Поптодорова се споразумяла с прокуратурата за "Кремът на Елена"

Така избегнала присъда от 3 месеца до 5 години
5 мар 2017 10:38, Анисия Иванова
183
Поптодорова се споразумяла с прокуратурата за "Кремът на Елена"
Снимка: Facebook

Бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова се е разминала с опасността да получи присъда от 3 месеца до 5 години лишаване или ограничаване от свобода като се е възползвала от процесуалната възможност, позната у нас като споразумение с прокуратурата, научи "Монитор" от запознати с разследването.

При чисто съдебно минало най-често присъдата е условна, а само в по-редки случаи глоба, но глобата е запазена за крадците под 400 злоти, които се разследват не за престъпление, а за административно нарушение.

Съобщението на полската полиция, че българската гражданка, заловена да краде на летището "се е подложила на доброволно наказание" мина някак си между другото, тъй като и у нас има практика да наказват дребни крадци с плащане на троен или петорен размер на откраднатото, понякога дори без случаят да стигне до викане на полиция.

"Казусът с вашия дипломат е сериозно престъпление. В случая има престъпление, за което полският наказателен кодекс предвижда накзание лишаване от свобода от 3 месеца до 5 години. При маловажен случай извършителят подлежи на глоба, ограничаване или лишаване от свобода за срок от 1 години." - коментира анонимен източник от комисариата на полицията на летище "Фридерик Шопен" във Варшава.

Още по темата

Стойността на откраднатото от Елена Поптодорова според информацията на полската полиция е над 1600 злоти. "В случай като този, когато стойността е над 400 злоти, действително има престъпление, а не административно нарушение и случаят задължително минава през предварително производство. Една след като се съберат всички доказателства прокурорът взима решение за даване на лицето на съд", коментира Пьотр Махайски, един от водещите съдебни репортери в Полша.

На всяко едно лице, уличено в кражба, се предлага възможността за сключване на споразумение. Така се е случило и с Елена Поптодорова на 27 февруари т. г. когато към 15.30 е кацнала на летището във Варшава. След като е минала символичната "граница" с паспортен контрол и е установена самоличността й, бившият дипломат е била поканена дискретно за разговор с полицаите във връзка с предварително производство, по което заподозряна като крадец е била Поптодорова.

Българката, според официалното съобщение на полската полиция е признала вината си и се е съгласила на споразумение, което се състои в предлагане или приемане на определено наказание. Налице са били условията за споразумение - извършителката е възстановила щетите, като е върнала откраднатата стока, а за престъплението, за което е обвинявана се предвижда наказание под 10 години затвор.

Папката с разследването по случая "Поптодорова" все още се намира в полицията във Варшава и още не е внесена в прокуратурата. Това означава, че все още няма и произнасяне на съда за одобрение на споразумение с Елена Поптодорова, както и няма определен размер на глобата.

"Кремът на Елена" свърши

Имахме само една кутия от крема на "Герлен", но е продадена, на територията на цялото летище има само на "Заминаващи", но ако желаете можем да ви го поръчаме. Така обяснява момичето при касата на един от магазините на веригата "Аелия", която има верига от безмитни магазини за козметики на полските летища. Точно от такъв магазин на 24 февруари т. г. си тръгнала с кутия "Орхидея Империал" на "Герлен" и бившата ни посланичка в САЩ.

След "патрончетата" "Бич може" и крема "Пани Валевска" сега и кремът на френската компания се е превърнал в най-популярния козметичен продукт с "полска връзка". "Какво точно е станало, днес ме питаха и други българи, а вчера дори се обаждаха от България" - пита момичето.

Девойките не могат да повярват, че дипломат може да е посегнал да открадне. Случвали се кражби, крадяли и студенти и възрастни жени, но момичетата не знаят дали сред залавяните досега е имало други българки.

От "Крема на Елена" в Duty Free на летището в София "и  в склада няма". Най-скъпият козметичен продукт там е парфюм на "Том Форд" за 230 евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
1
 
6
 
! Отговори
ххх преди 7 години
след казуса "поптодорова" външно министерство би т/о да си актуализира правилата, за да няма конфликт на интереси. да не допуска дипломатите си да пребивават дългосрочно, повече от 2 пъти, в една и съща дестинация. в щатите още има хора, от близкото обкръжение на елена, които се подвизават там многократно, какъвто беше и нейния случай. това е форма на корупция, к. не бива да се допуска. незаменими хора няма.
97
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това са ***, върли айдуци а "дРискократите" са най-върлите крадци.Лилавият от Драгалевци, Надка-гаражното, Бакъра, Мистър 10% и т.н. с още безброй герои на "тихият труд- лява ръка/десен джоб"........
96
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 119 Тази твоята теория за кражбите ,дали ще издържи като защита в съда?Щом другите крадът то и на мен е позволено.Ха,ха,ха Ленчето е заемала такива обществени позиции ,и би трябвало да е за пример!
95
21
 
