Поптодорова се споразумяла с прокуратурата за "Кремът на Елена"

Така избегнала присъда от 3 месеца до 5 години
5 мар 2017 10:38, Анисия Иванова
183
Поптодорова се споразумяла с прокуратурата за "Кремът на Елена"
Снимка: Facebook

Бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова се е разминала с опасността да получи присъда от 3 месеца до 5 години лишаване или ограничаване от свобода като се е възползвала от процесуалната възможност, позната у нас като споразумение с прокуратурата, научи "Монитор" от запознати с разследването.

При чисто съдебно минало най-често присъдата е условна, а само в по-редки случаи глоба, но глобата е запазена за крадците под 400 злоти, които се разследват не за престъпление, а за административно нарушение.

Съобщението на полската полиция, че българската гражданка, заловена да краде на летището "се е подложила на доброволно наказание" мина някак си между другото, тъй като и у нас има практика да наказват дребни крадци с плащане на троен или петорен размер на откраднатото, понякога дори без случаят да стигне до викане на полиция.

"Казусът с вашия дипломат е сериозно престъпление. В случая има престъпление, за което полският наказателен кодекс предвижда накзание лишаване от свобода от 3 месеца до 5 години. При маловажен случай извършителят подлежи на глоба, ограничаване или лишаване от свобода за срок от 1 години." - коментира анонимен източник от комисариата на полицията на летище "Фридерик Шопен" във Варшава.

Още по темата

Стойността на откраднатото от Елена Поптодорова според информацията на полската полиция е над 1600 злоти. "В случай като този, когато стойността е над 400 злоти, действително има престъпление, а не административно нарушение и случаят задължително минава през предварително производство. Една след като се съберат всички доказателства прокурорът взима решение за даване на лицето на съд", коментира Пьотр Махайски, един от водещите съдебни репортери в Полша.

На всяко едно лице, уличено в кражба, се предлага възможността за сключване на споразумение. Така се е случило и с Елена Поптодорова на 27 февруари т. г. когато към 15.30 е кацнала на летището във Варшава. След като е минала символичната "граница" с паспортен контрол и е установена самоличността й, бившият дипломат е била поканена дискретно за разговор с полицаите във връзка с предварително производство, по което заподозряна като крадец е била Поптодорова.

Българката, според официалното съобщение на полската полиция е признала вината си и се е съгласила на споразумение, което се състои в предлагане или приемане на определено наказание. Налице са били условията за споразумение - извършителката е възстановила щетите, като е върнала откраднатата стока, а за престъплението, за което е обвинявана се предвижда наказание под 10 години затвор.

Папката с разследването по случая "Поптодорова" все още се намира в полицията във Варшава и още не е внесена в прокуратурата. Това означава, че все още няма и произнасяне на съда за одобрение на споразумение с Елена Поптодорова, както и няма определен размер на глобата.

"Кремът на Елена" свърши

Имахме само една кутия от крема на "Герлен", но е продадена, на територията на цялото летище има само на "Заминаващи", но ако желаете можем да ви го поръчаме. Така обяснява момичето при касата на един от магазините на веригата "Аелия", която има верига от безмитни магазини за козметики на полските летища. Точно от такъв магазин на 24 февруари т. г. си тръгнала с кутия "Орхидея Империал" на "Герлен" и бившата ни посланичка в САЩ.

След "патрончетата" "Бич може" и крема "Пани Валевска" сега и кремът на френската компания се е превърнал в най-популярния козметичен продукт с "полска връзка". "Какво точно е станало, днес ме питаха и други българи, а вчера дори се обаждаха от България" - пита момичето.

Девойките не могат да повярват, че дипломат може да е посегнал да открадне. Случвали се кражби, крадяли и студенти и възрастни жени, но момичетата не знаят дали сред залавяните досега е имало други българки.

