Демографска криза: Ниска раждаемост или висока смъртност?

Проблем е не малкият брой на новородените, а застаряващото население
Обновена: 6 мар 2017 10:45 | 6 мар 2017 10:30, Боряна Павлова
181

11634 гледания   |  Още видео
Преди дни френско издание предупреди България, че демографската криза у нас се разраства и посочи, че при 70 хил. раждания имаме 110 хил. починали.

"Проблемът у нас не е с раждаемостта, а с високата смъртност в населението!", коментира в студиото на "България сутрин" проф. Катя Владимирова от Института за изследване на населението и човека към Българска академия на науките.

Според нея в страната ни има спад на раждаемостта, но не е по-зле от други страни в Западна Европа.

"Проблемът при нас е високата смъртност при населението. Много майки почиват, висока е смъртността и в ранните възрасти", отбеляза експертът пред Bulgaria ON AIR.

Според нея докато раждаемостта може трудно да бъде повлияна с политики, тъй като това е избор и решение, то на смъртността може да се влияе - тя е управляема, смята Владимирова.

Мариела Куртева от фондация "Майки за донорство" подкрепя мнението, че има демографска криза в България.

"Френското издание малко е преувеличило броя на ражданията у нас, то е доста под 70 хил.", посочи тя.

Според Куртева не можем просто да повлияем на раждаемостта като кажем на хората: "Давайте!".

Тя смята, че в България няма достатъчно новородени, затова от фондацията се опитват да помагат на семействата, които имат репродуктивни проблеми.


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
1
 
5
 
! Отговори
Виктор Миков преди 1 година
Надежда Левитцкая, която е шеф на зравната служба в Ростов казва: ‚Едно време 28-годишните майки влизаха в отчетите ни като ‚късно раждащи‘, а сега много жени раждат и по на 42 и дори 45 години‘.“
112
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Той постоянно подчертава ценността на майчинството и на семейството, особено на многодетните семейства. В допълнение към паричните премии в Русия беше подобрена законовата защита на майчинството. Работодателите са длъжни да пазят работното място на майката до три години след раждането на детето. Прави впечатление, че в Русия все повече жени в зряла възраст се решават да родят и отгледат още едно дете. С ПРОДЪЛЖЕНИЕ ...
111
1
 
8
 
! Отговори
Виктор Миков преди 1 година
Можем и трябва да се поучим от примера на Русия: „В Русия се наблюдава истински бейби бум, откакто властите в страната гласуваха еднократна [условна] помощ в размер на 10 хиляди евро за раждане на всяко второ и следващо дете в семейството. През 2013 г. раждаемостта в страната за пръв път от 1991 г. насам надхвърли нивото на смъртността. Президентът Путин още преди години заяви, че главна задача на Руската политика е да спре демографския спад. С ПРОДЪЛЖЕНИЕ ...
110
1
 
6
 
! Отговори
Виктор Миков преди 1 година
Най-точната дума за демографската ситуация в Родината ни вече не е криза, а катастрофа! Трябва да се вземат спешни мерки относно всички фактори – раждаемост, смъртност и миграция! Не е необходимо човек да има докторска степен, за да разбира, че без да се стимулира раждаемостта не може да постигнем положителен прираст на етническите българи в България, които сме застрашени от тотално унищожение и изчезване. С ПРОДЪЛЖЕНИЕ ...
109
0
 
5
 
! Отговори
Виктор Миков преди 1 година
Според него през 2015 г. новородените са 63,000, а починалите са 113,000. Значи, ако тези цифри са приблизително точни, отрицателният естествен прираст е около 50,000 души. Според официална информация, всяка година около 22-25,000 Българи емигрират извън страната. Според президента на КНСБ Пламен Димитров, емигриралите Български граждани през 2015-та година са между 35,000 и 45,000 души, почти всички в трудоспособна възраст. С ПРОДЪЛЖЕНИЕ ...
108
0
 
5
 
! Отговори
Виктор Миков преди 1 година
С уважение към БАН, трябва да се отбележи, че НЕ е вярно, че „проблемът“ у нас не е раждаемостта и НЕ е вярно, че раждаемостта може трудно да бъде повлияна с политики. НАСЕЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ СЕ НАМАЛЯВА СЪС СРЕДНО МЕЖДУ 233 И 260 ДУШИ НА ДЕНОНОЩИЕ! Ситуацията е още по-катастрофална, когато се отнася конкретно за етническите Българи! „Тази истина ни поставя на 1-ВО МЯСТО по изчезване на населението в света”, заяви Проф. Петър Иванов от Центъра за демографска политика. С ПРОДЪЛЖЕНИЕ ...
107
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-скоро,бедност.
106
0
 
