Гастарбайтери на борсата с обезщетения за по над 1000 лева

Работиш поне 9 м. зад граница и обезщетението по-добро от заплата!
4 мар 2017 07:30,
188
Гастарбайтери на борсата с обезщетения за по над 1000 лева
Снимка: архив Булфото

Над 1200 нашенци получават обезщетения за безработица над средната заплата, заради натрупан трудов стаж в чужбина. Завърналите се гастарбайтери получават обезщетение за безработица средно по 1179 лв. Това е с над 160 лв. повече от средната заплата у нас през 2016 г.

Според данни на Националния осигурителен институт (НОИ) най-висока сума през август миналата година са получавали гастарбайтерите от най-бедния регион у нас – Видин. Там средното обезщетение за безработица е било 1378 лв. На второ място са завърналите се от чужбина работници от Стара Загора, които са взимали средно по 1334 лв. В Сливен, Ловеч и Хасково трудилите се в чужбина са с най-ниските компенсации - между 800 и 900 лв., пише "Монитор"

В Кюстендил месечната помощ от чужбина варира от 1000 до 1500 лв., като заявления постъпват от работници, трупали опит в Англия, Португалия Франция, Швеция и Швейцария. На ден се получават по 75 лева и като изчислим 20 дни, сумата дори надхвърля 1000 лв., коментираха от НОИ – Кюстендил.

Доскоро 29-годишният кюстендилец Валентин работил във ферма за пилета в Англия. "Работих 9 месеца, сега тук ще си получа обезщетенията от над 1000 лв. Като ми изтече срокът на получаване на обезщетението, отново ще отида там“, категоричен е мъжът.

За сравнение средната сума, която са получавали нашенците със стаж само при български работодатели в края на 2016 г., е била 373 лв. Това означава, че с няколко месеца труд зад граница нашенците могат да си осигурят почти 4 пъти по-високо обезщетение в случай че останат без препитание.

По закон право на обезщетение имат осигурявалите за безработица поне 9 от последните 15 месеца. Компенсацията е равна на 60% от сумата, на която работниците са се осигурявали. Тъй като максималният осигурителен праг у нас е 2600 лв обезщетението не може да надхвърля 1560 лв. Така дори да се осигурявали на 2000 евро в продължение на цяла година, родните гастарбайтери не могат да получат повече от 1560 лв., ако решат да прехвърлят обезщетението си у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
11
 
12
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Преди да пишете простотии се осведомете!За 3 месеца работа в Инглщадт навремето ми върнаха 1350лв. пенсионни....и не ми ги платихте вие...нито България!И вместо да умувате неща , които са над кварталния ви салаткоракиен кръгозор си стегнете задниците и работете навън за "нормални заплати" кой ви спира? Собствената ви некадърност, страх, и мързел!
50
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименОтвори КСО и там е записано в раздела за обезщетения при безработица :) Ако не се лъжа беше чл.54в. (години стаж) (месеци)до 3 - 4от 3 до 6 - 6от 6 до 9 - 8от 9 до 12 - 10над 12 - 12
49
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 73Абсолютно си прав!
48
3
 
2
 
! Отговори
РАН-ЪТ преди 7 години
Може и още !И ощеИ още
47
0
 
5
 
! Отговори
Да преди 7 години
До АнонименАко имаш до 3 години стаж ще получаваш 4 месеца;М/у 3 и 5 години стаж ще получаваш 6 месеца;Над 5г. ще взимаш 8 месеца.. Имаше нещо за повече от 8 или 10 години стаж, но не помня точно..
46
10
 
17
 
! Отговори
Аз им плащам! преди 7 години
Чудя се вече дали и аз да не ида на Терминал 2!!!Писна ми да храня някакви тарикати, дето:- крадат, бият и изнасилват бабички;- обират деца;- изнасилват момичета по градинките;- раждат на по 10 години;- 90% са мними инвалиди;- докторите, които им дават документи за инвалиди;- ............................. а сега идват с документ от чужбина, за да им давам пари за големи обезщетения!Това трябва да се премахне, иначе след още малко и от България ще остане само географско понятие.
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някой знае ли как се изчисляват месеците за получаване на обезщетения според стажа?
44
3
 
