Жените бачкат наравно с мъжете, но заплатите - по-ниски

От 15 до 20 на сто по-малко заплащане получават дамите у нас
50
Жените бачкат наравно с мъжете, но заплатите - по-ниски
Снимка: Булфото, архив

От 15 до 20 процента по-ниско възнаграждение за труда си са получавали жените у нас в сравнение с мъжете, отчитат данни от анализ на Евростат за разликите в заплащането по пол в ЕС през 2015 г. На инфографика на Евростат с подобни показатели в разлика на заплащането по пол са страни като Франция, Португалия, Финландия, Латвия и Словакия.

Още по темата

В държавите-членки най-ниските разлики в заплащането между половете са регистрирани в Люксембург и Италия - по около 5,5 процента, а най-големи разлики са отчетени в Естония - 27 процента, Чехия, Австрия и Германия - по 22 процента и Великобритания - 21 процента.

Данните на Евростат за страната ни се потвърждават и от националната статистика - по данни на НСИ през 2015 г. средната годишна работна заплата при мъжете е била около 11 500 лева, а при дамите - около 9 200 лева, което прави разлика от около 2 300 лева на година в полза на силния пол.

Пак по данни на НСИ първите пет позиции, в които дамите у нас са получавали високи заплащания на годишна база, са информационни технологии (около 19 200 лв. на година), енергетика и газоразпределение (около 18 500 лв.), финанси и застраховки (около 16 800 лв.), добивна промишленост (около 14 000 лв.) и научно-изследователски дейности (около 13 000 лв. на година).

Най-ниско са били заплатени дамите у нас, които са работили в сферата на културата, спорта и селското стопанство - по около 7 000 лева на годишна база.

По данни на националната статистика около 70 на сто от заетите в сферата на администрацията у нас са били жени, а други около 60 процента от дамите са работили в сферата на различните видове услуги.


50
Още по темата: заплати на жените
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То, ако българските мъже можеха да плащат сметките, дали толкова жени щяха да работят? Едва ли повечето ходят на работа за развлечение и да си показват дрехите. Когато мъжът ти не се справя най- логично е и ти да се хванеш на работа, вместо децата ви да гладуват.
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 41.

Напълно съм съгласен. Няма жена, която да изпуска газове, мирише, мърмори и разхвърля. Не се е родила още такава.
33
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
за това мъжа е САМО за развлечение и плащане на сметки!!индивид,който изпуска газове,мирише,мърмори и разхвърля-НЕ ти трябва в къщата!
32
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според мен проблемът не е толкова в заплащането, а още в назначаването- при идентична квалификация между мен и един мъж ще изберат него, защото съм млада, тепърва ще раждам, отсъствам и т.н. И дори да ми е писано да умра стара мома и да съм готова да работя денонощно, работодателите пак виждат само риск.
31
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Бачкат" ?!

Всички реват, че малко пари плащали .. ами как да платиш повече пари на подобен неграмотен журналистически напън. На тоя, дето е написал това и 400лв. са му много. Все пак се явява някаква официална трибуна и трябва да е поне някакво мерило за грамотност.
30
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жената е за развлечение в работата и извън нея. За сериозна работа не става. Тя и това търси
29
0
 
5
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
Стига бе !!! За два дена Десет пъти пускате подобни глупости !! Стига създавахте напрежение между хората.
Като мъж ,мога да кажа ,че майка ми и в последствие първата ми жена са уникални,работливи и заслужаващи уважение жени.Срещал съм и други достойни.Но има и много ку*рви и пропаднали ,които създават на останалите лоша репутация. 50 на 50 е , но и при нас е така!!
28
0
 
13
 
! Отговори
king_for_a_day преди 2 години
"Бачкат"? Какъв е този селяндурски език? Дори не е жаргон, с който да изглеждаш готин или "народен човек", каквато вероятно е целта.
Проявете малко уважение към читателите си! Вие би трябвало да се стремите да вдигнете нивото им на култура, не обратното.
27
0
 