6
 
! Отговори
55 преди 7 години
Ако някой от тука драскащите поне веднъж в живота си не е откраднал,нека си напише трите имена да го предложим за "Стара планина"!Лицемери гадни и демагози,много големи моралисти станахте изведнъж!Я се поогледайте в себе си!А тия богаташи трябва да бъдат крадени,защото всичко тяхно е крадено на 100%!Не ги жаля.И аз бих ги окрал!Няма боготство на този свят,което да не е наследано или крадано по всевъзможни начини!
94
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Алоооо демокрацията и капитализма не са виновни за беднотията!Виновни са крадливите политици и крадливият ни народ.Всички бяхме еднакво бедни при комунизма и после....се юрнахме да забогатяваме без морал и възпитание.
93
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кремът на Елена е подарък за госпожа Лъжа за изборите.
92
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
начи, като ви четем постове тука, си викам се млади ора пишете. по времето на саца яко се крадеше от държавата, кой що може да докопа, от фабрики и заводи, от поля и планини народа влачеше, като термити, строеше милата родина и родния дом. заплати 50-60 лв. а къщи, като прогимназии. са нема хранилки, като изключиме бедежето, което още го поскат. та! българина не е света вода ненапита, и само у брадчедите било генетично заложено!
91
2
 
2
 
! Отговори
Я преди 7 години
То и бьлгари ( бьлгарски граждани ) изкрадоха за скрап виетнамските общежития села и предприятия пред очите на жандамерията медиите и дьржавата и ДАЖЕ ЛИВЕРАЛИТЕ ГИ ПООЩРЯВАХА " ГЛАДНИ БИЛИ "
90
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички комунисти ни говореха колко е лош загниващия капиталистически строй,а постоянно се възползваха от него.Даже сега крадът,тъй като тъй са научени да си оправят вехтото лице!
89
4
 
7
 
! Отговори
Корнелия Нинова преди 7 години
Хм, интересно какъв ли е толкоз този крем, дето комрад Поптодорова го е цапцаросала?!? Сигурно е някакъв супер мощен за бръчки! Дали го има на летището в Брюксел, та и аз да си цапна една кутия от него другия път като ходя командировка!!!! И да ме хванат, голяма работа - все пак съм вицка на Коминтерна.. Пардон, на Социнтерна...както и да е, то същото! Простено ми е!
88
0
 
10
 
! Отговори
Манолски преди 7 години
таквиз комунистически лели цето морни вода не са пили, авантаджийки долни, трябва да бъдат пратени в трудови лагери, дето цял живот цоцат народна пара и позорят името на майка България
87
2
 
10
 
! Отговори
х преди 7 години
тази жена е свикнала да се кипри. цял жиот- на държавна софра. дълги години беше в щатите, несменяема, незаменима, което неминуемо води до корупция. вече поостаря, и не може да компенсира. много яко се омаскари, на национално и международно ниво.
86
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лявата перверзия още не са дошли на власт и почнаха да крадат, обират и лъжат!
85
2
 
15
 
! Отговори
attorney at law преди 7 години
Интересно, колко ли пъти другарката Поптодорова е крала по Фрий Шоп-овете по летищата, но НЕ са я хващали! Поведението и е много инкриминиращо, защото след кражбата се е спотайвала, мислейки си, че и се е разминало! Според мен когато е била с дипломатически имунитет и крала като сврака, но специалния и статут я е застраховал от последствия. Наистина КорМелия Нинина трябва да излезе с официално становище по темата от името на БСП!
84
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мухълът си е мухъл, какъвто и грим да му сложиш. А тоя поптодоровски мухъл е пълният глобалистки пакет перверзия. Пълен анти българин! Трябва да и вземат дипломатичния паспорт! !!. *** още не са дошли на власт и почнаха да крадат, обират и лъжат!
83
4
 
7
 
! Отговори
Кико преди 7 години
Хахаха, Ленчето Поптодорова поразпъна малко предизборно бузкитe на дупeтo на другарката Нинова! Сега в очакваме и нея да изтърчи да каже на всички, че Елена Поптодоровата няма нищо общо с БСП-то! Комедията няма свършване!
82
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За Елена разбрахме.Сега остава въпроса как така цялото външно министерство, цялата медийна машина и всички политици с достъп до медии защитаваха клептоманката, погазвайки всички морални принципи и авторитета на България?!Това е тревожното!
81
2
 
3
 
! Отговори
azerr преди 7 години
deiva i metila my KOMUNISTI4ESKI.......AROMA NQMA LI BE LEN4E ????????
80
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Крадци са Герлен, 700 лева за 50 ml.
79
0
 
12
 
! Отговори
Една добра идея преди 7 години
Реклама на въпросния крем:"Ке краднем за него!"