Демографска криза: Ниска раждаемост или висока смъртност?

Проблем е не малкият брой на новородените, а застаряващото население
Обновена: 6 мар 2017 10:45 | 6 мар 2017 10:30,
181

Преди дни френско издание предупреди България, че демографската криза у нас се разраства и посочи, че при 70 хил. раждания имаме 110 хил. починали.

"Проблемът у нас не е с раждаемостта, а с високата смъртност в населението!", коментира в студиото на "България сутрин" проф. Катя Владимирова от Института за изследване на населението и човека към Българска академия на науките.

Според нея в страната ни има спад на раждаемостта, но не е по-зле от други страни в Западна Европа.

"Проблемът при нас е високата смъртност при населението. Много майки почиват, висока е смъртността и в ранните възрасти", отбеляза експертът пред Bulgaria ON AIR.

Според нея докато раждаемостта може трудно да бъде повлияна с политики, тъй като това е избор и решение, то на смъртността може да се влияе - тя е управляема, смята Владимирова.

Мариела Куртева от фондация "Майки за донорство" подкрепя мнението, че има демографска криза в България.

"Френското издание малко е преувеличило броя на ражданията у нас, то е доста под 70 хил.", посочи тя.

Според Куртева не можем просто да повлияем на раждаемостта като кажем на хората: "Давайте!".

Тя смята, че в България няма достатъчно новородени, затова от фондацията се опитват да помагат на семействата, които имат репродуктивни проблеми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ниската раждаемост се дължи на факта, че българските жени изпитват органична непоносимост към българските мъже.
12
2
 
21
 
! Отговори
Мисли преди 7 години
Хората умират твърде млади тук. Водят нездравославен живот и са под стрес. Продължителноста на живота е колкото в едно стадо овци. Овците не живуят дълго, както и агънцата. Разбира се всичко зависи и от управлението, което е робско. Всъщност и робите не са живеели дълго. Всъщност ние живеем в овче-робство и на всичкото отгоре ни харесва. Защото ако не ни харесваше, щяхме да направим нещо. Нали така? Вижте изслезванията на социологическите агенции. Нищо не правим. Само преживяме и се надяваме!
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
8инча желязо, ние всички разбрахме, че редовно те задоволяват жени азиатки.
10
0
 
1
 
! Отговори
tanasis преди 7 години
Един предполага , друг разполага :-).
9
1
 
4
 
! Отговори
онбашията преди 7 години
До 8 инча желязото ако беше така, всички загубеняци щяха да изчезнат поради липса на техни си деца и само тестостеронени нерези да останат. явно си има фактори дето дават и на загубеняците шанс, и не са малко даже.
8
1
 
23
 
! Отговори
nkavrakov преди 7 години
В България човека като личност и като човек не означава нищо.Човешките ценности са ограничени до минимум или отсъстват.Децата не са приоритет за нито едно правителство .Затова хората бягат от България и жените дори не искат вече да раждат тук и да създават семейство.
7
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой е л.уд да създава деца в тая умишлено поромчваща се държава?!
6
1
 
15
 
! Отговори
онбашията преди 7 години
целия западен свят е така, оня ден даже имаше плиткоумна статия в дв дето пропагандираше образованието, там със зубрашки плам и гордост се посочваше че след като някви черни се образовали, раждаемостта им паднала до 1.5 (за несведущите: критичната за оцеляване е над 2) . тъй че живота е сложен, не може хем цивилизованост, хем раждаемост.
5
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-"любими" са ми тия дето държавата все им виновна и нямало да и раждат - ми добре - просто след 50 държавата ще е на мойте 4 деца и стотиците им наследници, не на твойте. (Българин съм)
4
14
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Повечето ми млади комшийки и колежки са с по две деца. За какъв спад в раждаемоста говорите изобщо? Демографската криза идва от големият брой напуснали страната, а не от липса на разплод при младите.
3
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами как да раждат бабите, тя една 62 годишна баба роди, и вместо да поздравят нея за смелоста и доктора за професионализма, обществото ги оплю и направи по-черни от дявола, типично за българина де. Иначе то в цяла Европа раждаемоста е кофти, но и обществата ни са такива кариера, живот на високи скорости САЩ, ЕС, Русия и Япония изживяват демографски срив от поне 20-30 години. Трябва да се промени цялата ни представа за семейство, иначе трябва да строим стени срещу араби и африканци.
2
13
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз си родих 2, ще си направя и 3-то, дали ще останат българчета или ще ги преместя някъде, зависи дали ще останем част от западния свят. Ако не, ще си заминаваме и с най-добри пожелание желая щастие и късмет на всички, но децата ми роби в Комунизъм 2.0 няма да бъдат.
1
0
 
50
 
! Отговори
Hex преди 7 години
Младите избягаха, а бабите не раждат.