Радев: Човек без памет е по-беден от човек без бъдеще!

Президентът произнесе реч преди тържествената заря
Обновена: 3 мар 2017 19:53 | 3 мар 2017 19:25, Петя Славова
333
Радев: Човек без памет е по-беден от човек без бъдеще!
Снимка: Булфото

"Човек без памет е по-беден от човек без бъдеще. Той дори не знае кой е, твърди един историк. Всяка епоха предлага своя заинтересована версия на историята, но само оригиналът на възрожденците е съзидан с дела и написан с кръв.

Още по темата

Това каза държавният глава Румен Радев в своята реч преди тържествената заря-проверка по повод Националния празник на България.Това е първата му реч на 3 март като държавен глава и върховен главнокомандващ на военните сили.

"Всяка епоха предлага своя, заинтересована версия на историята, но само оригиналът на възрожденците е съзидан с дела и написан с кръв. Него не бива да забравяме, защото той е фундаментът на днешна България“.  Президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили прие почетния строй на представителните части на Българската армия на площад "Народно събрание".
 
В изказването си държавният глава подчерта, че много събития предхождат възкресението на България, но едно ги свърза – паметта, посочи президентът и припомни, че паметта за вярата ражда Българският Великден и църковната ни независимост. "Паметта за историята вдъхновява монаха Паисий да буди българите след векове на униние. Паметта за езика и буквите дават на възрожденците силата на словото, с което бунят своите съвременници. Синилата от бича и следите от теглото не са Вазов мит, но дори пет века османско иго не изтриват спомена за това, кои сме", каза държавният глава.
 
Румен Радев заяви, че "човекът на бъдещето ще е онзи с най-дълбока памет". Дълбок корен се иска, за да устоиш на ветровете" и призова да помним и да не забравяме онези луди глави, които със саможертвата си върнаха Българския въпрос в дневния ред на Европа. "Да помним Батак. Да не забравяме селяните, които палеха домовете си, за да заслужат свободата си, както четем у Захари Стоянов. Да почитаме шепата родни спартанци, които отстояха Шипка", призова още държавният глава.
 
Президентът Румен Радев изрази признателността на народа ни към войните от много народи – руснаци, украинци, румънци, поляци, финландци, белоруси, литовци и много други, които са положили кости на бранните поля за Освобождението на България.
 
По-късно днес в Централния военен клуб в София ще се състои традиционният прием за Трети март, даван от държавния глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


333
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
11
 
6
 
! Отговори
модерне човек преди 7 години
Все едно четем есе на отличник от преди 10-15 години. Реч изпълнена със соц клишета, която ме връща в детството. Дълбок корен, усотичивост, памет - с две думи ретроградност и стари ценности. Помислете само, ако реши примерно съседна нам държава да ни навреди, останали сме 2 млн мъже и 2 млн жени, 2 млн. пенсии.Турция, Сърбия,Гърция и Румъния ще ни размажат са 1 седмица. Как ще ти помогне тогава "старото мислене"? Това старто мислене с предрасъдаци и страхове ни доведе до тук. Трябва ни промяна!
176
11
 
2
 
! Отговори
Уошингтън преди 7 години
Именно реакцията на финландският,полският и естонският народ в защита на българите накараха руския император Александър II да се намеси в разрешаването на източната криза.Документите сочат,че руснаците са отивали с нежелание на фронта,даже бунтове е имало.Именно финландските и полските части овладяват положението,защото не са могли да изоставят българите,страдащи от Османски гнет.САЩ също е помогнала на българите: въоръжира е османската армия,щото повечето българи не са страдали от османски гнет
175
5
 
6
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 години
Какво да се прави,драги ми евро.ейци,Русия и нейната армия ,съставена от всичките народи,под нейна власт са освободили България.Как ви звучи?Явно не ви харесва,и това е прекрасно!
174
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Странно как не призова за отмяна на санкциите срещу Русия...
173
15
 
6
 
! Отговори
Уошингтън преди 7 години
Каква е тая любов на българите към Русия? Сякаш тя ни е освободила! Защо никой не говори за Финландия, Полша, Естония и Латвия, чиито народи се ВДИГАТ КАТО ЕДИН, за да защитят и освободят българите от османско иго? В случая ролята на Русия е най-малка. Даже в руската имперска армия е имало един японец! Защо да не поканим японския император на Шипка? Откъде накъде руският президент например! Комунистите ви написаха нова история, а вие им вярвате. Именно те са кръстили тази война "руско-турска" !
172
1
 
6
 
! Отговори
има надежда преди 7 години
Президента чете Захарий Стоянов. Дано е почел цялото творчество.
171
15
 
