Природозащитници на протест в защита на Пирин

Екоминистърът отмени решението си за националния парк
Обновена: 6 мар 2017 21:36 | 6 мар 2017 21:00, Анисия Иванова
10

Снимка: Олеп Попов, Dnes.bg

Екоминистерството спря решението си за новия план за природен парк "Пирин". Въпреки това, тази вечер над 1000 души се събраха в центъра на София пред Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Министърът на околната среда и водите в служебния кабинет Ирина Костова прие представители на медиите и на протестиращите за кратко изявление по повод решенията ѝ за екологичната оценка на актуализирания проект на План за управление на Национален парк "Пирин“, съобщиха от МОСВ.

Според природозащитниците новият план за управление на природния парк трябва да бъде подложен на екооценка т.е. да се прецени има ли в него заплаха за природата. В него строителство се допуска на територия от почти 4 000 хектара. За разлика от сега действащия, в който това е разрешено едва на около 200 хектара. Протестиращите настояваха служебният кабинет да отмени решението на министър Костова, подписано на 2 март.

"Поради големия обществен интерес през последните дни и след много заседания и консултации с експерти и директори на дирекции в МОСВ, реших да отменя решението си да не се извършва екологична оценка на актуализирания План за управление на Национален парк „Пирин“, заяви министър Костова.

Тя подчерта, че взетото от нея решение на 1 март е законосъобразно, но го отменя по целесъобразност. "След обществения отзвук личното ми мнение е, че трябва да бъде извършена екологична оценка на Плана“, каза още министър Костова.

Действията на министъра дойдоха няколко часа, след като от Министерството обявиха, че ще бъде отменено предварителното изпълнение на решението да не се извършва екологична оценка. От МОСВ отбелязаха, че администрацията не е действала преднамерено като е обявила решението за актуализирания план на НП „Пирин“ в последния работен ден преди поредицата от почивни дни, с което се ограничава възможността за евентуални жалби в законово установения срок.

Вчера президентът Румен Радев заяви, че според него решението на МОСВ да не се прави екологична оценка на проекта за актуализация на плана за управление на Национален парк Пирин за периода 2014 – 2023, е прибързано.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
3
 
1
 
! Отговори
Румен преди 7 години
Румен Радев неподготвен се изказа ми се струва. как му хрумна да слуша измислени еколози
6
4
 
1
 
! Отговори
Кали преди 7 години
никакви природозащитници няма нито у нас, а по-малко на този протест- всичко се оказа политика
5
2
 
3
 
! Отговори
Силвия преди 7 години
До ГериТуризъм нека си има, но нека има и природа. Ски та ски. Излизаш на палатка в Пирин, или отсядаш в хотел из околията и отиваш до там с колело/кола... дай всичко да бетонираме, да застроим и стрък трева да не остане. Не всичко е пари.
4
4
 
0
 
! Отговори
Гери преди 7 години
абе тия протестиращи са безумни, как не го разбират. ревнали 100 човека и дай да ги слушаме...пълна тъпотия. и са пак екооценки, забавяне и туризмът ще страда. българска работа
3
2
 
0
 
! Отговори
Ddd преди 7 години
Защо не протестират срещу дървата за огрев хем тровят въздуха като горят хем са дървета
2
2
 
14
 
! Отговори
Ники преди 7 години
Това е силата на гражданското общество, това е най-голямата сила в една държава.Добре че има интернет и мрежи, защото телевизиите са в мафията.
1
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Радев направо да я сменя! Сега в усетиха, но кой знае какви други поразии може да сътвори тихо мълком.