Демографска криза: Ниска раждаемост или висока смъртност?

Проблем е не малкият брой на новородените, а застаряващото население
Обновена: 6 мар 2017 10:45 | 6 мар 2017 10:30,
181

Преди дни френско издание предупреди България, че демографската криза у нас се разраства и посочи, че при 70 хил. раждания имаме 110 хил. починали.

"Проблемът у нас не е с раждаемостта, а с високата смъртност в населението!", коментира в студиото на "България сутрин" проф. Катя Владимирова от Института за изследване на населението и човека към Българска академия на науките.

Според нея в страната ни има спад на раждаемостта, но не е по-зле от други страни в Западна Европа.

"Проблемът при нас е високата смъртност при населението. Много майки почиват, висока е смъртността и в ранните възрасти", отбеляза експертът пред Bulgaria ON AIR.

Според нея докато раждаемостта може трудно да бъде повлияна с политики, тъй като това е избор и решение, то на смъртността може да се влияе - тя е управляема, смята Владимирова.

Мариела Куртева от фондация "Майки за донорство" подкрепя мнението, че има демографска криза в България.

"Френското издание малко е преувеличило броя на ражданията у нас, то е доста под 70 хил.", посочи тя.

Според Куртева не можем просто да повлияем на раждаемостта като кажем на хората: "Давайте!".

Тя смята, че в България няма достатъчно новородени, затова от фондацията се опитват да помагат на семействата, които имат репродуктивни проблеми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
1
 
5
 
! Отговори
Виктор Миков преди 7 години
Надежда Левитцкая, която е шеф на зравната служба в Ростов казва: Едно време 28-годишните майки влизаха в отчетите ни като късно раждащи, а сега много жени раждат и по на 42 и дори 45 години.
112
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Той постоянно подчертава ценността на майчинството и на семейството, особено на многодетните семейства. В допълнение към паричните премии в Русия беше подобрена законовата защита на майчинството. Работодателите са длъжни да пазят работното място на майката до три години след раждането на детето. Прави впечатление, че в Русия все повече жени в зряла възраст се решават да родят и отгледат още едно дете. С ПРОДЪЛЖЕНИЕ ...
111
1
 
8
 
! Отговори
Виктор Миков преди 7 години
Можем и трябва да се поучим от примера на Русия: В Русия се наблюдава истински бейби бум, откакто властите в страната гласуваха еднократна [условна] помощ в размер на 10 хиляди евро за раждане на всяко второ и следващо дете в семейството. През 2013 г. раждаемостта в страната за пръв път от 1991 г. насам надхвърли нивото на смъртността. Президентът Путин още преди години заяви, че главна задача на Руската политика е да спре демографския спад. С ПРОДЪЛЖЕНИЕ ...
110
1
 
6
 
! Отговори
Виктор Миков преди 7 години
Най-точната дума за демографската ситуация в Родината ни вече не е криза, а катастрофа! Трябва да се вземат спешни мерки относно всички фактори раждаемост, смъртност и миграция! Не е необходимо човек да има докторска степен, за да разбира, че без да се стимулира раждаемостта не може да постигнем положителен прираст на етническите българи в България, които сме застрашени от тотално унищожение и изчезване. С ПРОДЪЛЖЕНИЕ ...
109
0
 
5
 
! Отговори
Виктор Миков преди 7 години
Според него през 2015 г. новородените са 63,000, а починалите са 113,000. Значи, ако тези цифри са приблизително точни, отрицателният естествен прираст е около 50,000 души. Според официална информация, всяка година около 22-25,000 Българи емигрират извън страната. Според президента на КНСБ Пламен Димитров, емигриралите Български граждани през 2015-та година са между 35,000 и 45,000 души, почти всички в трудоспособна възраст. С ПРОДЪЛЖЕНИЕ ...
108
0
 
5
 
! Отговори
Виктор Миков преди 7 години
С уважение към БАН, трябва да се отбележи, че НЕ е вярно, че проблемът у нас не е раждаемостта и НЕ е вярно, че раждаемостта може трудно да бъде повлияна с политики. НАСЕЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ СЕ НАМАЛЯВА СЪС СРЕДНО МЕЖДУ 233 И 260 ДУШИ НА ДЕНОНОЩИЕ! Ситуацията е още по-катастрофална, когато се отнася конкретно за етническите Българи! Тази истина ни поставя на 1-ВО МЯСТО по изчезване на населението в света, заяви Проф. Петър Иванов от Центъра за демографска политика. С ПРОДЪЛЖЕНИЕ ...
107
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По-скоро,бедност.
106
0
 
