Гастарбайтери на борсата с обезщетения за по над 1000 лева

Работиш поне 9 м. зад граница и обезщетението по-добро от заплата!
4 мар 2017 07:30,
188
Гастарбайтери на борсата с обезщетения за по над 1000 лева
Снимка: архив Булфото

Над 1200 нашенци получават обезщетения за безработица над средната заплата, заради натрупан трудов стаж в чужбина. Завърналите се гастарбайтери получават обезщетение за безработица средно по 1179 лв. Това е с над 160 лв. повече от средната заплата у нас през 2016 г.

Според данни на Националния осигурителен институт (НОИ) най-висока сума през август миналата година са получавали гастарбайтерите от най-бедния регион у нас – Видин. Там средното обезщетение за безработица е било 1378 лв. На второ място са завърналите се от чужбина работници от Стара Загора, които са взимали средно по 1334 лв. В Сливен, Ловеч и Хасково трудилите се в чужбина са с най-ниските компенсации - между 800 и 900 лв., пише "Монитор"

В Кюстендил месечната помощ от чужбина варира от 1000 до 1500 лв., като заявления постъпват от работници, трупали опит в Англия, Португалия Франция, Швеция и Швейцария. На ден се получават по 75 лева и като изчислим 20 дни, сумата дори надхвърля 1000 лв., коментираха от НОИ – Кюстендил.

Доскоро 29-годишният кюстендилец Валентин работил във ферма за пилета в Англия. "Работих 9 месеца, сега тук ще си получа обезщетенията от над 1000 лв. Като ми изтече срокът на получаване на обезщетението, отново ще отида там“, категоричен е мъжът.

За сравнение средната сума, която са получавали нашенците със стаж само при български работодатели в края на 2016 г., е била 373 лв. Това означава, че с няколко месеца труд зад граница нашенците могат да си осигурят почти 4 пъти по-високо обезщетение в случай че останат без препитание.

По закон право на обезщетение имат осигурявалите за безработица поне 9 от последните 15 месеца. Компенсацията е равна на 60% от сумата, на която работниците са се осигурявали. Тъй като максималният осигурителен праг у нас е 2600 лв обезщетението не може да надхвърля 1560 лв. Така дори да се осигурявали на 2000 евро в продължение на цяла година, родните гастарбайтери не могат да получат повече от 1560 лв., ако решат да прехвърлят обезщетението си у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
4
 
5
 
! Отговори
Циник до цървула преди 7 години
Т*ъпак първо прочети какво е гастарбайтер!Аз отдавна съм немски гражданин...работя на БЕЗСРОЧЕН ТАРИФЕН ДОГОВОР а ти си т*ъпак!:-)
70
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Сп??нсПрав си. И причината ще са и плащаните помощи за фалшиви инвалиди (всичките *** са такива), за майки на по 11 години, за всякакви други тарикати.....Е - пак се връщам в чужбина - там поне работя за себе си и не плащам за неграмотни просяци...
69
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Завистливата дроб взе да цвили.. Така, че потапяйте се..Кой е най силният отрасъл в икономиката ни? Гастарбайтерите бият всички!Най силният отрасъл допринася най много за икономиката на България, съответно ГАСТАРБАЙТЕРИТЕ ДОПРИНАСЯТ НАЙ МНОГО ЗА ИКОНОМИКАТА НА БЪЛГАРИЯ!И обръщение към жмела който все гледа в чуждото канче. Колкото да ви се струва мизерен стандарта на живот в България, щеше да много по мизерен ако не бяха гастарбайтерите! Потопихте ли се добре?
68
9
 
13
 
! Отговори
Сп??нс преди 7 години
Това е една от причините след 20 години да няма пари за пенсии, защото все повече хора работят сезонно, временно, почасово и на всеки 6-9-12 месеца остават без работа и взимат помощи. Резултатът е че за 12 месеца са внесли 500Е за пенсия, а после взимат 400Е на месец помощи и си изяждаме пенсиите на зелено. После друг ни е виновен че ще ни пенсионират на 70, ами работете, събираите и на 50 години седнете в къщи, а не сега да ми се хвалите как 6месеца работа и 6 лежачка.
67
2
 
