Външно скастри Гьокче за ДОСТ: Турция да не се меси в изборите!

МвнР призова Анкара да не допуска повече подобни нарушения
Обновена: 8 мар 2017 09:17 | 8 мар 2017 09:07,
136
Външно скастри Гьокче за ДОСТ: Турция да не се меси в изборите!
Снимка: архив, Булфото

Министерството на външните ни работи призова Турция да спре с политическата пропаганда сред изселниците ни в полза на партия ДОСТ.

След спешна среща с посланик Сюлейман Гьокче, зам.-министър Бойко Мирчев е поставил остро въпроса за нарушения, свързани с условията за провеждане на българските парламентарни избори на територията на Република Турция, които противоречат както на българското законодателство, така и на турските изисквания, съобщиха от МВнР.

Още по темата

"Турската страна е дала разрешение за разкриване на секционни избирателни комисии за парламентарните избори на 26 март 2017 г., в което категорично се забранява провеждането на политическа пропаганда на територията на Република Турция. Като страна член на Европейския съюз, който е основан на правила, България стриктно спазва условията. Изказванията на министъра на труда и социалната сигурност на Турция, Мехмет Мюеззиноглу, направени в Истанбул пред изселници от България на 3 и 6 март 2017 г., нарушават това изискване и пораждат редица въпроси. Обещанията за материални стимули при гласуване и откритите призиви за подкрепа на една определена политическа партия разглеждаме като директна намеса във вътрешните работи на България и считаме за напълно неприемливи", се посочва в съобщението на ведомството.

Заместник министър Мирчев е апелирал към посланик Гьокче да доведе до знанието на своето правителство позицията на българската страна и е призовал да не бъдат допускани подобни нарушения.

"Това би позволило двете страни да се концентрират върху важни за двустранните отношения теми", заключават от Външно.

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов също коментира казуса пред Bulgaria ON AIR и обясни, че комисията има правото да се поизнесе, както и да се самосериза за видеоклипа на ДОСТ, в който посланик Гьокче участва.

"Личното ми мнение е, че уечастието на представители на чужда държава в наша предизборна кампания определено е нарушение на добрите нрави. Има норма, която дава право на ЦИК, когато смята, че се нарушават самите нрави, да налага санкции", сподели Томов.

"Непрекъснато биваме сезирани от СЕМ по време на кампанията", коментира той.

Томов обяви, че утре в ЦИК ще се проведат консултациите с партиите за представителите в комисиите в чужбина.

"Обичайно дават твърде малко предложения и това създава проблеми за организацията на секционните комисии извън страната. Винаги сме имали проблеми с попълването на състава на секционните комисии", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
15
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Нека обобщим-идеологията на ДОСТ е "Евро*атлантически ердо*ганизъм".На който му харесва-да гласува за тях!Обаче определено трябва да се вземат мерки по въпроса и то сериозни!
73
3
 
8
 
! Отговори
Krom преди 7 години
До Бивш граничар - без съмнение. Но, ще ти го кажа както го чувствам, защото предполагам, сме относително близки по възраст. Поколението което сега управлява, е продукт на онова, което тогава управляваше. Ако проследиш произхода, ще стигнеш до извода, че назад в родословието на почти всички съвременни български политици стои партията, чиито членове са били родителите им. Какво очакваш? Мисля, Бжежински бе казал, че за преход трябват поне 50 години. Ние сме някъде в средата, за съжаление.
72
1
 
1
 
! Отговори
Паметлив преди 7 години
До ShoppНещо за образни сравнения да си чувал?Ясно че не става въпрос за се*кс!А,впрочем твоя ник от магазин/дюкян ли идва,щото няма начин с про-анадолски изказвания да минеш за шоп....
71
7
 
3
 
! Отговори
Shopp преди 7 години
От всички съседи нож в гърба най-малко ни е забивала Турция.Да не кажа, че всъщност май никога не се е случвало.
70
0
 
10
 
! Отговори
Бивш граничар преди 7 години
До KromУверявам те че през тея 2 години неизменно бях със зареден автомат и в 5-минутна бойна готовност!Както и да е.Не тъгувам чак толкова за Бай Тошо и комунизма-на тия неща им изтече времето безвъзвратно,така или иначе, по обективни причини.Проблемът е,че сегашното е по-зле и най-важното,по-безнадеждно от предишното!И то не заради демокрацията,а заради властта(чиято и да е),която се държи като ликвидационен съвет на ТКЗС!
69
1
 
