"Кремът на Елена" пътувал до София и обратно към Варшава

"Шенгенска" камера разкрила, че именно тя е крадецът
6 мар 2017 08:50, Петя Славова
151
"Кремът на Елена" пътувал до София и обратно към Варшава
Снимка: Facebook

Българският дипломат Елена Поптодорова е била изловена за кражбата на летище "Фридерик Шопен" след рутинна инвентаризация в безмитния магазин от веригата "Аелия", който се намира на терминала за заминаващи пътници. 

Заради характера на стоката, която е обект на специални данъчни и митнически регулации в магазина правели всекидневна инвентаризация по сектори, като обръщали внимание на по-скъпите стоки, разкрива източник от търговския обект пред "Монитор".

Още по темата

"За да си купите нещо в безмитен магазин, дори да е само вестник, трябва да представите бордна карта. При инвентаризацията се проверява дали с всяка продадена стока, със сигурност това се прави ежедневно при по-скъпите продукти, дали има т. н. "бординг". Открито е, че на минус е бройката от скъпоструващ крем, но срещу него няма купувач", коментира източник на изданието.

Изчезването на самия крем като кражба било половин беда. За веригата проблемът бил много по-голям, защото ставало въпрос за данъчно и митническо престъпление, че някой е получил стока без 22% ДДС, а и без да е имал право на това, а самият казус би могъл да доведе до проблеми с данъчните, ако възникнат подозрения, че се въртят продажби на черно.

"За да защити себе си, екипът на магазина е уведомил полицията и е извършен анализ на камерите, тъй като целият обект е изключително под видеонаблюдение", разказа експертът по сигурността и бивш ръководител на антитерористичния отдел на летището във Варшава Йежи Джевулски.

"Знае се, къде се намира кремът и не е трудно да бъде проследено кой го е разглеждал, пипал, взимал. След анализирана на външността на лицето е направен анализ на хората, които излизат през пункта за паспортен контрол. Направено е сравнение с помощта на камерата, която запечатва образа на всеки преминаващ в момента, в който "прекрачва" условната държавна граница. Това е система за персонална идентификация и е част от оборудването по линия на Шенгенското пространство. В Полша на много места работят такива системи, тъй като сме външна граница", допълва Джевулски, който е и бивш главен специалист в Главната комендатура на Полицията в Полша.

Елена Поптодорова е била идентифицирана незабавно и веднага е започнало разследването на кражбата. Според дипломатически източници от самото начало разследването е било незаконно, тъй като касае лице с дипломатически паспорт, ползващо се с имунитет по силата на Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

"Нищо подобно!" - категоричен е Йежи Джевулски и обяснява, защо този опит за извличане на Елена Поптодорова през дипломатическа вратичка е несъстоятелен.

"Какво е дипломатическият паспорт? Един документ за самоличност, който дава информация, че приносителят му е дипломат, а издателят се обръща към другите органи, мисля, че на френски беше, с учтивата молба да оказват на приносителя на паспорта съдействие", коментира експертът.

За да придобие дипломатът имунитет той трябва да има статут на дипломатически агент по смисъла на Виенската конвенция - да бъде ръководител или член на дипломатическо представителство. Всеки дипломат, назначен в друга страна получава обикновено и легитимация, че е член от дипломатическия персонал на съответна държава и на дипломатическия корпус в страната.

"Ако лице с дипломатически паспорт, което не е член на дипломатическия корпус, извърши престъпление, то е третирано като обикновен гражданин с това изключение, че органите, предприели разследване или задържане, трябва да информират МВнР",  добавя Йежи Джевулски.

След като си е тръгнала с крема, по думите й – докато говори по телефона, Елена Поптодорова не е забелязана от никого, не е настигана от никого и не е задържана или отвеждана за разговор. Тя отлита за България с крема на 24 февруари.

