Инцидентът с лифта на Боровец е заради човешка грешка

ДАМТН ще състави три акта за нарушения
6 мар 2017 22:36, Анисия Иванова
3
Инцидентът с лифта на Боровец е заради човешка грешка
Архив: Булфото

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор ще състави три акта за нарушения във връзка с инцидента, при който момче падна от лифта на Боровец.

Агенцията се самосезира във връзка с инцидента на 5 март, когато дете бе изпуснато от лифта срещу хотел "Рила“ в курортен комплекс “Боровец.

ДАМТН е установила, че съоръжението е технически изправно и годно за безопасна експлоатация при спазване на всички норми на безопасност. Инцидентът с лифта е резултат на човешки фактор, който за съжаление не може да бъде изолиран, съобщиха от Агенцията

Инструкцията за ползване на съоръжението е съобразена с тази на производителя и в нея липсва вменено задължение на операторите да съдействат на клиентите, както и липсва задължение и отговорност по отношение на положението на тялото на всеки един от пътниците.

Въпреки спазването ѝ, вследствие на допуснатия инцидент, застрашаващ живота и здравето на возещите се, ДАМТН ще състави два акта за установени административни нарушения на дружеството експлоатиращо лифта за нарушения на Наредба за безопасната експлоатация и технически надзор на въжени линии. На лицето придружавало пострадалото дете също ще бъде съставен акт за установено административно нарушение на цитираната наредба.

Размерът на санкциите и глобата ще бъдат определени след окончателното произнасяне на разследващите органи.
Независимо, че на лифта има персонал, пълнолетните лица, които придружават непълнолетни или малолетни носят отговорност за тях и следва да спазват указанията за ползване на лифта и да реагират адекватно на ситуацията.

Експертите на ДАМТН обръщат внимание, че когато такива съоръжения се използват от деца, те задължително следва да бъдат с придружител, който отговаря персонално за тяхната безопасност и спазването на изискванията, посочени на информационните табели, поставени в зоната на съоръжението.

Окончателният извод за наличие на действие и/или бездействие на служителите и придружителя е в правомощията на разследващите органи.


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
Я преди 3 години
Абе скъпо е, ама е по-евтино от Банско...
2
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като не те устройва стой си вкъщи. Не е направено за тебе.
1
6
 
26
 
! Отговори
спете спокойно преди 3 години
В Боровец дрането започва от влизането с таксите за паркиране от 10 лева .Шкембе чорбата е 5 лева,ски-инструктор за 1 час е 50,картазо лифта е 50,чай е 3 лева,ски под наем и обувки 22 ...Идете в нормална държава или грабвайте сопите и направете България такава!