9
 
! Отговори
ГНЕВЕН преди 7 години
Няма какво да го кастри! Да го кастрират и да го отзовават веднага.Както и краварския посланик ,дето си вре гегата навсякъде ,че и в НС.Представяте ли си наш дипломат да говори и върши подобни неща? Прави са всички чужди дипломати , които казват че България вече не е суверенна държава.Тиквената политика беше политика на "свалените ***".Само и само да го погалят по плешивата кратуна.Този от снимката трябва да си ходи.
68
2
 
2
 
! Отговори
Shopp преди 7 години
До ПаметливТи освен за нещо под кръста, за друго можеш ли да мислиш и говориш? Бах ти *** си :)))
67
1
 
4
 
! Отговори
А Н Т И преди 7 години
До KromАбе разбирач, не виждаш ли, че без война България загива ?!
66
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В ДПС ще останат само бившите агенти на ДС. Младите турци в България не искат повече проводници на руската политика в родината си. Те искат европейско бъдеще, а не евразийско за България.
65
0
 
5
 
! Отговори
Krom преди 7 години
До Бивш граничар - думата ми е, че винаги сме били конюнктурно зависими. Ние сме малка нация и за съжаление, швейцарския модел на съвременна и силно въоръжена армия не ни е по силите, точно заради съюзниците ни които и тогава и сега не го позволяваха. Ако нещо може да запази България, то е именно самобитността и българщината, която вярвам, че още носим. А вресльовците от форумчето, ще дръпнат още като чуят откоса от автомата, вярвай ми. За това говорех.
64
1
 
8
 
! Отговори
Паметлив преди 7 години
До ShoppТурция може да има нужда от съюзник като нас,ама ние нямаме нужда от нея...зад гърба си!И не заради гърба,а заради онова под него.Иначе да ти забият нож и/или нещо друго отзад-еша си нямат....
63
5
 
3
 
! Отговори
Krom преди 7 години
Та, от това което виждам в този форум, става очевидно, че тук се "веселят" основно недорасли отроци, които са чували за Бай Тодор по приказки на очевидци, или от мама и тати, тъгуващи за времето когато бачкаш или не, все си равен със съседа. Оръжие са пипали основно на снимка, а клишетата се разменят като картинките от "би-бип" по мое време. Слабо и посредствено, дори и за провокиране на реакция. Хубав ден на анализаторите.
62
2
 
14
 
! Отговори
Бивш граничар преди 7 години
До KromНе че едно време армията беше върхът,но можеше да удържи положението докато дойде помощ.Сега и толкова няма.И не мисли,че великите натовски армии са бог знае какво!Освен специалните части,другото е гола вода.
61
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гарантирано от БКП и Радев.......винаги когато са на власт БКП, управляват заведно с ДПС, а сега ще бъдат с ДОСТ. И после пак "гласувайте" за БКП!!!!!
60
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДОСТ със сигурност влизат в парламента. Уплашиха ДОСТа хора от статуквото. Дори и атакистите се принудиха да се влеят в дпс за да оцелеят. Червен Кънчо може да си прогнозира каквото си ще.
59
7
 
2
 
! Отговори
Shopp преди 7 години
90% от изселниците са се връщали няколко пъти за последните 20 години, а и са гласували активно.Така че не се фащайте на тия кремльовски акъли, които искат да ни скарат. Турция има нужда от стабилен съюзник в наше лице, *** има нужда от слабо звено във фланга на НАТО.
58
3
 
7
 
! Отговори
А Н Т И преди 7 години
Ататюрк направи европейски реформи и резултатите личат поне в европейската част на Турция. Тук само ни лъжат с европейско развитие !!
57
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Правилно! В нашите избори може да се меси само Русия.
56
4
 
11
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Една от причина(съществена) младите да бягат е чувството за обреченост на България!Всички управляващи се държат така,сякаш в недалечно бъдеще така или иначе ще станем част от Турция!То наистина може да стане,но поне трябва да се опитаме да го предотвратим!Обаче нищо не се прави по въпроса,въпреки че международното положение става все по-благоприятно за решаване на проблема!Турция затъва все повече в многобройни проблеми и отслабва-като в края на 19век.Още е страшна сила,но вече има надежда!
55
3
 
9
 
! Отговори
B.BORI$OV преди 7 години
Аз баш Гербер съм, със Ердосме приятели големи,чужди пари да прибирам,първа раДОСТ е за мене !!