На 27 февруари в понеделник в 15:35 бившият ни посланик във Вашингтон каца във Варшава с полет от София. На гишето за паспортен контрол е в около 16:00 часа. При проверка на самоличността граничният полицай установява, че по лицето работи полската полиция, уведомява комисариата на МВР на летището, идват двама полицаи и поканват Елена Поптодорова на разговор, където я уличават в извършването на кражба.

Според запознати със случая Поптодорова е оставила на място като глоба 2000 злоти, около 1000 лева. Не е ясно как полската полиция е приела тази сума, защото моменталната глоба е допустима само за кражби на стойност до 400 злоти (около 200 лева), докато откраднатият от българката крем струва над 1600 злоти (800 лева) и подлежи на наказателно преследване.

По него, както съобщи полската полиция Елена Поптодорова е признала вината си и се е съгласила на споразумение (официалното название на процедурата по полския НПК е "доброволнно подлагане на наказание").

Материалите по случая са все още в ръцете на полицията и не са стигнали до прокурор. Ако прокуратурата признае на Поптодорова дипломатически имунитет – досъдебното производство трябва да бъде прекратено, ако не - да продължи към съда за утвърждаване, заедно с определяне на размера на глобата или наказанието.

Кремът "Орхидея империал", който е откраднала от летището във Варшава Елена Поптодорова, останал безмълвен при напускането на магазина, въпреки, че не е бил платен.

Ако беше се задействала алармената система, щеше да се намеси охрана и Поптодорова можеше на място да мине с номера, че се е улисала в телефонен разговор с майка си. Защо това не се е случило, обяснява експертът по сигурността Йежи Джевулски.

"Ако минете с пакет неплатени цигари или бонбонки "тик-так" охраната ще се задейства заради магнитните ленти, с които са оборудвани опаковките. Това обаче не важи за скъпите продукти от високите ценови рафтове на известните световни марки като "Диор", "Шанел" или "Герлен", коментира експертът.

Престижните марки никога не опаковали в кутиите си магнитни ленти заради нивото на бранша, който представляват.

"Продават на елитни места, на елитни клиенти и не искат да създадат презумция, че всички ние, които пипаме тези козметики сме бандити. При скъпите фирми няма да намерите такъв тип защита, защото на това няма да бъде погледнато с добро око", разяснява Джевулски.

За безмитния магазин на летището в София това обаче не важи, признаха магазинерки. Българският търговец на марките ги е снабдил допълнително със своя електронна защита, поставена от външната страна на опаковката.


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре,ако го е взела погрешка ,защо го е държала у себе си неплатен,обажда се на магазина и го плаща с кредитната си карта,ако е жена на честта,а иначе е обикновена крадла!
119
1
 
1
 
! Отговори
месара преди 4 години
е колко време ше ни занимавате с тая крадла , летеца генерал или другарката курнелия няма ли да я защитят най на края !? а с толко публикации за тая , направихте толко безплатна реклама на тоя " вълшебен " крем и на магазина че сега чалгаджийницата ше се побърка да го купува !
118
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма по-нагло животно от комуниста
117
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И аз имах майка на 90 години,пък не съм крадял, дори не знаех че има такива скъпи кремове. На тази жена не и е за пръв път. Никаква милост в България, а те поляците съм сигурен че ще изтъргуват случая! Срама е за нас като българи!
116
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АКО СЪМ НА СЛУЖБА И ЗАВИСИ ОТ МЕН .ЩЕ ПРОВЕРЯ ЦЯЛОТО БЪЛГАРСКО ПОСОЛСТВА В ПОЛША.
Корупцията е ударила тавана.
115
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Resila e goljam sa bg a nahalstvoto na komuniskata elena e ogromno bes sram ujas nahslstvo i nactija deto ja saschtitavat komunjagite kato kalfin mareschki musukanra pianizata agov sram sa bg
114
4
 
10
 
! Отговори
Ханс преди 4 години
Ми то, на комуниста му е в кръвта да крадне!!!
113
0
 
