Ако си от БГ – не си от ЕС: Как в Англия дръпнаха ръчна за лечението на Алекс

Документите от България не ни вършат работа, заявили й от болницата
Обновена: 9 мар 2017 11:07 | 9 мар 2017 11:07, Веселина Йорданова
232
Ако си от БГ – не си от ЕС: Как в Англия дръпнаха ръчна за лечението на Алекс
Снимка: Нова тв

19-годишната Александрина Кръстева, която има нужда от спешна трансплантация, за да се пребори с левкемията, е била върната от болницата в Англия, защото не е внесла цялата сума за лечението си.

Това е станало въпреки предоставените гаранции от НЗОК по съответните евродирективи, разказва Васил Кендов в профила си във Facebook.

Още по темата
"Събрахме 151 000 EUR от нужните 250 000 EUR. НЗОК предоставиха документи и гаранции за плащане на остатъка от сумата, по съответната евродиректива. В болницата в Англия й казаха: "Готови сме да Ви приемем". Уредихме квартира без пари в Лондон. Който е бил там, знае какво значи това. Когато видяха България в документите, всичко се промени. "Искаме да видим цялата сума по сметката и тогава ще я приемем в болницата. Документите от България не ни вършат работа". Няма евродирективи, няма гаранции от НЗОК...", пише Васил и допълва, че не знае как момичето е издържало психически на случилото се.

"Една, две или четири скорости, ако сте от БГ, не сте в ЕС", заявява той.

В следващ пост Кендов уточнява, че няма забележка към работата на служителите от Здравната ни каса, откъдето е получено пълно съдействие.

"Получихме всички документи по Регламента на ЕС за трансгранично лечение. По този регламент страната-членка, където се лекуваш, е длъжна да ти окаже пълно съдействие в размер и процедури, които се предоставят за гражданите на съответната държава.

От юридическа гледна точка, когато има регламент на ЕС, той е с предимство пред националното законодателство. И в този аспект е странно, че най-много юристи се опитват да спорят с мен, че вината била в НЗОК, а не в системата на ЕС. И не спорят за юридическата страна, а спорят за икономическата. НЗОК не си плащала и затова било нормално чуждите клиники да не искат да лекуват с документи от БГ", коментира Кендов.

Диагнозата на Алекс е остра лимфобластна левкемия. Тя няма право на помощ от Фонда за лечение на деца, защото болестта е открита три дни, след като тя навършила 18 години.

Александрина е доведена дъщеря на златното ни момиче, гимнастичката Юлия Байчева, която е носителка на златен медал от Европейското първенство в Швеция през 1990 г.

Сумата за лечението й - 250 000 евро, е непосилна за нейното семейство. Затова бе обявена и дарителска сметка, на която всеки желаещ може да помогне:

Титуляр на сметка: Александрина Красимирова Кръстева

БАНКА ДСК
СМЕТКА В ЛЕВА: 020000000024183329
IBAN : BG93STSA93000024183329
BIC : STSABGSF

СМЕТКА В ЕВРО:020000000024183399
IBAN: BG46STSA93000024183399
BIC: STSABGSF
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


232
Още по темата: Александрина Кръстева
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
166
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че как да ни приемат хората, знаят що за комунистически *** сме. 75 години *** громят прогнилия запад и работят срещу него, прокарвайки руските интереси и продавайки родните български. Ето защо никой не ни иска, хората имат обективна оценка, служби и гражданско общество, което знае за комунистическата пропаганда тук. Там не пасат трева.
165
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Докъде ни докара ГРОБ, ДА ПРОСИМ ЗА ЖИВОТА СИ.
164
6
 
35
 
! Отговори
РУСОФИЛЬ ГУРБЕТЧИЕВЪ преди 7 години
ДО КЪДЕ ДОКАРАХТЕ ХОРАТА ,ДА ПРОСЯТ ПАРИ ОТ ДАРЕНИЯ ЗА ДА СЕ ЛЕКУВАТ В СТРАНАТА ИЛИ В ЧУЖБИНА ! АБЕ УВЕЛИЧЕТЕ РАЗМЕРА НА ЗДРАВНИТЕ ОСИГУРОВКИ С 10 ЛВ. ,НО ИЗДАЙТЕ НА ХОРАТА НОРМАЛНИ ЗДРАВНИ КАРТИ С ЧИП ВАЛИДНИ В ЦЯЛ СВЯТ ЗА ДА НЕ ПРОСЯТ ПАРИ ЗА ЛЕЧЕНИЕ ! С ТЕЗИ 10 ЛВ. ПОВЕЧЕ НЗОК МОЖЕ ДА ПОКРИВА РАЗХОДИТЕ ЗА ЛЕЧЕНИЕ В ЧУЖБИНА ! НИКОЙ НЯМА ДА СТАНЕ ПО-БЕДЕН АКО ПЛАТИ 10 ЛВ. ПО-ВИСОКА ЗДРАВНА ОСИГУРОВКА ! ЖАЛ МИ Е ЗА ТОВА МОМИЧЕ И ДР. ПОДОБНИ ! ДАНО НАМЕРИ НАЧИН ДА СЕ ИЗЛЕКУВА !
163
4
 
