Жените бачкат наравно с мъжете, но заплатите - по-ниски

От 15 до 20 на сто по-малко заплащане получават дамите у нас
50
Жените бачкат наравно с мъжете, но заплатите - по-ниски
Снимка: Булфото, архив

От 15 до 20 процента по-ниско възнаграждение за труда си са получавали жените у нас в сравнение с мъжете, отчитат данни от анализ на Евростат за разликите в заплащането по пол в ЕС през 2015 г. На инфографика на Евростат с подобни показатели в разлика на заплащането по пол са страни като Франция, Португалия, Финландия, Латвия и Словакия.

Още по темата

В държавите-членки най-ниските разлики в заплащането между половете са регистрирани в Люксембург и Италия - по около 5,5 процента, а най-големи разлики са отчетени в Естония - 27 процента, Чехия, Австрия и Германия - по 22 процента и Великобритания - 21 процента.

Данните на Евростат за страната ни се потвърждават и от националната статистика - по данни на НСИ през 2015 г. средната годишна работна заплата при мъжете е била около 11 500 лева, а при дамите - около 9 200 лева, което прави разлика от около 2 300 лева на година в полза на силния пол.

Пак по данни на НСИ първите пет позиции, в които дамите у нас са получавали високи заплащания на годишна база, са информационни технологии (около 19 200 лв. на година), енергетика и газоразпределение (около 18 500 лв.), финанси и застраховки (около 16 800 лв.), добивна промишленост (около 14 000 лв.) и научно-изследователски дейности (около 13 000 лв. на година).

Най-ниско са били заплатени дамите у нас, които са работили в сферата на културата, спорта и селското стопанство - по около 7 000 лева на годишна база.

По данни на националната статистика около 70 на сто от заетите в сферата на администрацията у нас са били жени, а други около 60 процента от дамите са работили в сферата на различните видове услуги.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още по темата: заплати на жените
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Наравно но в определени професии само ! И не е вярно че получават по малко. Даже голяма част от тях заработват допълнително през работно време. Лесни и бързи пари
14
0
 
12
 
! Отговори
ЗзЗ преди 7 години
До до 9 ЗзЗ(допълнение)Проблемът не е нито в жените, ното в мъжете. Проблемът е в тези които мътят водата с умишлено манипулирана статистика
13
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изключително подвеждаща статистика.Взели годишните доходи на мъжете и на жените,усреднили ги и хоп-"проблематично".А че мъжете работят повече отговорни и високорискови прифесии,пенсионират се по-късно,склонни са да вземат повече допълнителни смени и часове по празници и почивни дни,не излизат по 2 години в майчинство и т.н. фактори дали сме ги отчели в сметката.Не,защото е против евроценостите.
12
1
 
17
 
! Отговори
ЗзЗ преди 7 години
До до 9 ЗзЗЯвно не четеш какво пиша. Миньорската професия се упражнява предимно от мъже. При секретарките жените са повече. Миньор е значително по-тежка професия и е нормално да се заплаща по-добре. Накрая обаче идва някой пишман-статист и установява че видиш ли мъжете получавали повече пари от жените.
11
8
 
4
 
! Отговори
пфф преди 7 години
Гнусни коментари от злобни душици и това 21 век. Поне се надявам по една жена да ви е стъпила на врата.
10
0
 
3
 
! Отговори
онбашията преди 7 години
чак па наравно...
9
7
 
6
 
! Отговори
Теди преди 7 години
Е И КАТО РАБОТИШ КАТО МИНЬОР ИЛИ КАКЪВТО И ДА СИ ТАМ -СИ РАБОТИШ ЗА ТЕБ . Ти работиш -ти вземаш заплата. КАТО НЕ ТИ ХАРЕСВА, НЕДЕЙ ДА РАБОТИШ, ПОЧИВАЙ СИ . да не съм те била с камшици и да ми работиш на мен???
8
3
 
13
 
! Отговори
... преди 7 години
До до 2 ЦиникАми тогава спрете да циврите, че общо всички жени взимали по-малко пари средно на жена от общо всички мъже, средно за мъж. Такава статистика е много ***. Не може да вземеш да осредниш заплатите на всички от 1 пол и да ги поставиш срещу осреднените заплати на другия пол и след това да кажеш ми ето на има разлика. Ами ето на няма жени в опасни високо заплатени професии. Когато има 50 на 50 миньори към миньорки и заплатата ще се оеднакви при осредняване дотогава стига с глупости.
7
0
 
4
 
! Отговори
ЗзЗ преди 7 години
До ЗзЗ"Ф"-то е умишлено
6
3
 
14
 
! Отговори
ЗзЗ преди 7 години
И сега какво? -Трябва да плащаме на секретарка колкото на миньор, че да има "равноправие"? Хората занимаващи се със статистика, отдавна са доказали, че просто да се сравняват тези показатели е грешно. Някой явно пак се опитва да вдигне ефтина патардия
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ako vidya jena da kopae kanali,znachi polojenieto v Stranata e kraen predel na bednost,a ne zaradi ravenstvoto
4
0
 
17
 
! Отговори
До циник преди 7 години
Забрави автомонъьори, миньори тираджии
3
2
 
15
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Нещо оксиморон е това изследване, не се връзва с продължителността на живот при мъжете, който винаги е по нисък т.е. Зъглавието е трябва да е, мъжете получават повече средно, защото работят по тежък труд но живеят по кратко. Ако питате мъжете дали биха получавали 15 процента по малко но да живеят 3 г повече мисля че отговора е ясен
2
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пълни феминистки глу.пости.
1
5
 
29
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Честит 8 ми март на жените ни!Иначе вярно е - особено дискриминирани са зидарокофражистките...стоманолеярките....пилотките на изтребители...и други привлекателни професии