Манолова предупреди: Да си велосипедист у нас е опасно

Колоездачи искат проблемите им да се решават от администрация
9 мар 2017 15:32,
33
Манолова предупреди: Да си велосипедист у нас е опасно
Снимка: архив БТА

Омбудсманът Мая Манолова предупреди, че карането на велосипед в България е опасно.

"Този спорт няма как да стане по-масов без да се вземат мерки. Няма подходяща инфраструктура в големите градове. Колодрумът в Борисова градина е занемарен, има и редица законови неуредици", каза Манолова.

Тя органзира днес дискусия по проблема на велосипедистите. Дебатът идва малко след поредната трагедия с велосипедист на пътя - на 24 февруари загина, пометен от ТИР, един от най-добрите ни шосейни колоездачи Мартин Гачев.

Още по темата
Според статистиката през 2015 г. са станали 428 катастрофи с колоездачи, а миналата година са 394. Поне 30 души са загинали.

Велоклубове поискаха по време на срещата ревизия на инфраструктурата за велосипедистите. Според тях от години за колоезденето у нас не мисли никой. "Да се справим с проблема със задръстванията е лесно, стига да се ползва велосипед", смятат велосипедистите, цитирани от БТА.

Представители на велоклубовете настояха и да има администрация към ресорен заместник-министър, която да се занимава с проблемите на велосипедистите.

София е проектирана за 80 автомобила на 1000 човека, а сега са по две коли на семейство, каза главният архитект на София Здравко Здравков.

Заместник-кметът Евгени Крусев припомни, че до края на годината се очаква в София да заработи система за колела под наем.

Шефът на столичната полиция Тенчо Тенев предложи да се монтират камери на ключови позиции, за да се глобяват шофьори, които паркират на велоалеи. "От друга страна всеки ден има велосипедисти, които пресичат кръстовища на червено", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
0
 
! Отговори
Колоездач и шофьор преди 7 години
Присмял се хърбел на щърбел. Понеже у нас всички шофьори до един спазват правилата и за това все колоездачите са им виновни, както и пешеходците. Все последните се движат неправилно. Сигурно ако се направи реална статистика на десет неадекватни шофьора има един такъв колоездач. Съгласен съм, че колоездачи минават по пешеходната пътека карайки, но това го правят, защото се притесняват за живота си. Нека им се направи инфраструктура и тогава да ги обвиняваме, че не спазват правилата.
31
0
 
0
 
! Отговори
Зомбират с камери преди 7 години
Мръсните терористи издържани от МВР внедриха и жестоко вредни камери които увреждат тежко обемно водачи и пътници.Много от камерите имат функции за блок съзнание ,за обемно следене и зомбиране чрез лични документи и талони на автомобили с нарочно вградени холограми.
30
0
 
1
 
! Отговори
STOP фарове денеm преди 7 години
МНого е страшно милион водачи имат трайни увреждания на зрението заради постоянно облъчване от бели режещи скенери маскирани като фарове.тн"електрожени" увреждат зрението за секунди .ПОявява се зона на здрача за водача при облъчване от лед ,лазерни и ксенонови високо радиоактивни бели и сини скенери.Световно известни лекари протестираха срещу фаровете денем точно заради това увреждане на зрението.
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тая още ли никой не я е утрепал с лопатата?
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не. Да си гражданин на БГ е опасно
27
1
 
1
 
! Отговори
16280 преди 7 години
Нека си кажем истината - велосипедистите са безотговорни авантюристи, които излагат на риск живота и здравето на много хора. Да тръгнеш с колело по софийските улици, означава, че си лишен от инстинкт за самосъхранение, защото те са твърде тенснички, поради струпването на леки коли ги прави непроходими. С глупаво организирания градски транрспорт човек изминава 13 километра за 90 минути с три превозни средства - това е моят личен маршрут всеки ден. Докато е кмет това недоразумение, ще е така.
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-после шефа на КАТ се сети, че велосипедистите се движат както им хрумне. Защо не каже има ли глобени велосипедисти и колко са?
25
4
 
1
 
! Отговори
Всичко Мара втасала, преди 7 години
до колелата стигнала! Толкова бататиима за ооправянето да погнат банките и ЧСИ-тата за начало!
24
1
 
