Радев: Човек без памет е по-беден от човек без бъдеще!

Президентът произнесе реч преди тържествената заря
Обновена: 3 мар 2017 19:53 | 3 мар 2017 19:25, Петя Славова
333
Радев: Човек без памет е по-беден от човек без бъдеще!
Снимка: Булфото

"Човек без памет е по-беден от човек без бъдеще. Той дори не знае кой е, твърди един историк. Всяка епоха предлага своя заинтересована версия на историята, но само оригиналът на възрожденците е съзидан с дела и написан с кръв.

Още по темата

Това каза държавният глава Румен Радев в своята реч преди тържествената заря-проверка по повод Националния празник на България.Това е първата му реч на 3 март като държавен глава и върховен главнокомандващ на военните сили.

"Всяка епоха предлага своя, заинтересована версия на историята, но само оригиналът на възрожденците е съзидан с дела и написан с кръв. Него не бива да забравяме, защото той е фундаментът на днешна България“.  Президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили прие почетния строй на представителните части на Българската армия на площад "Народно събрание".
 
В изказването си държавният глава подчерта, че много събития предхождат възкресението на България, но едно ги свърза – паметта, посочи президентът и припомни, че паметта за вярата ражда Българският Великден и църковната ни независимост. "Паметта за историята вдъхновява монаха Паисий да буди българите след векове на униние. Паметта за езика и буквите дават на възрожденците силата на словото, с което бунят своите съвременници. Синилата от бича и следите от теглото не са Вазов мит, но дори пет века османско иго не изтриват спомена за това, кои сме", каза държавният глава.
 
Румен Радев заяви, че "човекът на бъдещето ще е онзи с най-дълбока памет". Дълбок корен се иска, за да устоиш на ветровете" и призова да помним и да не забравяме онези луди глави, които със саможертвата си върнаха Българския въпрос в дневния ред на Европа. "Да помним Батак. Да не забравяме селяните, които палеха домовете си, за да заслужат свободата си, както четем у Захари Стоянов. Да почитаме шепата родни спартанци, които отстояха Шипка", призова още държавният глава.
 
Президентът Румен Радев изрази признателността на народа ни към войните от много народи – руснаци, украинци, румънци, поляци, финландци, белоруси, литовци и много други, които са положили кости на бранните поля за Освобождението на България.
 
По-късно днес в Централния военен клуб в София ще се състои традиционният прием за Трети март, даван от държавния глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


333
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
217
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-после един достоен президент,а не ***.С възхищение гледах как поздравяваше войниците,с каква осанка,стойка и авторитет и си представях баба цоцолана на негово място каква карикатура щеше да изглежда.
216
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 249, 248Исторически негодник с дефицити в образованието си! *** в Лондон national museum да видиш оригинални документи.
215
9
 
7
 
! Отговори
катя преди 7 години
Аз пък от речта му разбрах, че е са воювали "спартанци", а не опълченци. Явно е на Вие с историята.:)
214
4
 
4
 
! Отговори
пенсионер преди 7 години
Не съм съгласен!Нека попита ментора си *** дали е ''бедна''.
213
12
 
6
 
! Отговори
пенсионер преди 7 години
До ХА-ХА-ХА !''РУСИЯ ни освободи от 5 вековно турско робство !''-и ни вкара в друго седемдесет годишно.
212
15
 
9
 
! Отговори
рус преди 7 години
не знам ама историческите факти говорят че най много сме си патили от Русия...
211
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия ни била освободила???? Колко *** и невеж е българския народ....
210
1
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Вчера по всички медии се говореше за Левски,Ботев,опълченци и "неловко" се споменаваха руските войски били се за освобождението ни и умрели тук,за нас.Но независимо от всичко истината се носеше във въздуха.Макар и премълчана нямаше българин да не си мислеше за хилядите руски хора дали живота си тук в България.Но това което е било, наистина се е случило и никой не е в състояние да го заличи или изопачи."Паметта" на народа е по силна от партийните ви предпочитания.
209
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПРАВ СИ РАДЕВ- ТРЯБВА ДА ПОМНИМ, ЗАЩОТО НАСКОРО ПАК ТИА ЧЕРВЕНКИТЕ РИТНАХА ЕДНА БАНКА, СЕГА ЩЕ ПЛАЩАТ И ВНУЦИТЕ НИ, А НИЕ СЪЩО ПРЕЗ МИЗЕРНИТЕ СИ ПЕНСИИ. ДЕЦА ПОМНЕТЕ, КОГАТО ПРИБЕРЕТЕ ВОЙСКИТЕ В КАЗАРМИТЕ И ПОСРЕЩНЕТЕ ЕДНА АРМИЯ КАТО СПАСИТЕЛКА, СЛЕД ТОВА НЕ И ПЛАЩАЙТЕ МИЛИАРДИ РЕПАРАЦИИ, ЗАЩОТО ПАК ЩЕ СЕ НАТИСКАТ ДА НИ ПРАВЯТ НА ГЛУПАВИ А ТИА ДЕТО БЕГАХА И ЗАКИЧВАХА ЕДНИ БРАТЯ ДА ЛЕЖАТ В ЗАТВОРИТЕ А НЕ ДА КРАДАТ ЗАВОДИТЕ А СОБСТВЕНИЦИТЕ ДА УБИВАТ ЧРЕЗ НАРОДНИЯ СЪД, СЕГА ТЕХНИТЕ ВНУЦИ УПРАВЛЯВАТ
208
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
драги гербави чу.чула що не се справите с историята да да разберете че войната е била спечелена още лятото и първите разезди са тигнали ямболско и са виждали минаретата на одринно се появява армията на осман паша превозена с английски кораби чак от албания по нареждане на английския първи министър на кралица виктория - дизраеликойто после разсича българия на берлинския конгрестака че всички последвали жертви - включително и 15 хиляди изклани заралии са на сметката на обичните ви англичани
207
3
 
