясна кратка и точна. Герджиков и Радев могат да направят много - мразя партии.