Ако си от БГ – не си от ЕС: Как в Англия дръпнаха ръчна за лечението на Алекс

Документите от България не ни вършат работа, заявили й от болницата
Обновена: 9 мар 2017 11:07 | 9 мар 2017 11:07, Веселина Йорданова
232
Ако си от БГ – не си от ЕС: Как в Англия дръпнаха ръчна за лечението на Алекс
Снимка: Нова тв

19-годишната Александрина Кръстева, която има нужда от спешна трансплантация, за да се пребори с левкемията, е била върната от болницата в Англия, защото не е внесла цялата сума за лечението си.

Това е станало въпреки предоставените гаранции от НЗОК по съответните евродирективи, разказва Васил Кендов в профила си във Facebook.

Още по темата
"Събрахме 151 000 EUR от нужните 250 000 EUR. НЗОК предоставиха документи и гаранции за плащане на остатъка от сумата, по съответната евродиректива. В болницата в Англия й казаха: "Готови сме да Ви приемем". Уредихме квартира без пари в Лондон. Който е бил там, знае какво значи това. Когато видяха България в документите, всичко се промени. "Искаме да видим цялата сума по сметката и тогава ще я приемем в болницата. Документите от България не ни вършат работа". Няма евродирективи, няма гаранции от НЗОК...", пише Васил и допълва, че не знае как момичето е издържало психически на случилото се.

"Една, две или четири скорости, ако сте от БГ, не сте в ЕС", заявява той.

В следващ пост Кендов уточнява, че няма забележка към работата на служителите от Здравната ни каса, откъдето е получено пълно съдействие.

"Получихме всички документи по Регламента на ЕС за трансгранично лечение. По този регламент страната-членка, където се лекуваш, е длъжна да ти окаже пълно съдействие в размер и процедури, които се предоставят за гражданите на съответната държава.

От юридическа гледна точка, когато има регламент на ЕС, той е с предимство пред националното законодателство. И в този аспект е странно, че най-много юристи се опитват да спорят с мен, че вината била в НЗОК, а не в системата на ЕС. И не спорят за юридическата страна, а спорят за икономическата. НЗОК не си плащала и затова било нормално чуждите клиники да не искат да лекуват с документи от БГ", коментира Кендов.

Диагнозата на Алекс е остра лимфобластна левкемия. Тя няма право на помощ от Фонда за лечение на деца, защото болестта е открита три дни, след като тя навършила 18 години.

Александрина е доведена дъщеря на златното ни момиче, гимнастичката Юлия Байчева, която е носителка на златен медал от Европейското първенство в Швеция през 1990 г.

Сумата за лечението й - 250 000 евро, е непосилна за нейното семейство. Затова бе обявена и дарителска сметка, на която всеки желаещ може да помогне:

Титуляр на сметка: Александрина Красимирова Кръстева

БАНКА ДСК
СМЕТКА В ЛЕВА: 020000000024183329
IBAN : BG93STSA93000024183329
BIC : STSABGSF

СМЕТКА В ЕВРО:020000000024183399
IBAN: BG46STSA93000024183399
BIC: STSABGSF
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


232
Още по темата: Александрина Кръстева
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
2
 
24
 
! Отговори
Teo преди 7 години
На журналистиката никога не съм вярвал на 100% и в случая ще остана резервиран. Само ще кажа две неща - дано се оправи момичето - млад живот, млада бъдеща майка, нещо, което на България е нужно. От англичаните, които познавам съм си направил изводи, че това, което е написано е възможно. Аз ще се моля и ако не се случи лечението в Англия, се надявам на алтернативи в дуги развити държави.
145
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На мен ми е интересно кое по-точно в тези операции струва стотици хиляди евро?!
144
5
 
20
 
! Отговори
Сандо преди 7 години
в Англия лекарите не дават хипократова клетва, кланят се единствено и само на Царица Парица
143
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
всъщност Илиана Раева чете ли го това...... богаташката милионерка не иска ли помогне?
142
2
 
27
 
! Отговори
probi преди 7 години
"...Диагнозата на Алекс е остра лимфобластна левкемия. Тя няма право на помощ от Фонда за лечение на деца, защото болестта е открита три дни, след като тя навършила 18 години...".Разбирам, но пак ли няма изход за това дете? Какво са три дни за един човешки живот? Ако това беше дете на някой от чичовото, дядовото, татьовото, агнешки главички и тн. " обкръжение ", сумата щеше да бъде намерена веднага. А ако това е Вашето дете, уважаеми депутати, управляващи, олигарси? Има възмездие!
141
12
 