29
 
! Отговори
РУСОФИЛЬ ГУРБЕТЧИЕВЪ преди 7 години
ОТ НЗОК ДА НЕ СЕ ПРАВЯТ НА ГОЛЕМИ ДЯВОЛИ ,А ДА ИЗДАВАТ НА ХОРАТА НОРМАЛНИ ЗДРАВНИ КАРТИ ВАЛИДНИ В ЦЯЛ СВЯТ И ДА ПЛАЩАТ НА ЧУЖДИТЕ КЛИНИКИ КОИТО СА ПРЕДПРИЕЛИ НЯКАКВО ПЛАНОВО ЛЕЧЕНИЕ НА БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ !КАКВИ СА ТЕЗИ ФАЛШИВИ " ЕВРОПЕЙСКИ ЗДРАВНИ КАРТИ " ,КОИТО СА САМО ВИД ЗАСТРАХОВКА ЗА БЕЗПЛАТНО ЛЕЧЕНИЕ ПРИ СПЕШНИ СЛУЧАЙ КАТО ТРАВМИ ОТ КАТАСТРОФИ ,ВНЕЗАПНО СПУКВАНЕ НА АПЕДНИЦИТ , И ПР. ?! ЩОМ ИСКАТЕ ДА НЕ ВИ ОТКАЗВАТ ЛЕЧЕНИЕ ,СТАНЕТЕ НОРМАЛНА ДЪРЖАВА С НОРМАЛНА ЗДРАВНА КАСА !
162
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Я мутрата да се обади веднага на господарите си, които го потупват по рамото, и да поиска помощ!!!
161
5
 
8
 
! Отговори
патриот преди 7 години
До Анонимен 186Не само мутрата ,а всички други мутри - бсп,дпс,демократи -теснократи и олигарси са от *** нагоре.Само патриотизма ще спаси нацията !
160
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така е като сме слугинска държава, ще ни подритват, английските отреепки ще беснеят у нас ще чупят и бият. Изберете си пак безгръбначната мутра да ви язди още 10 години
159
4
 
20
 
! Отговори
МЪКА ПО СВЕТА преди 7 години
"Една, две или четири скорости, ако сте от БГ, не сте в ЕС"После разните защитници на ЕС , на католизма ,на *** ...на умрял вият : -без ЕС сме мъртви "Както се вижда ни третират като страна от 3-ят свят и за какво въобще сме в този скапан ЕС !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
158
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до # 181 - България е пълна с мошеници,защото е пълна с овце,което обяснава наличието не само на мошеници,но и на всичко друго,ковто и е^ава м***мата!!!всичко друго произтича от наличието и "действията" на Стадото и всякакви други *** по форумите са излишни!!И да приключа,с бойният вик на Стадото - БЕ-Е-Е.....!
157
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до #154: Я се свести!Вижкак се осукват нещата и как на нас ни пробутват някакви скорости(за нас,девета задна),а на англетата правят мили очи.Виж как австрийският гаулайтер размахва санкции срещу източноевропейските страни,които не им играят по свирката и ще разбереш,че на нас ни готвят еди ритник в девета глуха,а англетата ще бъдат присламчени под някаква форма,така,че,хем нас(срещу които реват),да ни няма,хем да имат достъп,до пазарите на ЕС,което е най-важното!!!Запомни това!!!
156
2
 
12
 
! Отговори
Един мъж преди 7 години
Стотиците изписани коментари нямс да помогнат. България е пълна с мошеници как искате да сме добре.
155
4
 
8
 
! Отговори
есхач преди 7 години
Външно да не се ослушва такса великобританец на КПП-тата и веднага в Хага за нарушаване човешките права и официално оплакване в ЕК + извикване на посланика ни за консултация.
154
3
 
3
 
! Отговори
есхач преди 7 години
Външно да не се ослушва такса великобританец на КПП-тата и веднага в Хага за нарушаване човешките права и официално оплакване в ЕК + извикване на посланика ни за консултация.
153
3
 
16
 
! Отговори
Питам преди 7 години
Какво ще правят тия лекари с горкото момиче за половин милион лева?Егати производителността на труда.
152
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Знаеш ли защо като са видели България и НЗОК са се попарили?Щото на нашите държавни кръволоци, англичаните вече са им сърбали попарата там.Като прехвърлиха парите от здравната каса и ги окрадоха а? В СОБСТВЕНАТА си държава от собствените си хора:"1.4 милиарда лева бяха прехвърлени от бюджета на НЗОК в държавния бюджет"Абсолютно незаконно! И после тези пари ги изхарчиха и пак нямаше за сума и болен народ.Колко тогава УБИ правителството с това действие?Сърдете се на политиците НИ!
151
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
#166:Напълно си прав,освен в едно,че има възмездие!Не На територията на Територията,нама и няма да има никакво възмездие!Доказателство за това са изминалите вече,почти 3 десетилети - две трети от времето на социализма!А няма да има възмездие не заради това,че през това време управлява все една и съща партийна мафия,А ЗАТОВА ЧЕ ПРЕЗ ЦЯЛОТО ТОВА ВРЕМЕ,ТЯ УПРАВЛЯВА ЕДНО И СЪЩО СТАДО ОВЦЕ!!!И по държането на стадото,си личи,че ще го управлява,докато то изчезне от картата на Света!
150
9
 
1
 
! Отговори
ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ преди 7 години
БОЙКО БОРИСОВ като се върне на влас че ги научи англечанете по свет одат!
149
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
и Англия ке потъне
148
8
 
31
 
! Отговори
Андрешко преди 7 години
Това не са лекари,а търгаши. За тях са по-важни парите,а не човека...но заради нашите сънародници-далавераджии ние нямаме добро име по света. Това е истината за съжаление. Няма извършено престъпление,където не е участвал българин.
147
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А, няма ли друга алтернатива освен Англия?Германия, Франция, Швейцария, Израел......