Радев: Човек без памет е по-беден от човек без бъдеще!

Президентът произнесе реч преди тържествената заря
Обновена: 3 мар 2017 19:53 | 3 мар 2017 19:25, Петя Славова
333
Радев: Човек без памет е по-беден от човек без бъдеще!
Снимка: Булфото

"Човек без памет е по-беден от човек без бъдеще. Той дори не знае кой е, твърди един историк. Всяка епоха предлага своя заинтересована версия на историята, но само оригиналът на възрожденците е съзидан с дела и написан с кръв.

Още по темата

Това каза държавният глава Румен Радев в своята реч преди тържествената заря-проверка по повод Националния празник на България.Това е първата му реч на 3 март като държавен глава и върховен главнокомандващ на военните сили.

"Всяка епоха предлага своя, заинтересована версия на историята, но само оригиналът на възрожденците е съзидан с дела и написан с кръв. Него не бива да забравяме, защото той е фундаментът на днешна България“.  Президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили прие почетния строй на представителните части на Българската армия на площад "Народно събрание".
 
В изказването си държавният глава подчерта, че много събития предхождат възкресението на България, но едно ги свърза – паметта, посочи президентът и припомни, че паметта за вярата ражда Българският Великден и църковната ни независимост. "Паметта за историята вдъхновява монаха Паисий да буди българите след векове на униние. Паметта за езика и буквите дават на възрожденците силата на словото, с което бунят своите съвременници. Синилата от бича и следите от теглото не са Вазов мит, но дори пет века османско иго не изтриват спомена за това, кои сме", каза държавният глава.
 
Румен Радев заяви, че "човекът на бъдещето ще е онзи с най-дълбока памет". Дълбок корен се иска, за да устоиш на ветровете" и призова да помним и да не забравяме онези луди глави, които със саможертвата си върнаха Българския въпрос в дневния ред на Европа. "Да помним Батак. Да не забравяме селяните, които палеха домовете си, за да заслужат свободата си, както четем у Захари Стоянов. Да почитаме шепата родни спартанци, които отстояха Шипка", призова още държавният глава.
 
Президентът Румен Радев изрази признателността на народа ни към войните от много народи – руснаци, украинци, румънци, поляци, финландци, белоруси, литовци и много други, които са положили кости на бранните поля за Освобождението на България.
 
По-късно днес в Централния военен клуб в София ще се състои традиционният прием за Трети март, даван от държавния глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


333
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 188Едно не може да се отрече. Радев стои много по-добре от кapикaтуpа от ГЕРП - - - - - -Не съм от ГЕРБ, дори не мога да ги понасям, но ..... Радев е поредното НЕДОРАЗУМЕНИЕ !!! Само сляп може да ни каже че той е правилния път ????
156
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
бългорите запомват да разбират че това е истински генерал ане като банкянското мрънкащо ц.и.ганена гербавите не им харесва защото нарече нещата с истинските им имена - турско иго,батак , българските спартанци- синилата от бича и следите от теглото не са вазови измислици а истини и това че българите са палели къщите си за да постигнат свободата многооо не им харесаха тия думи на гербавата родотстъпна пап.лач и затова ще го плюе и ще пише измислици
155
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До дядомразДнес бях на Шипка. Там са загинали 3100 руснаци ...... . . . . . . . .Да не обиждаме паметта на загиналите !!! Там малцина са руснаци !!! Дори по времето на Живков той не позволяваше такива глупости !!! Не бъдете по-голями католици от Папата !!! Родината е по-вече от няколко рубли !!!
154
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Едно не може да се отрече. Радев стои много по-добре от кapикaтуpа от ГЕРП - Плевнелиев.
153
7
 
5
 
! Отговори
Гюгер преди 7 години
Помним Целувката Стан-Местан, терора над родопчани, убийствата на генерал Луков от студентка-комуниска,Радомирски, взрива в църквата св. Неделя, концлагера Белене, терора ако не си със соц.придобивки... 6 българи напускат България всеки час... Терора продължава
152
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кво става бе ??? С 2-3 поста и изчезнахте ??? Работното ви време ли ви свъши или какво ???Ама Бойко не плаща ли за допълнително време ???
151
1
 
9
 
! Отговори
$?£ преди 7 години
Човек без памет е по-беден от човек без бъдеще!---------По правилно би било:Народ, който не знае/не помни историческото си минало, народ - отричащ и ненавиждащ историята, културата, традициите и вярата си няма бъдеще..., абсолютно никакво!В света на "материализма" (така наречената "американска мечта") няма място за духовност, културат и нравственост!"Целта оправдава средствата!" (Гай Юлий Цезар) - това е мотото на съвремения индивид в глобален мащаб
150
2
 
