1,5 млн. българи гладуват, а тонове храна отиват на боклука

Според Българската хранителна банка годишно 670 000 т. храна се хвърлят
4 мар 2017 14:45,
76
1,5 млн. българи гладуват, а тонове храна отиват на боклука
Снимка: архив Reuters

670 000 тона храна се унищожават у нас всяка година, предаде Нова телевизия, позовавайки се на данни на Българската хранителна банка.

Изхвърленото количество може да изхранва в продължение на година и половина всички българи, живеещи под прага на бедността, които са повече от 1.5 млн. души.

Цанка Миланова от Българската хранителна банка разказва, че въпреки отпадането на ДДС за дарените храни хората даряват все по-малко, защото три министерства не са изготвили необходимите нормативни документи, които до улеснят даряването на храни.

МЗХ трябва да определи кои храни могат да бъдат дарявани, МТСП - кои хора подлежат на подпомагане, а МФ - как ще се отчита дарението.

От 1 януари догодина от ДДС трябва да се освободят хранителните стоки, които са дарени 30 дни преди изтичането на срока им на годност. За да не се начислява данък, стойността на даренията на година не трябва да надхвърля 0.5% от общия годишен оборот на данъчно задълженото лице.

Промените бяха въведени, за да се стимулират големите хранителни вериги да даряват храна, вместо да я изхвърлят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
4
 
12
 
! Отговори
джам джам котаки преди 7 години
До кандидат емигрант. Много късно си се родил сине . Като пристигнеш на запад носи големи куфари за пачките $ . Тук за теб на боб хвърлят и мацките висят подмити на границата . За комунистите си гледал по кината или баба ти ятачката ти е разправяла как е взела софийско жителство .
31
6
 
13
 
! Отговори
кандидат емигрант преди 7 години
До РУСОФИЛЬ ГУРБЕТЧИЕВЪ Спасението е еднопосочен билет за западна Европа !А който е мазохист да остане в България и да робува на комунистите ,на техните деца ,внуци ,пра внуци ,пра-пра внуци ,пра-пра-пра внуци , пра-пра-пра-пра внуци пра-пра-пра-пра-пра внуци и така в геометрична прогресия до безкрайност !
30
4
 
15
 
! Отговори
До 43, 44 преди 7 години
И аз това си помислих. Сега хептен ще минат на пълна издръжка!Затова предлагам, ако наредбите се променят така, че всички тези храни да се даряват, най-напред да се дава храна на социалните домове, на болниците и на инвалидите, после на старците с малки пенсии и чак след това - на семействата на здрави и прави пълнолетни хора под 60-годишна възраст, на които може да се намери работа, но те не желаят да работят.Вярно е, че такива имат много деца, но ние грешим, като стимулираме размножаването им
29
4
 
14
 
! Отговори
Дарени 30 дена преди преди 7 години
изтичането на срока им за годност?Ха ха, нали непрекъснато виждам в "Билла" хранителни стоки, чийто срок на годност изтича само след няколко дена и не винаги тези стоки са на промоция.Във вторник гледам еднолитрови бутилки прясно мляко /които обаче бяха в промоция/ - срокът им изтича в четвъртък!!! Добре, ако у дома само детето пие прясно мляко и не можеш да го накараш да изпие повече от 100 мл, защото е още малко, тогава какво излиза? Ще се употребят само 300 мл, 700 мл ще се изхвърлят.Браво!
28
1
 
23
 
! Отговори
истината е ... преди 7 години
че при капитализма е в сила поговорката , вода гази - жаден ходи , защото ако мнозинството от хората си дадат сметка че се живее по добре на помощи отколкото 10 часа на ден за 500лв , съвсем ще пропадне система. С подобни статии се поддържа неспокойствието на хората ,за утрешния ден и пропускат да се радват на днешния. Има един роман "Жерминал" - горе-долу на това ниво сме
27
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ромите пак ще облажат, и хептен ще забравят за работа!
26
3
 
