Поптодорова с минимална глоба за "Крема на Елена" – 908 лв.

Очаква се споразумение с прокуратурата заради дипломатическия й статут
7 мар 2017 07:00,
137
Поптодорова с минимална глоба за "Крема на Елена" – 908 лв.
Снимка: Булфото, архив

Сто ставки по 20 злоти - такова предложение за глоба, която да бъде наложена на Елена Поптодорова, ще внесе в съда варшавската прокуратура, съобщават полицейски източници в полската столица. Сумата се равнява на 908 лв.

Според неофициални източници бившата ни посланичка в САЩ, която бе обвинена, че е прибрала козметика от безмитен магазин на варшавското летище, без да заплати за нея, вече била платила глобата, но приемането на парите не би могло да бъде официализирано, без да мине през съда. Именно той на теория би могъл да не одобри споразумението, пише "Монитор".

Още по темата

Размерът на глобата е по-близък до минималните, но трябва да се има предвид, че извършителката е върнала стоката, коментира Пьотър Махайски, съдебен репортер от телевизионния канал TVN. Минималната ставка е 10 злоти.

Предстои преписката да влезе в прокуратурата, като според български дипломатически източници обвинението би трябвало да я прекрати заради дипломатическия имунитет на Поптодорова, от който самата тя явно няма да пропусне да се възползва.

Случаят с крема "Орхидея Империал" на "Герлен" гръмна на 28 февруари след като стана ясно, че пътуващата с дипломатически паспорт Поптодорова е била задържана на 27 февруари на летището във Варшава. Според информация на полската полиция Поптодорова не е пожелала да бъде информирано българското посолство. Въпреки това от МВР са информирали на 28 февруари нашите дипломати по стандартната процедура за всички чужди граждани, сблъскали се с правото. Малко след това Поптодорова подаде оставка като директор на бюрото на Американския еврейски комитет във Варшава.

Междувременно самата Поптодорова призна, че кремът, заради който бе уличена в кражба на летището във Варшава, наистина е останал в чантата й по време на полета към България и по време на престоя й в страната.

Първоначално бившият ни посланик в САЩ твърдеше, че забравила крема в ръце, докато излизала спешно от безмитния магазин за разговор с болната си майка, служители на реда я уловили, платила глоба и "случаят бил приключен".

След като говорителят на полицията във Варшава разкри, че кражбата е станала три дни преди задържането на Поптодорова в Полша, преди да се качи на самолета за София, тя излезе с изявленние. В него се казва, че три дни след като взела козметиката на стойност около 800 лв., възстановила стоката и платила дължимата за деянието си глоба при кацането си във Варшава.

Обясни още, че при кацането й обратно в полската столица летищните власти вече са знаели самоличността й, като я установили часове след като липсата на стоката била забелязана. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Даже и 1 левче да плати, пак е файдица.