Ниските пенсии изкараха третата възраст на протест на "Дондуков" 2

Настояват за безплатни лекарства, очни прегледи, поне 350 лева...
159

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

В разгара на предизборната кампания, когато всички партии обещават, че ще се погрижат за тях, пенсионерите излязоха на протест пред президентството.

Още по темата

Те поискаха минималната пенсия да стане 350 лева и през следващите четири години да достигне 500 лева, безплатни лекарства и безплатно лечение за пенсионери над 65 години, както и медикаменти и медицински изделия на по-ниски цени за всички.

Освен това искат безплатни очни и стоматологични прегледи.

Възрастните хора настояват и за преизчисляване на старите пенсии по формулата за изчисляване на новоотпусканите на основата на средния осигурителен доход за предходните 12 месеца или предходната календарна година.

Мотото на протеста им беше "Да спрем геноцида на българските пенсионери", защото по думите им не заслужават жалкото съществуване, което им осигуряват пенсиите сега.

Недоволните внесоха своите искания в Президентството и в Министерски съвет и искат държавният глава да свика Консултативен съвет за национална сигурност, на който да бъдат обсъдени проблемите им.

Според представителите на пенсионерските организации в България има тих геноцид, който се води по отношение на хората в трета възраст.

Унизително е българските пенсионери да получават два пъти и половина по-малка пенсия от албанските и от македонските пенсионери, каза академик Ганчо Попов, ректор на университета за възрастни хора.
 
По думите му над 66 на сто от 2 158 885 пенсионери в България живеят под критичния праг на бедност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
2
 
22
 
! Отговори
Бай Хой преди 7 години
Нормално е да им се даде повече. Я колко милионери се нацвъкаха. Като им приберете данъците и ще има. Пък ако вземем някой лев от американците за базите още по-добре. Има умни глави, ще се сетят за още
89
6
 
29
 
! Отговори
Даскала преди 7 години
Борисов прилага тактика за унищожаване на лошия матрял , а пенсиите се прехласват в него!Защо бре ?Докато тоя мутрафон не бъде изгонен от властта - така ще е!В цял свят възрастните са на почит и уважение , а у нас е обратното!Насажда се омраза на младите към възрастните и това е голяма грешка !За да не бъдат в тежест на младите , пенсионерите трябва да бъдат защитени с бюджета!СРАМОТА от късогледи дебеловратковци!
88
0
 
22
 
! Отговори
ROM преди 7 години
Африканска държава
87
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 100 - точно казано! финансистът-специалист от виденовото правителство отново се е приготвил да управлява парите на българите!
86
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Уважаеми наши майки и бащи, парите за пенсии бяха октраднати от Вас още през 1990 г от другарите милионери, назначени от БСП, която тогава се казваше БКП. Останалата част от Вашите спестявания беше открадната от хиперинфлацията през 1997 г по време на Жан Виденовото правителство на БСП/БКП/. Считам Вашия протест за справедлив и го подкрепям, но според мен ПРОТЕСТИТЕ ВИ ТРЯБВА ДА СЕ НАСОЧАТ към централата на БСП/БКП/ на "ПОЗИТАНО" 20, където са истинските КРАДЦИ на Вашите пари!
85
5
 
33
 
! Отговори
FUCK OF преди 7 години
ВСИЧКИ ДА ИЗЛЕЗЕМ И ДА ГИ ПОДКРЕПИМ,ЗАЩОТО ТОВА СА НАШИТЕ БАЩИ И МАЙКИ....ЗАЩОТО СМЕ БЪЛГАРИ.....САМО ЗАЕДНО ЩЕ УСПЕЕМ....
84
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ПРЕЗИДЕНТА на РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯг-н Румен Радев О Б Р Ъ Щ Е Н И Е от митинга на българските пенсионери на 09.03.2017г. свикан от пенсионерски организации и сдружения против провежданата политика на геноцид спрямо възрастните хора в България Г-н ПРЕЗИДЕНТ, В продължение на 8 години, многократно представители на българските пенсионери протестиращите всеки четвъртък на пл. Ал. Невски се обръщаха към президентската институция и лично към предходните президенти, към всички парламентарни групи от предишните народни събрани
83
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен...... на 25 -26 място ,и на 23 място сме били ,в зависимост от годините..
82
13
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо мълчаха каго пукали, когато Червеният *** от Банкя управляваше ,защо не се изправиха през Народното събрание или Министерският съвет който са отговорни за пенсиите а сега протестират на неточният адрес ? Защо години търпяха лига..ве.нето,,шъ даде ли 20-30 лева за Н.Година или за Великден ,, на Тюфлека и Челвеното котило - ГЕРБ. ?Защо не протестираха когато даваше ,,вечни концесии,, един милиард за *** или цигари ,лекарства ,оръжие, боеприпаси на ИДИЛ.
81
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 82"аваш за пример страна в която не се е градил ,,зрял социализъм""-Само че ,с тази разлика ,че при този оплюван "зрял социализъм",България беше на 34 мест в света
80
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При тази разлика между минимална и средна заплата след 10-15 години и 200 лева пенсия ще е много.
79
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цялата държава трябва да протестира за добро заплащане. Трябва пенсиите и заплатите да са като в другите държави във Европа.
78
3
 
14
 
! Отговори
без таван преди 7 години
като мине концесията на летището за 99 години, от спечелените народни пари ще осигурят по едни безплатни лещи на всички пенсионери и пакет леща към пенсията.
77
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 74Много точно казано. Благодаря. Това е самата истина, но няма как да го обясниш на човек, който приема приказките на западняците за чисто златна монета.
76
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Парите за пенсии са пропиляни и най-вероятно няма да получат достоина пенсия.
75
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
О, няма икономика- няма пенсии. Къде е неизвестното?
74
5
 
10
 
! Отговори
до 82 преди 7 години
Даваш за пример страна в която не се е градил ,,зрял социализъм" Е, сега му усещаме наследството и още ще има докато се,,затрие"Само че и на някой от нас живота е към края си.
73
8
 
31
 
! Отговори
До 74-Анонимен преди 7 години
България я разкостиха собственните и комунисти и сега са ,,честни" олигарси Ако Виденов е бил,,честен" това не оневинява крадливото му и унищожително обкръжение.И Гечев пак депутат и лице на партията го слагат.Срамота
72
4
 
22
 
! Отговори
соцялно слаб депутат преди 7 години
Отде пари бе,нали първо депутатските заплати трябва да се оправят,162 лв минимална пенсия с 40 г стаж не ви ли стига.
71
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прави са хората.Давам пример в Испания.Пенсионер...1 десета плаща от стойността на рецептата...14 пенсии...плаща 50 процента от тока и водата.....нищо не плаща за операция,престой в болница,той за това има мед.осигуровки.Те са построили комунизма....Дай Боже така да стане и в БГ.Амин.