30
 
! Отговори
Хенде Хох преди 7 години
Прочетох коментарите,и смятам че всичко което му се струпа на българина е напълно заслужено.*** без памет,с промити болни мозъци.За 30години продажните политици с подкрепата на "братска"аМерика постигнаха това което ни византийци,ни турци успяха.Елементарен *** *** народ незаслужаващ нито свободата,нито героите ,нито хилядите дадени жертви.Прочетох еелики "мнения"че сме били супер по турско,че руснаците дошли за златото ни(?!),че сме били окупирани...Жалка пасмина сме ние..Жалка и Овча!пфу
206
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Честит празник на меди доганов...свинчока делян...слави бинев...данчо ментата...христо бисеров...мустафата карадайъ...лицето приличащо на *** чобанов...пламен орешарски....четин казак...и всички други достойни *** и еничари от холдинга дпс както и от бизнес партниорите им от герб и бсп
205
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А на приема във Военния клуб покани турския посланик,а руския-не.
204
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПРАВ СИ РАДЕВ, ТИ СИ УМЕН МЪЖ! НИЕ ВСИЧКИ ОЧАКВАМЕ ОТ ТЕБ БЪРЗО ДА ПИТАШ ДРУГАРИТЕ ПО КОЙ НОВ ПЪТ СА ТРЪГНАЛИ И АКО СПЕЧЕЛЯТ ДО КЪДЕ ЩЕ НИ ДОКАРАТ, ЗАЩОТО АЗ НЕ ИСКАМ ОТНОВО ДА ПРЕЖИВЕЯ ПЪТЯ КОЙТО ИЗВЪРВЕХ С ДРУГАРИТЕ- ДОЙДЕ МИ ТРЪНЛИВ- НЕ ГО ЗАСЛУЖАВАМ. ЦЯЛ ЖИВОТ РАБОТЯ, ОБРАЗОВАМ СЕ, ИЗГЛЕДАХ СИ ДЕЦАТА САМА, С ЕДНА ЗАПЛАТА- ДАЛИ МИ БЕШЕ ЛЕКО- КАК МИСЛИТЕ ИСКАМ ЛИ ДЕЦАТА МИ ДА ПРЕЖИВЕЯТ СЪЩОТО- НЕ. ТА РАДЕВ- НА КЪДЕ ВЪРВИМ- НЕЩО ЩЕ СЕ ПРОМЕНИ ЛИ, ДО КОГА В КАЛТА.
203
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПРАВ СИ РАДЕВ ЗА ПАМЕТТА- ТРЯБВА ДА ПОМНИМ ЧЕ БЯХМЕ ПРЕВЪРНАТИ В ПОЛИГОН НА КОЙТО СЕ ТЕСТВА СОЦИАЛНИЯ И ПОЛИТИЧЕСКИ ЕКСПЕРИМЕНТ ПРЕХОД ОТ СОЦИАЛИЗЪМ КЪМ КАПИТАЛИЗЪМ КАТО ЕДРИЯ КАПИТАЛ И МАТЕРИАЛНИТЕ АКТИВИ ТРЯБВАШЕ ДА ПРЕМИНАТ В РЪЦЕТЕ НА МНОГО ВЕРНИ ХОРА, А СЛЕД ТОВА ДА ФАЛИРАТ ЦЕЛИ ПРОИЗВОДСТВА АКО НАРОДЪТ ПРОЯВИ ВИРОГЛАВСТВО И НЕПОДЧИНЕНИЕ, КОЙТО ДЪРЖИ ИКОНОМИКАТА УПРАВЛЯВА ЧРЕЗ НЕЯ- БЪЛГАРИЯ БЕШЕ СМАЗАНА И ФАЛИРАНА А РАБОТЕЩИТЕ ДЪРЖАНИ НА УНИЗИТЕЛНО НИСКИ ЗАПЛАТИ- ПРАВ СИ ТРЯБВА ДА ПОМНИМ
202
18
 