2
 
! Отговори
ВББ до 61 преди 7 години
Може и да не са прави, но това е реалноста. Ако си работил, да кажем на острова на излизащите и си получавал 3000 паунда заплата и останеш без работа - какво следва? Подаваш документи за безработица и ти изплащат 750 паунда обезщетение, защото толкова е максималното в държавата ти, а наема ти където си живял досега е 1000 паунда. Изводите си ги направете сами.
43
3
 
14
 
! Отговори
Циник до 61 преди 7 години
Хубаво е преди да пишеш...да четеш и останалите юзъри, и да мислиш...вероятно България дори ПЕЧЕЛИ от такива трансфери!А останалата част от поста ти само казва,че и понятие си нямаш за какво говориш!
42
2
 
10
 
! Отговори
до 48 преди 7 години
До АнонименКак да е далавера като обезщетението се полага по закон! Теб май те е яд, че друг взима пари който му се полагат, а не ти? Замисли се малко колко пари идват в България от гастарбайтери.. Повече от всеки един друг сектор в икономиката!
41
13
 
16
 
! Отговори
до извънземен и цини преди 7 години
Не не сте прави! Да вземат колкото са си изкарали, но да стоят в държавата в която са работили! Готино е да получаваш такива пари и да стоиш в на мама и тати къщата, нали? Не може да работиш евтино в силна икономически държава и после една бедна държава да плаща сметката!!! Не е логично, не е морално и не е честно! И няма какво да завиждам на тея, живея в Швейцария и вземам далеч повече(не искам да се хваля) теоретично и аз мога да го направя, но не бих, защото не съм плазмодий и тарикат.
40
3
 
9
 
! Отговори
ВББ преди 7 години
И от тук идва проблема със стандарта на живот в България. Сумите изглеждат големи, но в реалност са нищожни в сравнение с обезщетението което ще получиш в държавата където си работил.
39
4
 
4
 
! Отговори
Циник до 58 преди 7 години
Ти - говориш на изуст!
38
12
 
4
 
! Отговори
До извънземен преди 7 години
Говорите наизуст! Една част се плаща от държавата, тоест от нашия джоб!! Ама кух народ -мазохист ! Никой , никъде не плаща на 100% !
37
1
 
25
 
! Отговори
ВББ преди 7 години
Статията не е тенденциозна а глупава. Може би е написана за да стимулира емиграцията или злобата. Това е прието 02,2016 с цел да се избегне социалния туризъм в Европа. А по-точно всеки може да получава обезщитение за безработица според законите на собствената си страна. Също така държавата където си работил и плащал осигуровки изплаща обезщетението ти(ти можеш да ги получаваш в България, но впоследствие сумите се възстановяват от държавата където си работил).
36
7
 
21
 
! Отговори
France преди 7 години
Кой ви източва българската социална система? Докато вие си седите на задниците в къщи и се чудите кой да ви командори ние в чужбина работим че и пари да ви пращаме... много ви е къса паметта като беше писано, че работещите българи в чужбина сме повече от тези които работят в България. И шведите в страната храним даже
35
7
 
10
 
! Отговори
До СТРАНДЖАТА преди 7 години
Странджа, не мога да повярвам, че плюеш по Европейския съюз! Явно най-накрая и вие герберастите разбрахте, че тоя Европейски съюз ни пуска по пързалката и ни ползва за заден двор и септична яма!
34
4
 
13
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Извънземен е прав ! Безмислената завист , и злоба - не са аргумент!
33
3
 
11
 
! Отговори
Извънземен преди 7 години
До РомЗа разлика от теб, хората са се трудили навън а ти си лежиш тук по гръб и искаш да ти се плаща. От къв зор на теб трябва да се дават пари? Отивай да бачкаш, недей само да лежиш и да чакаш държавата да ти дава.
32
4
 
24
 
! Отговори
Извънземен преди 7 години
Правилно, така трябва да бъде. Осигуряваш се - после си вземаш обещетенията за безработица. Зависи на колко ти е осигурителния стаж и на базата на това се изплащат обещетенията. Нормално е да са малки тук, защото всички сте осигурени на мин. заплата. Нормално е да са големи за тия които са работили навън, защото не са осигурени като вас, на 200 евра. И никой нищо не източва. Парите се изплащат от дадената страна в която си работил а не от НОИ BG. НОИ контактува с дадената страна, нищо повече