Да умреш или да станеш престъпник... Обречените без донори

Млади българи се забъркаха в скандал с нелегална трансплантация в Испания
8 мар 2017 14:00,
10
Да умреш или да станеш престъпник... Обречените без донори
Снимка: flicker

Тежко болни българи, останали без донори, се забъркаха в скандал с нелегална трансплантация на бъбреци в Мадрид.

Срещу тях бе образувано досъдебно производство по обвинение в измама срещу общественото осигуряване на Испания.

"Престъпник ли е синът ми, защото обстоятелствата и българската действителност са го принудили да търси спасение, за да продължи да живее?"

Този въпрос задава Лиляна Петрова, майката на един от младите българи, които са на прага на смъртта, а пристъпването на испанския закон е единственият им шанс за живот.

"На всички ни е ясна причината - в България такива като него са обречени на бавна смърт, а вината е на тези над нас, които си мислят, че са всевишни и разполагат с живота ни", каза измъчената жена пред "България Днес".

Според образуваното досъдебно производство срещу нашенците има измама срещу системата на общественото осигуряване в Испания, чрез която е осигурен достъп до донорската програма за трансплантации и хемодиализа чрез фиктивни трудови договори и фиктивна регистрация като едноличен търговец.

Това деяние е описано като престъпление в испанския наказателен кодекс.

Всички обвинени, са млади българи на прага на смъртта, които са били в списъка на чакащите към донорската програма или вече са с присаден орган.

В момента, както синът на Лиляна, така и още няколко човека в неговото положение, са извадени от листата на чакащите. Така те отново са обречени, без вина, без съдебно решение и без изход.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 7 години
До художникау *** роднините "не дават" . щото "имало мафия". запитай се колко националисти които са регистрирани кръводарители си виждал
8
0
 
0
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 7 години
един приятел пита дали майката си е правила изследвания дали е съвместима, или просто и се не дава.
7
0
 
3
 
! Отговори
До художника преди 7 години
Може матриала да е за износ
6
0
 
9
 
! Отговори
художника преди 7 години
А бе в България всеки ден чета за катастрофи по пътищата и .... няма нито един ДОНОР.Та ние сме си банка за донори, ама къде изчезват никой не знае???
5
0
 
15
 
! Отговори
Discovery преди 7 години
На никого да не се случва, не осъждам никого. Но по тоя начин... с тези си действия, обричат други хора граждани на Испания, които ще бъдат лишени за сметка на тези престъпили закона. Така де, представете си обратната ситуация... Испанец да ***, и да пререди българи в България за донорска операция...
4
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
така е щото Герджиков мисли само за един болен а не за всички
3
0
 
9
 
! Отговори
Тео преди 7 години
Имам близък, който чака за бъбречна трансплантация. Не пожелавам на никого, но има и доста по-коректни начини за действие. Вече е в сила общата програма на ЕС за донорство, така, че е напълно възможно да получиш бъбрек от германец, например, или обратното. Не мога да съдя хората, постъпили така, защото положението им е тежко, просто казвам, че има и други начини и не мога и да оправдая действията им. Това, мисля, че и Господ трудно ще реши ...
2
1
 
11
 
! Отговори
Гибс Мелсън преди 7 години
Достойно за филмова драма. Само че не е драма, а гадна действителност от 2017 година сл. Хр.
1
12
 
12
 
! Отговори
История бг преди 7 години
Добре,че католическите страни дадоха хляб на много бъглари .За отплата Сидеров нападна Католиците подкупен от Доган .А навремето Бенедикт го хвалеше като християнин ..Днес Сидеров заедно с Каракачанов (турчин на подчинение на Ердоган) продадоха душите си за сребърници.