5
 
! Отговори
Активист на БКП преди 7 години
Язък !!! Колко ,,допълнително,, щеше да има за братята -роми !!!
25
1
 
17
 
! Отговори
Макс Вебер преди 7 години
Когато едно общество се разделя по различни принципи членовете му са силно разединени. Липсата на политическа отговорност, довежда обществото до социална деградация, липса на морални ценности, култура и т.н. След това започва напрежение, унищожаване на икономиката на съответната държава, появява се корупция, етническа нетърпимост... От общество се превръща в маса от хора, за които горе изброените неща не са важни и се набляга на физическото оцеляване. По този начин се заличават народи.
24
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БогатМизерници са, защото са ти позволили да ги крадеш и използваш. Ти съществуваш благодарение на тези, които все още ти връзват да ти слугуват.
23
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това показва какъв балон има и при производството на храните и какъв чудовищен дисбаланс в доходите. Много големи изкривявания и диспропорции създава този нерегулиран капитализъм, водещ хем до разхищение и прахосване на ресурси, хем до социално изключване огромната маса от хора.
22
1
 
24
 
! Отговори
РУСОФИЛЬ ГУРБЕТЧИЕВЪ преди 7 години
ЛОШОТО Е ,ЧЕ В БЪЛГАРИЯ ОТ ПОМОЩ ИМАТ НУЖДА НЕ САМО БЕЗРАБОТНИТЕ ,А ДОРИ И РАБОТЕЩИТЕ НА СРЕДНА ЗАПЛАТА ! КОЛКО ВИ Е СРЕДНАТА ЗАПЛАТА В БГ. ? 500 ЛВ. НЕТО ! А МИ КАЖЕТЕ ПРИ ТАЗИ СКЪПОТИЯ В БГ. КАК ЩЕ ИЗКАРАТЕ МЕСЕЦА С ТЕЗИ 500 ЛВ. ДОРИ И ДА ЖИВЕЕТЕ В СОБСТВЕНА КЪЩА И ДА НЕ ПЛАЩАТЕ НАЕМ ?!
21
8
 
4
 
! Отговори
Питагор преди 7 години
Ако приемем, че това се отнася за 7млн. население, това прави 0,262 кг. на човек на ден. Като се им предвид, че съдържанието на вода в храните е средно 90% , то всеки изхвърля реално по 26 грама на ден. Реално обаче, нищо не се губи, тъй като с това количество се изхранват хиляди домашни животни и така кръговратът се повтаря.
20
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 24. Като ти чета писанието не ми изглеждаш на умен! Неможе всички да се раждат умни трябва и прости за да вършат черната работа. Ако всички станат като мен IT специалисти кой ще прибира контейнерити с отпадъците? Та нали само за месец така ще се заринеме с отпадъци и такава воня ще настане че ще стигне чак до космоса. Затова трябва да има социална система да подпомага тези които са се родили с малко гънки в мозъчната си ***. Например като теб. И не ми казвай че подобро от капитализма няма!
19
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нека се сключват договори за дарение на старчески, домове. И пр. с веригите. Напълних те гушите на ***.
18
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да се въведе такса лентяй с парите да се озелени страната и да се сложат масово розови храсти.
17
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До дарител 17Надай се Маро-крадлива на пари в брой.Аз лично на бълга*рак бих помогнал само като го бутна в дълбокото да се удави.
16
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българите гладуват щото си кътат комунистите. И агентите на ДС.Ето на - за предстоящите избори, никоя партия не била сметнала за нужно да се проверява за агенти на ДС!!!Това какво значи?При последващите правителства крадненето ще се утрои, учетвори...А ни подготвят и за Еврозоната.Само четвъртото условие не сме били изпълнили. Ще го изпълниме, ама... На Герджиковден!!!
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хранителните вериги хвърлят тонове година храна.
14
1
 
10
 
! Отговори
До арх уйо ми янков преди 7 години
Хвани се застреляй някъде ти и твоята партиика барабар с бойко борисовци и всичките д рисльовци на мама синчетата на топли държавни местенца.
13
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато индивида е *** той ГЛАДУВА.