28
 
! Отговори
дядомраз преди 7 години
Днес бях на Шипка. Там са загинали 3100 руснаци и 530 опълченци. Върхът вече е бил почти превзет и е спасен от подкреплението на ген.Радецки. За каква победа на опълченците говорим? Били са се храбро,по лъвски,както при Ст.Загора но все таки,както и там, щяха да бъдат победени ако не беше Радецки със неговите солдати. Победата на Шипка е обща българо-руска.
149
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Той можеше.....Да, да, той можеше да ни говори и за сапунените балончета ...... защо и как се пукат ......
148
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Странно как в един текст една и съща дума е веднаж цензурирана, втория път -не.Ааа, не сте достатъчно бдителни!
147
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Честит празник!В момента гледам състезанието по Нова.Водещата изрече *** лъжа пред цяла България.Каза, че 3- ти март бил ЗАБРАНЕН от БКП!!!Има разлика, че не е бил официален празник, но това беше денят, в който всички първокласници ги приемаха чавдарчета и им връзваха синя връзка!От това време знам стиховете на Ботев, на Вазов, много песни, които някои ги научиха покрай Слави Трифонов.Прозвуча като гнусна предизборна манипулация!Плюя на такива!
146
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 1643-ти март слага началото на нездравата политика на Русия към България. Докато го празнуваме ще си патим от това. /Глупости !!! И глупаците трябва да си имат фестивал на глупоста! !!! Също като Гей обществото ????
145
5
 
16
 
! Отговори
Той можеше..... преди 7 години
Радев спокойно можеше да говори за стиропор и за панелките. Можеше да говори и за летните магистрали, но той не направи това. Държа се като президент, като мъжкар. За пръв път имаме президент от 28 години насам. Простила съм му, че ме победи с над 800 000 гласа. Аз съм Цецка Цачева от с. Драгана.
144
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този ръпон защо не признава, че благодарение на комунистическите му идоли и благодетели националния празник 3 март е бил забранен за честване от 1944 до 1978 ???? За памет ще ми говори !!!! Лицемерието е присъщо на социопатите от лява българия !!!
143
0
 
12
 
! Отговори
ИСТОРИЯ преди 7 години
България е завладяна от Турция през 1396 година .България е Освободена от Турция през 1878 година след Руско-Турската Война .Какви са тези бъртвежи че е османско присъствие , администриране и тем подобни глупости .Прочетох днес че не била Русия освободител а Украйна .Историята я има записана и документирана в Европа - Русия е освободила България от Турско Робство през 1878 година след 500 години .
142
3
 
10
 
! Отговори
dk преди 7 години
проследих руските ртр и 1 канал нищо не казаха за празника,което значи че много са обидени от нашата неблагодарност към загиналите техни войницикоментатора на бнт пък само за опълченци говореше и беше смешно като каза ,че 500 опълченци са победили 37 хил турска армиябожеее.........какво изопачаване на историятапо добре наистина да сложат 6 септември за нац празникне обичам лъжите
141
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До каринаМного ми хареса Радев - сдържан, премерен, сериозен - човек с тежест. - - - - - - И ние така !!! То целувки ,то милувки, , то обещания за обич ????, то какво ли не ???? Как ли все се сещам за ония виц дето със стари "чанти" бърдак не се прави ????
140
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз на Захарий Стоянов ли да вярвам или на себе си?Живея в България и познавам българина.Дори не ми трябва да познавам Захарий и сие-живея сред същите кре-тени днес-въздухари, които искат с пръд-ня да изтрият селския си произход.П.П.Много интересно, когато Панайот Волов са го изпекли на кол, всички други са избити, а нашият герой е обоколил n-броя затвори и е останал жив?!
139
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До И.С.Аксаков: "Ако от 6 септември насам другите ваши събратя, руски вестници [...] бълваха само яд и злоба против нашето общо дело, то вие, уважаемий старче, стъпихте по на друга почва. Ако поменатите вестници например казваха, че "братушките" са народ неблагодарен, че "революционерите" трябва да се накажат, че турците трябва да се подпомогнат, за да завземат Източна Румелия и пр., то вие отговаряхте по-меко и по-снизходително, че България не трябва да има нищо свое..." - Захари Стоянов
138
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След като чух това което каза "президента" все ми се ще да го питам - Вие г-н прецедент къде сте роден ? В тундрата на Русия или в райска България ???Или както казваше един приятел - Питам и отговор не искам !!!