12
 
! Отговори
Зоро преди 1 година
Масови арести за виновните лица за това че са причинили дестабилизация на националната сигурност. Още повече че твърдят пари за пенсии няма а смъртността е с 40 000 пред раждаемостта. Да допуснем че от тези 40 000 души 5 хиляди са загинали в не пенсионна възраст това означава, че 35 000 души са пенсионери и тази цифра набъбва в НОИ от където с години твърдят че нямало пари за пенсии. Лъжат народе та пушак се дига еничари ни управляват......тяхната м...а.
105
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
250 хил семейства в България имат репродуктивни проблеми. Благодарение на Чернобил !
Слава на Русия !
104
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
закривай....
103
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Деца раждат деца и получават инвалидни пенсии.
102
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проблемът е и в двете-и ниската ръждаемост и високата смъртност,следствие от лошо здравеопазване ,стрес,лош въздух и лоша храна.
101
2
 
10
 
! Отговори
обществото спи преди 1 година
до Някой са будни

Браво, да са ти живи и здрави децата! Ние сме от едно поколение, и приветствам позитивното мислене и личния пример! И все пак вместо да се учим да плуваме срещу течението поединично, по-добре да сменим посоката на самото течение, а това става само от здрав и единен народ, какъвто ние не знам защо не успяваме да бъдем. Защо толкова злоба, защо толкова нихилизъм и най-вече защо тази повсеместна апатия. Как го позволихме?!?! Имаше една притча за едни пръчки и един Кубрат.....
100
0
 
22
 
! Отговори
обществото спи преди 1 година
Браво.Много коментари,много мнения. Само да ви питам , колко от вас за тези 27 години излязоха веднъж на протест? На протест , че убийци се разхождат на свобода, че пенсиите са мизерни, че образованието се срина, че здравеопазването дефакто не съществува, че има повсеместна корупция,че има 3 линейки за 100 хилядни градове? Ами щом не протестирате, значи приемате нещата, които се случват около вас и с вас директно...иначе си приказвайте по форумите, бройте си плюсчетата...ефект нула
99
2
 
11
 
! Отговори
... преди 1 година
Ми да ви кажа като гледам индианците тука по 10 - 20 деца имат при това майките на тези деца не надвишават 15-20 годиншна възраст! За съжаление още един мой приятел си заминава от БГ при това в края на този месец! А той е на 39 години а детето му е на 7 месеца! Епа не, че го желая но най-доброто спасение за нас българите е да се изнесем от тук и тук да останат ромейте и друга паплач! Това като цяло е и държавната политика, ако може да се каже, че има държава по тези земи де!
98
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проблема е че измират бачкаторите, иначе бебета се раждат, ама не от тия дето ще работят! Ама това никой не смее да го каже!
97
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-страното е, че освен бедността, много жени не искат да раждат, защото са травми- рани от първото раждане. Ако по света това е +преживяване в България това не е така. Хиляди осакатени психически жени. Касата не поема обезболяване, лекари тръбят легенди колко е вредно и опасно безболезненото раждане, защото нямат опит да водят такова раждане а по света то е нещо напълно нормално, подкрепата на близи по време на раж. е лукс, жените раждат в общи зали, често унижава ни и в лоши условия.
96
0
 
27
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Какво би станало ако всички в държавата взимат от 1000лв нагоре?

Защо 240 депутати взимат по 10 000лв на месец, а 2 000 000 работещи българи взимат по 300лв (460лв минимална; след осигуровки остава 300лв)?

С какво тези 240 депутати допринасят за по-доброто бъдеще на народа?
Освен тези 240 има още 10 000 (общински съветници, кметове, началници на агенции,...), които взимат над от 5000лв нагоре.

Чули ли сте, за някого от тази мафия да е направил нещо полезно за народа?
95
1
 
22
 
! Отговори
реалист преди 1 година
Как да раждаш и да отглеждаш деца в тази държава?
Нито здравеопазването , нито образованието.. нищо не е както трябва.
94
0
 
17
 
! Отговори
маче преди 1 година
Проблемът е в несигурността.....днес си на работа, а утре не....!!!