7
 
! Отговори
Циник до 32 преди 2 години
Има..има..."Ден на бащата" , това, че ти не знаеш...е друга супа!
26
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кажи мъж и не го обиждай повече!!!
25
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мъжете не са способни да направят една жена щастлива, това им е най-големия проблем, днес. В повечето случаи жените не им се живее от тях. За това умират и преди тях. Ако бяха светци щяха да имат международен ден в тяхна чест. Но, не струват факт!!!
24
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато гледате в чуждия джоб, кой колко взима и неправите нищо и вие да получавате повече, ще затъвате в собствената си завист и злоба.
23
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мъжете са в тежест на жените. Има мъж има проблем, няма мъже спокойствие мир и любов.
22
2
 
5
 
! Отговори
Циник до Онбашията преди 2 години
Не съм съгласен! Било е възможно - в развитите страни...70те..до края на 80те..когато в огромна част от западногерманските семейства жената е била с професия "домакиня" - днес това е невъзможно! Съпругата ми е с бруто 5500€ моето е 3000...не мизерстваме...но за охолен живот, и дума не може да става!
Така са вече масата семейства в Германия...живота поскъпна...и ако човек се стреми към нещо по-добро - трябва да работят и двамата.Има разбира се изключения - но са малко!
21
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
жените ходят на работа,както и мъжете,но докато повечето мъже се прибират в къщи и си почиват понеже са изморени от работа,то жените(щот не са)Трябва да напазаруват след работа,да сготвят,да мият,чистят и не на последно място да се занимават с децата-как е минал денят им,написали ли са си домашните и т.н.Жените имат куп домашни задължения(нямам предвид "кифли"дето едни яйца не могат да изпържат),които трябва да свършат след работа,така че не мислете че жените нищо не правят.
20
6
 
3
 
! Отговори
онбашията преди 2 години
До ***

има една много добра книга писана от жена, за капана на двамата работещи родители. това че "парите не стигат" в целия цивилизован свят е 100% илюзия, ако не беше, всички хора с примерно 5000 лева или 10000 щяха да им стигат, но те и на тях не стигат. и кво става - "низшите" раси, това го чактисват, а образованите, не го разбират. приказвал съм с нerpи (африкански), ако му кажеш "добре де, ако и жена ти работи, ще живеете по-добре", ти се изсмива като на наивно дете (каквото реално си)
19
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чисто като работодател, жените излизат в майчинство по 2 години, взимат по-често болнични, дърпат повече осигуровки. С една дума жените излизат по-скъпо на бизнеса. Нямат вина за това разбира се, но това са фактите.
Честит празник на всички жени, да са живи, здрави и по-женствени ... и да ни радват повече!
18
3
 
11
 
! Отговори
Циник преди 2 години
Брех...мили дами..какъв "отзвук" към скромният ми коментар.
Истината е ...някъде "там в природата" Отвремето, когато сме ходили на лов за саблезъби тигри...ролята ви е отредена :-) Да си гледате домакинството, и отрочетата...да сте хубави, и добри майки! Ама времената се промениха - малко мъже ( за съжаление ) могат да си позволят да издържат семейството си сами! Но вие го казвате - няма равенство - защото просто не ставате за всички професии!
17
1
 
14
 
! Отговори
чичо преди 2 години
Ами да вземем да изравним заплатите например на миньорите и продавачките и решаваме проблема. Всяка година на 8 март т. нар. синдикати джвакат този "проблем". Омръзнахте ни вече!
16
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В ТАЗИ СТАТИСТИКА УМИШЛЕНО НЕ ВКЛЮЧВАТ НАЙ ДРЕВНАТА ПРОФЕСИЯ КОЯТО Е ШИРОКО РАЗПРОСТРАНЕНА В БЪЛГАРИЯ ! ЗАЩО ? ТОВА ПРОМЕНЯ ТОТАЛНО ВСИЧКО