5
 
! Отговори
АНТИТЕРОРИСТ преди 7 години
КРИМ Е УКРАЙНА, РУСКИТЕ ВОЙСКИ ТУКА СА БИЛИ ВСИЧКО ДРУГО НО НЕ И РУСНАЦИ !! ВСИЧКИТЕ ДРУГИ НАРОДИ, ДЕТО СА ИМ ПОД БОТУША!!! ВЕЧЕ ДОСТА ГОДИНИ!!???ИЗБРАХТЕ СИ ХИБРИДНИЯ ГЕНЕРАЛ СЪС ТЕЛЕФОННА ИЗМАМА НА БСП, КОЯТО ОЩЕ ПРОДЪЛЖАВА ДА ВЪРВИ .... ЗАЩО РАДЕВ НЕ СИ ПОКАНИ ШУТИН ЗА ДНЕШНИЯ ПРАЗНИК !???НАЛИ МИНАЛАТА ГОДИНА ПРАС ПРЕС, ТОВА ВИКАШЕ !????ХАХАХАХА КАКВИ ММАЛОУМНИЦИ, СТАНИШКО НАЛИ ВИ КАЗА, АКО НЕ ГЛАСУВАТЕ ЗА ПЕЕВСКИ МОЩНИ ГРУПИРОВКИ ЩЕ ЗАВЗЕМАТ ДЪРЖАВАТА!!??? ТОВА ОЩЕ ПРЕДИ 4 ГОДИНИ!????
170
3
 
6
 
! Отговори
Стамат преди 7 години
Браво!
169
0
 
1
 
! Отговори
Доган преди 7 години
До гюнтер:има ве колега стига да искаш пеевски например
168
15
 
6
 
! Отговори
и преди 7 години
Изречение без всякакъв смисъл. Не знам кой му пише речите, но наред с това, че да си българин не е участ печели приз за глупост. А е грандиозен гаф да го казваш два пъти в официални речи.
167
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Забавно е като гледам коментарите. Винаги едни и същи 15 човека спамят със злоба. :D По цеял ден, когато ид а влезна. Хора без работа ... е друга работа, дето единственото разнообразие в живота им е да лъжат и леят помия в нета. Изумително как не са си теглили ножа, все още със всичката тази злоба в тях.
166
12
 
0
 
! Отговори
Гюнтер преди 7 години
Много генерал, малко редници... На България не и трябва генерал, а лидер, като Тръмп-милиардер,активен, жизнен, като Ердоган, картоиграч разиграващ цяла Европа и половин Африка... С тез 40 лева подарък за пенсионерите е срам за всеки европеец...
165
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Айде да си кажем истината!!! Всички сме благодарни на Русия за освобождението, но никой не иска Русия да ни се меси в политиката. Мисля сме си платили освобождението многократно досега. Бих почерпил всеки руснак, но да не ми дава наклон на xуя.
164
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
в интерес на истината на шипка се бият брянския и орловския полк които по численостсо повече от опълченцитеа и върха е спасен с идването на отряда на радецки в последния моменттака че да не бъдем толкова слепи и самовлюбенинашинте хора са се били като истински герои но това не е достатъчно ако нямаш подкрепата на руската армия
163
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
драги гербави чу.чула що не се справите с историята да да разберете че войната е била спечелена още лятото и първите разезди са тигнали ямболско и са виждали минаретата на одринно се появява армията на осман паша превозена с английски кораби чак от албания по нареждане на английския първи министър на кралица виктория дизраеликойто после разсича българия на берлинския конгрестака че всички последвали жертви - включително и 15 хиляди изклани заралии са на сметката на обичните ви англичани
162
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво врете Крим като на всяка манджа меродия?Ами украинците ще имат проблеми като са бивша територия на Русия и 10 млн от украинците са руснаци!Това с Крим по какъв по-точно начин променя историята на Освобождението на България?Всъщност, ако не бяха Руско -Турските войни нито Гърция, нито Сърбия щяха да се освободят от Османско "владичество".Русия е фактор в историята на Европа, Балканския полуостров и всички бивши съюзни републики.Или историята на Европа започва с ЕС?!
161
18
 
6
 
! Отговори
Гюнтер преди 7 години
Какво плювате Плевнелиев? Човека даде шанс за нови лица, не напира за власт, като Първанов,Поптодорова, Каракачанов и т.н.Ако бе кандидат-президент със сигурност отиваше на балотаж... А, там Радев щеше да издърпа късата клечка.
160
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Радев: Човек без памет е по-беден от човек без бъдеще! Затова ли генерала забрави, че Крим е украински признат дори от Русия, затова ли забрави че Донбас е окупиран от руската армия. Това ли е човека с памет? Това ли е богатия човека с бъдеще? Продажен ***, това е "българският" президент Радев.
159
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 194Разликата мужду Чучелото на ГЕРП и Генерала е огромна . Генерал, не пла..змодии от БКПи ДКМС. - - - - -Я, я пак че нещо не разбрахме ????
158
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 181Да, имаме прецедент ....не лилипут някъв Абсолютно си прав !!!! И не е за пъви път ????