Хиляди отбелязаха 3 март във Военноисторическия музей

Реликва на 140 години привлече малки и големи
3 мар 2017 18:35, Петя Славова
8
Хиляди отбелязаха 3 март във Военноисторическия музей
Снимка: Националния военноисторически музей

18 893 души избраха да отбележат 3 март в Националния военноисторически музей, където само в днешния ден бе изложено знамето на Стилияна Параскевова.

Създадено за българските доброволци в Руско-турската война и макар не връчено на Българското опълчение, то е белязано със знака на историята да бъде първообраз на националния трибагреник. 

Почитта, оказана му днес, е почит не само към българите, участвали в Руско-турската война, но и към усилията на поколения българи за свободата на България.

Много младежи, родители, баби и дядовци със своите деца посетиха музея, за да видят една реликва на 140 години, която въплъщава свободолюбивия дух и порива към независимост.

С празнично настроение и вълнение множеството не пропусна да си направи снимка пред тази светиня, която преплита в себе си историческото минало на българския народ и неговото бъдеще.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
АБЕ.РОССИЯ ...АМА.. преди 7 години
ТОВА ЗНАМЕ/..оргиналния трикульор/ НЕ Е ПОКАЗВАНО НИКЪДЕ , НИТО Е УЧАСТВАЛО във войната ---ВЪПРЕКИ ,ЧЕ Е ДАДЕНО НА РУСКИЯ ЦАР ----ЗА НАШИТЕ ОПЪЛЧЕНЦИ!БЪЛГАРСКИТЕ ОПЪЛЧЕНЦИ ----ИМ Е ДАДЕНО ..."РУСКО ЗНАМЕ" /...като на колониални войски--"САМАРСКОТО ЗНАМЕ".../
6
0
 
7
 
! Отговори
РОССИЯ преди 7 години
русия ни освободи от турската тирания а тиквите сега плюват на русия
5
0
 
4
 
! Отговори
Жо преди 7 години
ЗА ОТБРАНАТА на прохода Шипка генерал Столетов поискал от командването, да му изпратят още войници, но му изпратили българи-доброволци. Генералът бил бесен и не искал да приеме опълченците като бойци. Той непрекъснато ги псувал и ги наричал "***" .След боевете при Шипка, обаче, генерал Столетов признал пред военни кореспонденти, че е бил изумен от героизма и себеотрицанието на опълченците. Той никога не бил виждал такава смелост от бойците си.Някои неща историците не ги пишат в учебниците.
4
0
 
5
 
! Отговори
Е преди 7 години
До Жо: А дали точно днес това е най - важно? Стига с това безсмислено противопоставяне и дрънкане, поне днес. Със или без знамето опълченците са дали своя огромен принос за свободата ни. Поклон!
3
6
 
2
 
! Отговори
Жо преди 7 години
А ЗАЩО руското командване не е разрешило това българско знаме да се развява от българските опълченци, редом с руското?Защото за руските генерали, българските опълченци са били "***"- така генерал Столетов се е обръщал към българските опълченци на Шипка.Пише тези редове потомък на опълченец на Шипка и знам за това отношение към българите знам от моята баба- дъщеря на опълченеца.
2
0
 
10
 
! Отговори
Е преди 7 години
Една истинска светиня! Честит празник! Да живее България!
1
1
 
14
 
! Отговори
Огнян преди 7 години
Знамето е страхотно красиво на живо. Честит празник 3март освобождението ни от Османско робство.