6
 
! Отговори
Извинете преди 4 години
Пропуснах големия демократ Асен Агов.
Той също е голям мазник, лъжец и нагаждач.
112
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще обобщя.
Защитниците на тази дипломатка:
Маричков - нагаждач, във всички времена се е ползвал от властта.
Калфин - социален министър, увеличил пенсиите с два лева и купил модерни коли на министерството. Нагаждач, бивш външен министър по същите причини.
Паси - няма да ми стигне мястото.
Преди години бях по служба в едно посолство. Видях какви ни представляват нас - креативните, любознателни, широкоскроени българи .
Очаквам и за други да се издънят.
Истината винаги излиза.
111
1
 
7
 
! Отговори
българка преди 4 години
много грозно, български посланник .... срам
110
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Крадливото Ленче...
109
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом Законът за българските лични документи обвързва ползването на дипломатически паспорт от пенсионирани посланици със спазването на Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 1961 г., министерството на външните работи да отнеме дипломатическия паспорт на Ленчето заради кражбата, която е несъвместимо с конвенцията поведение. Паспортът трябва да се отнеме и ако той е издаденият на посланичката за работа в САЩ дипломатически паспорт, който тя е забравила да върне до 3 мес. след мандата.
108
0
 
8
 
! Отговори
месара преди 4 години
абе bnes.bg , що триете коментари ? много сте жалки !!!
107
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каквито и да са заплатите,комунистите от БСП ,и компания,никога няма да престанат да крадат-кремове,коли,апартаменти-заменки,държавни поръчки и прочее.Поптодорова е пример за поговорката:"веднъж магаре за вода...",накрая всеощ резил.
106
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По време на соц-а НРБ беше развиваща се страна. Границата беше през 80-те години, по $2000 на калпак годишно, за да се нарече дадена страна развита, По тогавашния реален курс, това значи 10000лв на чиляк за година, или при двама работещи родители в четиричленно семейство, означава всеки от работещите да взима поне 1667 лв на месец
105
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ето през годините как се е променяла Мин. работна заплата в Бг

91г -620 лв
92г-620
93г-850лв
94г-1565 лв
95г-2143лв
96г- 2760лв
97г-5500лв
98г- 48700 лв
99г-67 000 лв
00г - 67 лв
01г-79лв
02г-100лв
03г-110 лв
04 г-120лв
05г-150
06г-160
07г-180лв
08г-220лв
09г-240лв
10г-240лв
11г-270лв
12г-290лв
13г-310лв
14г-340лв
15г-360лв
16г-420лв
17г-460 лв
Източнин Национален Статистически Институт nsi
104
1
 
3
 
! Отговори
ДО119 преди 4 години
Ангеле ,всички тези /без Турция/ строиха зрял социализъм.Направи справка с европейските държави от нашата черга
103
8
 
4
 
! Отговори
ДО 102-Анонимен преди 4 години
Вие комунистите или платените им тролове сте и лъжци.Какво преминаване от БСП в Герб сънуваш.Това се е случило само в платените ви кратуни. Винаги си е била твърд комунист,не социалист. Ей ,нагли и нахални бе,срамота.
102
0
 
9
 
! Отговори
Ангел преди 4 години
Виждам че назрява спор кой колко взима в Държавите от Третия свят на Европа ви изваждам официална извадка от сайта на Световната Банка:

Турция-369
Черна Гора-288.05
Румъния-275
България-236
Сърбия-228
Македония-214
Босна-201
Косово-193
Армения-151
Беларус-129
Русия-118
Украйна-109
Молдова-99
Албания-93
Азербайджан-62
Грузия-58

Цифрите са в Евро и доклада е актуален към 1-ви Януари 2017г
101
1
 
15
 
! Отговори
За Пасито преди 4 години
Те са като свински черва.

Зер, утре Пасито ще попадне в подобна ситуация и всички, черва ще се дигнат да го защитават.

Гледам, че Пасито сега се лези на Герджиков, да направят неговата жена кокона комисар.

Подготвят почвата, слушайте само Герджиков -- поръчков министър председател - какви ги реди.

Трябвало комисаря да бъде жена и то скоро да се избере.

Ама, че нечистоплътна личност !!!