Нарушенията в интернет: Все повече и повече

Най-много сигнали има за атаки от типа "отказ от услуга"
Обновена: 6 мар 2017 22:11 | 6 мар 2017 21:55, Вера К. Александрова
1
Нарушенията в интернет: Все повече и повече
Снимка: Reuters

Сигналите за нарушения в интернет стават все повече и повече. Само през февруари тази година са подадени повече от 230 сигнала, а засегнатите IP адреси са 5100. Това съобщиха от създадената наскоро Държавната агенция "Електронно управление".

Данните се съдържат в редовния месечен бюлетин на Националния център за действие при инциденти в информационната сигурност /CERT България/.

Съществен ръст се наблюдава при атаките от типа "отказ от услуга" (DdoS). Те са 64 на сто от всички инциденти в интернет или с 20 на сто повече от същия тип атаки от предходния месец.

Атака за отказ на услуга е опит даден ресурс, предоставян от компютър, да бъде направен недостъпен за целевите му потребители. Атаката може да бъде чрез изтощаване на ресурси или чрез възползване от грешка в софтуера на компютъра-жертва. Най-често биват атакувани популярни уеб сървъри, като целта е те да станат недостъпни от интернет.

На второ място са атаките със зловреден софтуер (14 процента) и тези, свързани с фишинг сайтове (12 на сто).

Зловредният софтуер обикновено се инсталира в компютъра без знанието и одобрението на потребителя, като използва пропуски в сигурността.

Фишинг атаките пък целят да подмамят хората да предоставят важна лична информация, най-често подробности по кредитни карти и банкови сметки.

През февруари CERT България е отправила на сайта си (www.govcert.bg) десет предупреждения за нови ъпдейти, които отстраняват уязвимости в продукти на Apple, Adobe, Cisco, HPE, ISC, OpenSSL, WordPress, VMware.

Експертите на Центъра напомнят, че една от основните превантивни мерки срещу атаки и инциденти в мрежовата и информационна сигурност е своевременното прилагане на ъпдейти, отстраняващи уязвимости в сигурността.


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кога ще видим статия за днешните направо сеизмични трусове, предизвикани от пуснатите от "Уикилийкс" документи на ЦРУ, в които се казва, че консулството на САЩ във Франкфурт е параван за киберотдел, отговарящ за европа, азия и африка? Че е пуснат сорс код за голяма част от разработвания от ЦРУ зловреден софтуер? Че един от тях дава административни права на СМАРФТОНИ и може да чете съобщения от програми, сред които УатсАп? Другата седмица всичко живо ще пуска пачове, евала!