Радев: Човек без памет е по-беден от човек без бъдеще!

Президентът произнесе реч преди тържествената заря
Обновена: 3 мар 2017 19:53 | 3 мар 2017 19:25, Петя Славова
333
Радев: Човек без памет е по-беден от човек без бъдеще!
Снимка: Булфото

"Човек без памет е по-беден от човек без бъдеще. Той дори не знае кой е, твърди един историк. Всяка епоха предлага своя заинтересована версия на историята, но само оригиналът на възрожденците е съзидан с дела и написан с кръв.

Още по темата

Това каза държавният глава Румен Радев в своята реч преди тържествената заря-проверка по повод Националния празник на България.Това е първата му реч на 3 март като държавен глава и върховен главнокомандващ на военните сили.

"Всяка епоха предлага своя, заинтересована версия на историята, но само оригиналът на възрожденците е съзидан с дела и написан с кръв. Него не бива да забравяме, защото той е фундаментът на днешна България“.  Президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили прие почетния строй на представителните части на Българската армия на площад "Народно събрание".
 
В изказването си държавният глава подчерта, че много събития предхождат възкресението на България, но едно ги свърза – паметта, посочи президентът и припомни, че паметта за вярата ражда Българският Великден и църковната ни независимост. "Паметта за историята вдъхновява монаха Паисий да буди българите след векове на униние. Паметта за езика и буквите дават на възрожденците силата на словото, с което бунят своите съвременници. Синилата от бича и следите от теглото не са Вазов мит, но дори пет века османско иго не изтриват спомена за това, кои сме", каза държавният глава.
 
Румен Радев заяви, че "човекът на бъдещето ще е онзи с най-дълбока памет". Дълбок корен се иска, за да устоиш на ветровете" и призова да помним и да не забравяме онези луди глави, които със саможертвата си върнаха Българския въпрос в дневния ред на Европа. "Да помним Батак. Да не забравяме селяните, които палеха домовете си, за да заслужат свободата си, както четем у Захари Стоянов. Да почитаме шепата родни спартанци, които отстояха Шипка", призова още държавният глава.
 
Президентът Румен Радев изрази признателността на народа ни към войните от много народи – руснаци, украинци, румънци, поляци, финландци, белоруси, литовци и много други, които са положили кости на бранните поля за Освобождението на България.
 
По-късно днес в Централния военен клуб в София ще се състои традиционният прием за Трети март, даван от държавния глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


333
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво, Радев! Имаш достатъчно акъл да водиш самостоятелна политика и да не се поддаваш на никоя партия, имаш и зъби, видяхме го в парламента, когато им каза на трътляците, че имат една седмица, давай смело, народът те харесва и подкрепя!
16
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз бих казал, че човек бе памет е човек без бъдеще. Днешните русофоби и туркофили са хора без бъдеще.
15
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оф аман от изтъркани клишета! Ти ми дай бъдеще пък таковал съм ти паметта!
14
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има страни където непознати се поздравяват по улицата, защото уважават другия като Човек.Само че, там живеят в 21-ви век.
13
11
 
20
 
! Отговори
/БЪЛГАРИН преди 7 години
БРАВО НА РАДЕВ ---МЕЧТАНИЯ ПРЕЗИДЕНТ А ДАНО ВЪРНЕ И БУКВАТА Н ПРЕД РБ И СТАНЕ --НРБ--ТРИТЕ ЦВЯТА ОТГОВЯРАЩИ НА ТРИТЕ БУКВИ---НРБ БЪЛГАРИЯ НЕ Е КОЛОНИЯ НА ЕС ТОВА ТРЯБВА ДА СТАНЕ ЯСНО НА БРЮКСЕЛ ОЩЕ ТОЗИ МЕСЕЦ ДА ЖЕВЕЕ НРБ НАРОДНА ---ЗАЩОТО ТУК ЖИВЕЯТ НАД 24 НАЦИОНАЛНОСТИ 45 ГОДИНИ 1945---1989 ИМАШЕ МИР СЕГА ---ВОЍНИ ДОКОГА
12
34
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Плешив тиквун с дълга жена - отвраткак пък все не случваме на президенти?
11
25
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Виц-президентката защо я няма? На дебелариум ли е?
10
8
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Направо не мога да повярвам, че доживяхме да имаме Президент!
9
1
 
1
 
! Отговори
do 6 преди 7 години
e sega nqma da gi ubiva nali sme v Evropa stiga da gi zadqt i po zatvorite mislq 4e tova 6te e dostata4no to na6ite kradci i da umirat nqma da varnat parite
8
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гениална мисъл. Как великите философи не са се сетили, че Човек без памет е по-беден от човек без бъдеще? Сънчо е по-по-най.
7
3
 
13
 
! Отговори
Въпрос? преди 7 години
Гордееш ли се,че си президент на този болен и беден народ?Нима има бъдеще без здраве и без средства за препитание и достоен живот?Повечето хора помнят,но товя не ги лекува,храни и топли.
6
17
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Страхотен президент! И като мислене, и като осанка, и като способности. Жалко, че БСП ще се опитат покрай него да се намърдат в Парламента. За да не помисли някой, че съм електорат на ГЕРБ, нека уточня, че моят избор е "Да, България" на Христо Иванов.
5
3
 
16
 
! Отговори
А Н Т И преди 7 години
До anonimenГен. Пиночет първо инквизираше крадците и като си кажеха всичко ги ликвидираше.Тук обаче, трябва да им конфискуват веднага и имотите.
4
12
 
52
 
! Отговори
тя преди 7 години
Гордея се с нашият президент! Най- после!
3
25
 
12
 
! Отговори
Врабче преди 7 години
Тази притча ми звучи като, Президент без акъл е по зле от правителство без мнозинство.
2
7
 
11
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
Radev Radev nedei mnogo prikazva mi vij minaloto kakvo napravi Pino4et razturai partiite i vsi4kite kradci v zatvora samo taka 6te se upravim ma ne ti stiska samo prikazki
1
19
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Брaво генерaле,товa е истинскa реч,a не кaто трнссексуaлния Плевел дето сaмо зa гейски ценности говореше!Плевнятa съвсем се е изпедерaстил и живее с мъж нa име Плaмен Юруков,женa му отдaвнa го нaпуснa,единия му син се сaмоуби зaрaди него,a другите двaмa не искaт и дa чуят зa него!