От "Крема на Елена" в Duty Free на летището в София "и  в склада няма". Най-скъпият козметичен продукт там е парфюм на "Том Форд" за 230 евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е моралният облик на "демократичните" политици.
57
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ГошоЗа кражба става дума. Еленчето крадливо си е признало и се е споразумяло за алтернативно наказание а не да лежи ефективно. Ако ще да знае и марсиански, все тая... краднала е!
56
1
 
13
 
! Отговори
до66 преди 7 години
А то след 27 години втори случай което ме навежда на мисълта, че е разсейване..............за това говорим,де. в междинните кражбички на време е показвала дипломатическия паспорт. тук просто се е разсеяла,позабавила се.
55
0
 
10
 
! Отговори
kiro преди 7 години
До 64Гошее, не се напрягай толкова, че ще вземеш да спукаш някой ***. Добре, че лошите американци забраниха боя в интернет, иначе щеше да ни пребиеш всичките евроатлантици тук.
54
0
 
17
 
! Отговори
оФСи преди 7 години
Хората за едно кремче в затвора за 5г. те вкарват, а ние тука за банки постове пишем
53
3
 
2
 
! Отговори
Ah, can преди 7 години
Mnogo shum na banknoti...za mnogo pari...rekama...:-)
52
12
 
3
 
! Отговори
До 62 преди 7 години
Станало е през 1991 a днес сме 2017. От тогава има ли данни за подобни прояви? Защото ако е крадлива щеше да има и други случаи. А то след 27 години втори случай което ме навежда на мисълта, че е разсейване. Което е възможно, случва се на много хора. Не я защитавам, опитвам се да си изясня.
51
0
 
7
 
! Отговори
Помнещия преди 7 години
Имам едно питане: каква е тая работа с еврейския комитет? Някой знае ли нещо, кога, как, защо?
50
20
 
5
 
! Отговори
Гошо преди 7 години
Не си позволявайте да спорите с мен бе *** ограничени ,облъчените ви евро толерантни мозъчета са неспособни на адекватна мисъл .Не виждате по- далеч от кривите си носове.Лично познавам Елена ,тя има 3 висши обравозания ,говори 5 езика свободно и има десетки специализации.Международно уважавана и възпитана жена с класа.Пример за много жени.Никога не е крала и става въпрос за недоразумение.Провалени сте и несправедливи
49
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не мога да разбера от писаниците за т.н. "Кражба". Ако е клептоманка, разбирам, психозаболяване е. Тя е богата, защо и в да краде като в САЩ каквото е поискала го е имала. Някой да каже истината, случайна грешка ли е или кражба? Ако е второто, жалко за името й. Ако не е, което е възможно да се случи, тогава?
48
2
 
17
 
! Отговори
Помнещия преди 7 години
Абе батки, никой ли не си спомни, че това не и е за пръв път - през 1991 беше уличена в Ню Йорк също за кражба на козметика, беше член на дипломатическа мисия и случая се потули бързо-бързо. Имаше и някаква разправия с полицията - вече като посланик. И спомнете си: Кой можеше да е ЛИЧЕН преводач на ТЖ, а?
47
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ехе 5г. затвор за Поптодорова,колко добре звучи!Отървала ги е защото се е обадила на свойте господари ,а те на полските си роби!А уж поляците били върли антикомунисти!
46
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като ви чета коментарите май по вашия критерий повечето сте комунисти ! Само злоба и плюнки !!!
45
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
полски империалисти, така да злепоставите хубавата ни Елена ;)
44
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе тикайте я в затвора бе, какво ни занимавате с тая със какво е известна освен с краденето на кремове как се е добрала до тоя пост, някой нещо няма ли да каже тука трябва сериозно разследване ,а нашите корумпирани и проядени служби такова не могат да направят едно бесило тябва на пощада и народа да произнася прсъдите и туй ще стане скоро. Оня тьофлек Цацаровф сега сигурно още си чопли носа и чака поредната заплата оставките, бе ей.
43
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 46 Какво сме постигнали в живота ли?Ние,това което е постигнала Ленчето,и не мечтаем да го постигнем?
42
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
навици, трудно е да ги забравиш, още повече, че тук за такива неща не наказват
41
0
 
21
 
! Отговори
Ангел преди 7 години
Френската компания Гарлен е предложила рекламен договор на Елена Поптодорова защото им направила Крема още по известен.Според компанията Елена трябва да се появи в рекламен клип държейки кремчето здраво в ръка и изричайки- " Рискувах всичко и загубих всичко заради теб неповторима Орхидея Империал" Като се има из предвид че Поптодорова вече е безработна и жадна за пари ще приеме тази оферта.
40
4
 
10
 
! Отговори
Кире преди 7 години
Поне на чиляк да мязаше ,да се аресаш на полските стражари ,ама не.
39
3
 
10
 
! Отговори
борис преди 7 години
умен , почтен , комунист.едното винаги липсва.