18
 
! Отговори
Циник до 97 преди 7 години
...още един лу*мпен!Гледай да спастриш стотинките за сметките накрая на месеца!За гастарбайтерите - не се коси!Те взимат повече от теб!
66
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До *** 82И двете си
65
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Плащаме и ние на тези гастарбайтери! Айде стига глупости, че ни било от нашия джоб!Я колко гастарбайтери са налазили и ни промиват мозъците, че е нормално да лежат и да взимат по 1000 лева на наш гръб!Я вижте как пишат един през друг, ами лежат , взимат 1000 лв, пишат и ни пращат да бачкаме и да не мрънкаме и да им вадим 1000- дата лева обезщетение!
64
3
 
17
 
! Отговори
Циник до Орле преди 7 години
Колега...не се хаби - да обясняваш на *** - колко прави 2 + 2! Ослепели са от злоба, и се чудят кого да изкарат виновен за собствената си мизерия! Не им е лесно - щото ако видят истината - няма да им остане друга перспектива - освен да застанат пред огледалото и да се заплюят в некадърните сурати! :-)
63
2
 
43
 
! Отговори
Мирослав преди 7 години
Само не мога да разбера какво ви пречи ЕС? Това, че живеем бедно и че всичко е внос и нямаме производство е заради нашите управници които не правят нищо за нас! Другото е, че българина винаги е тарикат... Защо като сте в България си хвърляте *** където видите, а като идете на екскурзия в Италия да речем не хвърляте? Карате пияни, надрусани, с 200, а минете ли границата ставата най-примерните шофьори... Това са само примери с които да покажа, че ако ние не пазим и оправим държавата, няма кой!
62
3
 
3
 
! Отговори
До Орле преди 7 години
И раздава от тези печалби бонуси на служителите си! Знаем ги тези неща!
61
3
 
13
 
! Отговори
До някоя преди 7 години
Ние работим, и то много повече от теб! Бачкам шест дена в седмицата и мнооого повече от 8 часа! Ама работодателя е като теб и развява мантрата че не работим и ми дава една мизерна заплата!Така че не мрънкаме а искаме много малко - някаква справедливост!
60
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нормално е. Там се осигуряват на по - висок доход, а обезщетението е 60 % от този доход. Тук се осигурява всеки на 460 лв., а там на 3000 лв. Всеки да си го сметне сам.
59
0
 
18
 
! Отговори
Орле до Циник преди 7 години
България дори ПЕЧЕЛИ от такива трансфери!Така е ... НОИ даже е на далавера, защото изчислява обезщетение от да речем 2000 лв. месечно и го подава към съответната страна която изплаща тази сума на НОИ всеки месец, но според закона максималното е 1560 лв. ... разликата от 440 лв. си остава в бюджета на НОИ като чиста печалба всеки месец.
58
4
 
22
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Иска се воля, и кадърност да се наложиш на запад! Вика му се "естествен подбор"!Некачественият мат*рял никъде няма да успее!От много години плащам осигуровки в Германия и никакъв бъл*гарски лу*мпен няма право да ми отнеме придобивките! Не съм опрял до помощ за безработни - защото за мен е въпрос на лично самочувствие да виждам как постигам успех със собствените си 2 ръце!Комплексирани некадърници у нас валяло!
57
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Към 73, а знаеш ли колко българи точат немската система. Освен обезщетение за безработни с трудов стаж от България. В България получавах 560 лв., и на база стажа от България получавах 700 Е в Германия обезщетение. Но това не е нищо, ако има кой да те ориентира в документите, не само пари получават, но им плащат жилището, езиковият курс, пари за обзавеждане и като работят на черно са си супер нашенците и това обикновено е 2-3 г., а някои много повече.
56
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Благодаря 76
55
4
 
22
 
! Отговори
Някоя преди 7 години
Обезщетенията за безработица, които се взимат в България при натрупан опит в чужбина, се възстановяват от бюджета на държавата, в която съответния човек е работил. Така, че не завиждайте много на тези хора, те са работили и тези пари им се полагат по закон. Така че се вземете в ръце и почнете да работите, а не само да мрънкате.
54
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не, в един момент ще ни писне да ни крадат и ще стане майдана!
53
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не се карайте всичко е мафия, дори законно да е , е направено за да се краде! Затова тарикатите имат, защото балъците сме много и докато не хванем сопата няма да се оправим!
52
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защото има правила и те трябва да се спазват... И леко разяснение на останалите заблудени.. Парите от гастарбайтерите който влизат в икономиката на България под една или друга форма са хиляди пъти повече от тези който се дават за обезщетения. Парите който дават страни като Германия и Великобритания за соц помощи и услуги на емигранти са хиляди пъти по големи! Това е и главната причина Англия да иска да дръпне шалтера на 15 Март.. Ако се замислиш нещата са свързани в ОГРОМЕН + за България !