3
 
! Отговори
ШАРАН БГ преди 7 години
Как става така,че някъде из Европа всичко е организирано, велосипедистите са си с каски,светожилетки, велосипедите оборудвани /спирачки,светлини/,каруците им боядисани, номерирани със светлини и светлоотразители..... И всичките те са съвместими и си вървят по пътищата, и никой на никого не пречи...... А тука всички са ни виновни, само ние сме "ангели небесни" и се избиваме едни-други безогледно. И колкото ставаме по-малко, по-вече си пречим и се трепим........ Странно......
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако става въпрос и пешеходците стъпват на велоалеи. Няма култура!
22
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
нямам нищо против велосипедистите каращи си близко до тротоара и тн.Ама малко ме е яд на тези които пресичат пътното платно на скорост по пешеходната пътека и си мислят че са с предимство.Вчера пак гледах на едно рисково кръстовище с намалена видимост, как човека с колелото си мина с доста голяма скорост по пешеходната пътека. нито безопасно за евентуални пешеходци, нито за някой с кола който не очаква "човек да притича с 40км/час".
21
2
 
6
 
! Отговори
Омбудсман ли!?!?!? преди 7 години
Всъщност омбудсмана освен че взима голама заплата и има администрация от повече от50 души няма никакви функции и права,освен да ,,показва" че съществува.И цялата тази безмисленна дандания и поддръжка струва милиони държавна пара взети от нашия джоб.Кажете КАКЪВ ПРАКТИЧЕСКИ СМИСЪЛ И ПОЛЗА ИМА ОТ ОМБУДСМАН?Да казва очевадни неща които ние си ги знаем. И после...??????
20
2
 
4
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Това не беше ли длъжност измислена и създадена за видния представител на Отечествения фронт Гинъо Ганев .
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За тези велоалеи. Защо не се поставят броячи на тези велоалеи и ако в продължение на месец-два през светлата част на деня минават по-малко от да кажем 15 велосипедиста (по един на час ...), значи велоалеята е ненужна и да се премахва. То всъщност трябва да са не 15, а да кажем 150, но и 15 ще свърши работа.
18
1
 
10
 
! Отговори
Питам преди 7 години
Крайно време е да се разбере,те ПЕШЕХОДЦИ ЛИ СА или Участници в движението.Не може само права,а задължения никакви.Те най-много нарушават правилника и закона с ,,брауновото" си движение по улици,тротоари,паркове и пешеходни пътеки.За тях не важат НИКАКВИ правила,а половината от тях и въобще не ги знаят.Ами ако и автомобилистите направим един протест за справедливост?Само ние ли да ги внимаваме ?И за тях трябват глоби и наказания.Като кара по пешеходната пътека или излети на нея какъв се явява?
17
1
 
4
 
! Отговори
vlady преди 7 години
Институцията омбудсман е напълно ненужна и следва да се закрие - дублира функциите на архиерея на арменската епархия архимандрит Исахак Похосян с голям бюджет. Велосипедистите могат да представят исканията си пред Негово Високопреподобие по установения ред.
16
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Моторист и колоездач на по-тъмно и безлюдно място, леко надясно и в канафката. Така ще се научат да спазват правилника за движение.
15
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Катаджиите спират водачи на МОСта за проверка за употреба на алкохол и упойващи вещества. Защо не спират и тези с мотори и велосипеди? Ще видите колко надрусани и пияни карат. Като установят това, ще им конфискуват ли велосипедите, а? За всички изперкали по пътя само водачите на МПС та ли ще отговарят? Смешници!
14
7
 
16
 
! Отговори
Перко преди 7 години
Велосипедистите почнаха да стават като веганите - на всеки да натрапват собствените си мераци. Като искат да оцелеят да не се мотаят по шосето и измежду колите. Има си паркове, селски пътища и т.н. дето да си спортуват, без да ги е страх, че някой ще ги отнесе
13
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Опасно за колоездачи ли? Защо не се заснеме и покаже как се кара колело в София? Срещу движението, по тротоара, без светлоотразителни жилетки, по средата на платното, един до друг като заемат платното, нашмъркани, пияни, по пешеходни зони и какво ли не. Те са същите като мотористите, не спазват правилата о само плачат. Като ги газят колите създават проблеми на видачите на МПС. Да се забранят колоездачите в София е правилнот решение!