12
 
! Отговори
Зоро преди 7 години
Масови арести за виновните лица за това че са причинили дестабилизация на националната сигурност. Още повече че твърдят пари за пенсии няма а смъртността е с 40 000 пред раждаемостта. Да допуснем че от тези 40 000 души 5 хиляди са загинали в не пенсионна възраст това означава, че 35 000 души са пенсионери и тази цифра набъбва в НОИ от където с години твърдят че нямало пари за пенсии. Лъжат народе та пушак се дига еничари ни управляват......тяхната м...а.
105
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
250 хил семейства в България имат репродуктивни проблеми. Благодарение на Чернобил ! Слава на Русия !
104
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
закривай....
103
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Деца раждат деца и получават инвалидни пенсии.
102
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проблемът е и в двете-и ниската ръждаемост и високата смъртност,следствие от лошо здравеопазване ,стрес,лош въздух и лоша храна.
101
2
 
10
 
! Отговори
обществото спи преди 7 години
до Някой са будниБраво, да са ти живи и здрави децата! Ние сме от едно поколение, и приветствам позитивното мислене и личния пример! И все пак вместо да се учим да плуваме срещу течението поединично, по-добре да сменим посоката на самото течение, а това става само от здрав и единен народ, какъвто ние не знам защо не успяваме да бъдем. Защо толкова злоба, защо толкова нихилизъм и най-вече защо тази повсеместна апатия. Как го позволихме?!?! Имаше една притча за едни пръчки и един Кубрат.....
100
0
 
22
 
! Отговори
обществото спи преди 7 години
Браво.Много коментари,много мнения. Само да ви питам , колко от вас за тези 27 години излязоха веднъж на протест? На протест , че убийци се разхождат на свобода, че пенсиите са мизерни, че образованието се срина, че здравеопазването дефакто не съществува, че има повсеместна корупция,че има 3 линейки за 100 хилядни градове? Ами щом не протестирате, значи приемате нещата, които се случват около вас и с вас директно...иначе си приказвайте по форумите, бройте си плюсчетата...ефект нула
99
2
 
11
 
! Отговори
... преди 7 години
Ми да ви кажа като гледам индианците тука по 10 - 20 деца имат при това майките на тези деца не надвишават 15-20 годиншна възраст! За съжаление още един мой приятел си заминава от БГ при това в края на този месец! А той е на 39 години а детето му е на 7 месеца! Епа не, че го желая но най-доброто спасение за нас българите е да се изнесем от тук и тук да останат ромейте и друга ***! Това като цяло е и държавната политика, ако може да се каже, че има държава по тези земи де!
98
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проблема е че измират бачкаторите, иначе бебета се раждат, ама не от тия дето ще работят! Ама това никой не смее да го каже!
97
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-страното е, че освен бедността, много жени не искат да раждат, защото са травми- рани от първото раждане. Ако по света това е +преживяване в България това не е така. Хиляди осакатени психически жени. Касата не поема обезболяване, лекари тръбят легенди колко е вредно и опасно безболезненото раждане, защото нямат опит да водят такова раждане а по света то е нещо напълно нормално, подкрепата на близи по време на раж. е лукс, жените раждат в общи зали, често унижава ни и в лоши условия.
96
0
 
27
 
! Отговори
Иван преди 7 години
Какво би станало ако всички в държавата взимат от 1000лв нагоре?Защо 240 депутати взимат по 10 000лв на месец, а 2 000 000 работещи българи взимат по 300лв (460лв минимална; след осигуровки остава 300лв)?С какво тези 240 депутати допринасят за по-доброто бъдеще на народа?Освен тези 240 има още 10 000 (общински съветници, кметове, началници на агенции,...), които взимат над от 5000лв нагоре.Чули ли сте, за някого от тази мафия да е направил нещо полезно за народа?
95
1
 
22
 
! Отговори
реалист преди 7 години
Как да раждаш и да отглеждаш деца в тази държава?Нито здравеопазването , нито образованието.. нищо не е както трябва.
94
0
 
17
 
! Отговори
маче преди 7 години
Проблемът е в несигурността.....днес си на работа, а утре не....!!!