15
 
! Отговори
?!? преди 7 години
За съжаление тази реч бе пълна глупост! Написана е от ***, който се мисли за умен - жалка работа!
201
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПРАВ СИ РАДЕВ ЗА ПАМЕТТА- ТРЯБВА ДА СЕ ПОМНИ КАКВО НИ СТОРИХА ЧЕРВЕНИТЕ МИЛИОНЕРИ- ХИПЕРИНФЛАЦИЯ ОТ НАД 500%, ВЕЛИКИТЕ СОЦИАЛНИ ДОХОДИ ОТ 5 ДОЛАРА НА МЕСЕЦ, КУПОНИ И ОПАШКИ ЗА НАСЪЩНИЯ, ИЗПРАХА СЕ МИЛИОНИ БЕЗ НАКАЗАНО ЕЙ ТАКА ПРЕД ОЧИТЕ НИ ДЕБЕЛАШКИ, ХАШЛАШКИ/НЯКОЙ НАСЛЕДНИК НА РУСКИ ГРАФ НЕ БЕШЕ ЛИ КАЗАЛ ЧЕ СА НИ КУПИЛИ/ ОТВОРЕТЕ ДА ВИДИТЕ МЕДИ ДОГАНОВ НА КРЪГЛАТА МАСА Е С РЪЧНО ПЛЕТЕНО ПУЛОВЕРЧЕ И БОЯДИСАНО С ОБЕЛКИ ОТ ЛУК, СЕГА ГОРД СОБСТВЕНИК НА ЯХТИ И ДВОРЦИ- КОЛКО ГНУСНО И ОТВРАТИТЕЛНО...
200
14
 
27
 
! Отговори
дядомраз преди 7 години
Разбира се,че Русия ни е освободила! Много хора се крият зад своя патриотизъм и изопачават фактите,но напразно. Народът ни е достатъчно мъдър и няма нужда от тях. Той вече 140 г. поддържа хиляди паметници и музеи. Хиляди улици,площади и булеварди носят руски имена. Вярно е,че някои интелигенти от миналото и настоящето са били срещу Русия но народа,никога! Дори и Първата световна ,когато Русия ни е враг нещата не се променят ни най-малко.
199
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БРАВО,РАДЕВ! НИЕ ВСИЧКИ ПОМНИМ КАК ЕДНА СУТРИН ОСЪМНАХМЕ С ОПАШКИ ПРЕД БАНКИТЕ,ВСИЧКИТЕ РЕШИХА ИЗВЕДНЪЖ ДА ПРАВЯТ ПРОФИЛАКТИКА/СПОРЕД СЪОБЩЕНИЕТО НА ВРАТИТЕ/А СЛЕД КАТО СЕ ПРОФИЛАКТИРАХА МСНОГОМЕСЕЧНО, ТЕ ПРОСТО ФАЛИРАХА, А СЛЕД ТОВА СЕ РОДИХА ЕДНИ МНОГО ВЕРНИ СИНОВЕ МИЛИОНЕРИ- ДО ВЧЕРА ЗНАЧИ Г У М А Н Е Т К И- ДНЕС ВИДНИ СОБСТВЕНИЦИ НА АКТИВИ ЗА МИЛИАРДИ И С ЛЕГЕНДИ ЗА СТАРО ДЖИЛЕЗУ, А НАШИТЕ ПАРИ. ДАЛИ НИ ПЛАЩА НЕКОЙ- ТРЯБВА ЛИ ДА ТИ ПЛАЩА НЯКОЙ ЗА ДА СЕ ОТВРАЩАВАШ ОТ ЛЕГЕНДАРНИТЕ МИЛИОНЕРИ.
198
13
 
31
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Браво, Радев !Най-после президентът на България да говори за заслугите на руския народ към освобождението на България на 3-ти март.Онзи предишния третополов говореше за евроатлантическите "ценности" и заслугата на европейските държави ... Сиреч - нищо общо с историческата истина.А, тя е една, колкото и да се опитват да я подправят и подменят:РУСИЯ ни освободи от 5 вековно турско робство !