9
 
! Отговори
Oleg преди 7 години
До АнонименСори момче, ама не съм доктор. ИТ съм. И ми плащат да си спуквам *** от бачкане.А мога да ти кажа, че закриха болниците в малките места щото докторите не са луди да седят на село за 500 лв. заплата а тичат към големите болници. А хората не са луди да ходят в болници дето няма доктори.Освен това, в Плевен откриват болници, щото е пълно с доктори щото има мед. университет и медицината е поминак на града. В Панагюрище отварят болници, щото има медна руда в земята.
140
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До OlegКолко ти плащат за рекламата бе, пишман докторе! Ти с колко пари ходиш да се лекуваш в прекрасните частни болници? А знаеш ли колко болници бяха закрити, за да се открият тия затворени за нормални хора центърчета за богаташи с еднопрофилни лечения. И че има по 100 км. без болници! Глупандерски рупор на грабителите-рекетьори на здраве и живот. Млъквай там, продажно мозъчле, че от лъжи ще получиш мозъчна аневризма, а то не се лекува в никоя частна болница.
139
11
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 136Говориш пълни глупости. Самият ти нямаше да си жив, ако не беше социализмът. Ха, разболей се сега от смъртоносно опасна болест, да те видя, как и кой ще те лекува демократично. Неблагодарни юди. Грабители на България, силни сте с бандитските си пари. Но и бандитите с много пари са безсилни пред Природата. Осъзнай това и навреме млъкни, не пръскай отрова. Не предизвиквай съдбата. Тя безмилостно наказва за криви думи. И споменаваш ГОСПОД, сквернословецо! Фарисей!
138
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 159Това е така, обаче ние към нас си по по-различен начин ли се държим? Не си ли правим и сами същите неща на нас? Не ми казвай само, че смяташ, че трябва да се прегърнем с Путин и ще цъфнем и вържем и ще ни любят, тачат и милеят. Щото във Варна е пълно с руснаци, които така господарски високомерно се държат с нас на наша територия, че просто не знам, ако зависиш от тях...
137
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ИспанияА не сме ли?
136
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е, НЕ ОЩЕ ЛИ НЕ СТЕ РАЗБРАЛИ, ЧЕ НИЕ СМЕ НОВА ФОРМА НА НЕОКОЛОНИАЛИЗМА НА ЕВРОПА. МИСЛЕХТЕ, ЧЕ СА НИ ПРИЕЛИ, ЗАЩОТО НИ СЧИТАТ ЗА РАВНИ? ОТ ВЕКОВЕ ТЕ РАБОТЯТ ДА НЯМА БЪЛГАРИЯ, ДА ПОЛЗВАТ ЗЕМЯТА И ПРИРОДНИТЕ НИ БОГАТСТВА, НО БЕЗ НАС. ...ОСТАНАХА БЕЗ КОЛОНИИ КЪРЛЕЖИТЕ И СЕГА ИЗСМУКВАТ ДЪРЖАВИ С КОМПРАДОРСКИ ПРАВИТЕЛСТВА, КАТО НАШИТЕ СЛЕД 1990г. СЕГА ИЗМИСЛЯТ "СКОРОСТИ"! А ТЪПОВАТИЯ НИ НАРОД ГО ЗАГЛАВИКВАТ С "ЕВРОПЕЙСКО СЕМЕЙСТВО". Ах, колко сме горди, облечени във вехториите и сити с отровите им.
135
2
 
26
 
! Отговори
Oleg преди 7 години
До Башка ЛудКакто виждаш Англичамите са последните, които можеш да отъждествяваш с ЕС. Понеже са егоисти затова още не са почнали с излизането, че като го почнат няма да може да го спрат. И да не забравяме, колко ги обичат Ирландците (колко любов са им исипали в Северна Ирландия) и какво са правили и колко ги обичат и в Шотландия.
134
7
 
45
 
! Отговори
Башка Луд преди 7 години
Ние сме втора ръка хора за европейците!Тарамбуките са им по-мили!Те ви равни права и "истинска европейска общност"!
133
9
 
69
 
! Отговори
продължавайте преди 7 години
Ходете в Англия на екскурзия,на лечение,на шопинг.Учете им в университетите.Възхвалявайте им културата и обиждайте Германците които ви приемат,лекуват,плащат ви магистралите,санирането,приемат почти всички бежанци които другите държави не искат и др. и не се оплакват.Заради омразата си към вас излизат от ЕС ама вие се натискате да ходите във ТАЗИ ДЪРЖАВА.На пътя да умирате няма да ви помогнат.Слушайте им музиката,копувайте им стоките.Овце.
132
7
 
6
 
! Отговори
Oleg преди 7 години
До Анонимен 147Кой ти каза, че не са в ЕС? Според тебе по кой начин точно го напусмнаха, кога и как ?Ти така ли си мислиш, че ще стане работата? Ще си я карат като досега ли според теб? При напускането има реална опасност за тях да им е нужна виза за да влязат в ЕС.
131
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Англичаните не искат да спазват никакви европейски ангажименти и задължения.На тях им е казано, че всичко им е разрешено и на тов се дължи и наглостта им. Даже са направили закон от 1 февруари, че европейците, които нямат местна служебна или частна застраховка, не могат да пребивават, което е в разрез със свободното предвижване. Те дори още не са подали молбата за излизане от ЕС и това ще продължава с години. Ами и нашите лекари да им отказват лечение на техните, които живеят у нас за да чуят!
130
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Турция прие закон за близки роднини на турски граждани-майки,баби,деца да се лекуват в Турция безплатно,а не за всички турци извън Турция .(които са 300 милиона души-тюркско говорящи нации)"И дори да е така ПАК е нещо, знаеш ли от изселниците в Турция колко роднини имат в България...Попитай един турчин от България всеки ще ти каже, че има роднина в Турция...турците в Гърция и Македония също!
129
3
 
5
 
! Отговори
Дизайнеро преди 7 години
До АнонименВерно е ,че ходят масово без зъби ,но ти в банишора няма как да ги видиш
128
6
 
5
 
! Отговори
Мерки преди 7 години
След 8 месеца ще сме председатели на ЕС , но нищо не се прави по въпроса?Червените имат поръчка или ????Това е момента на България за реклама,инвестиции ореждане на здравни и социални въпроси.А още не сме започнали дори подготовката за председателството, но ни занимават с голи директори и на Волен пурите от 350 лв....
127
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ДизайнероКъде пък си видял англичани да си оправят зъбите...