Мед made in China заля BG пазара, по-евтин бил

Пчелари се оплакаха от студената зима и препаратите
9 мар 2017 08:31,
29
Мед made in China заля BG пазара, по-евтин бил
Снимка: архив, Bulphoto

Мед от Китай и Украйна подбива цената на родния. Нашенски фирми купували на безценица от тези две страни стоката и я продавали на занижени цени у нас. Това се случвало, въпреки че вкусовите качества на чуждестранния мед не били така добри, както на българския му еквивалент.

За това алармираха пчелари от пловдивското дружество "Акация 1899", според които около 40-50% от пчелите в региона са измрели заради тежката зима и забранени в ЕС препарати за пръскане, пише "Монитор".

С така наречените неоникотиноидите се пръскат рапицата, слънчогледът, кориандърът. Пчелите събират прашец от цветовете и могат да измрат, ако преди това е било пръскано.

Според експерти тези препарати са опасни и за други живи твари, като жаби, водни кончета и дори яребици.

Другият проблем тази зима били големите студове, които уморили медоносните насекоми. Така например пчелар от старозагорско се оплакал, че от 380 кошера, които имал преди зимата, сега разполагал с по-малко от половината. Към 60% от неговите пчелни семейства били мъртви.

Фермерите се надяват времето през април да е добро, за да могат пчелите да направят първата си паша от рапица и следващата от акация. Пчеларите се молят в началото на юни да извадят първия си мед и добивите тази година да са по-добри от миналогодишните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: Китаймедпчелари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не знах, че в Китай още има пчели ...
1
31
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не виждам нищо лошо в това. Щом отговаря на изискванията.