Ниските пенсии изкараха третата възраст на протест на "Дондуков" 2

Настояват за безплатни лекарства, очни прегледи, поне 350 лева...
159

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

В разгара на предизборната кампания, когато всички партии обещават, че ще се погрижат за тях, пенсионерите излязоха на протест пред президентството.

Още по темата

Те поискаха минималната пенсия да стане 350 лева и през следващите четири години да достигне 500 лева, безплатни лекарства и безплатно лечение за пенсионери над 65 години, както и медикаменти и медицински изделия на по-ниски цени за всички.

Освен това искат безплатни очни и стоматологични прегледи.

Възрастните хора настояват и за преизчисляване на старите пенсии по формулата за изчисляване на новоотпусканите на основата на средния осигурителен доход за предходните 12 месеца или предходната календарна година.

Мотото на протеста им беше "Да спрем геноцида на българските пенсионери", защото по думите им не заслужават жалкото съществуване, което им осигуряват пенсиите сега.

Недоволните внесоха своите искания в Президентството и в Министерски съвет и искат държавният глава да свика Консултативен съвет за национална сигурност, на който да бъдат обсъдени проблемите им.

Според представителите на пенсионерските организации в България има тих геноцид, който се води по отношение на хората в трета възраст.

Унизително е българските пенсионери да получават два пъти и половина по-малка пенсия от албанските и от македонските пенсионери, каза академик Ганчо Попов, ректор на университета за възрастни хора.
 
По думите му над 66 на сто от 2 158 885 пенсионери в България живеят под критичния праг на бедност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вземете пример от македонските пенсии!
9
13
 
21
 
! Отговори
Зозо преди 7 години
Ко стана ва, Радев дигна ли пенсиите?
8
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Прави са хоратаКак откъде да се цунат пенциите на активно борци и агенти на ДС мит'ряла!
7
4
 
4
 
! Отговори
Zdravna karta преди 7 години
Tesi bulgari po kolko leva plastat mesechni zadaljitelni zdravni osigurovki! Po kolko leva plastat 20 procenta dds za bg darjavata na vseka stoka, usluga?!Ostavat li im pari pone za sol na kompotite da si kupiat posle?! Sled kato sa si kupili sapun, voda, tok, benzin, telefon, internet, pidstrigvane?!
6
6
 
38
 
! Отговори
Прави са хората преди 7 години
и хубаво искат, ама от къде пари. При грубо 7000000 население, 2500000 пенсионери, 2000000 непълнолетни, безработни и не интегрирани остават 2500000 работещи. Единственият вариант е да се отрежат социалните помощи на определен етнос, но това едва ли ще се случи
5
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
бре бре , значи можело да имаме и ние Президент !
4
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз пък искам да спрат да правят балконинг като хвърлят пари и ценности от балконите!
3
17
 
51
 
! Отговори
А Н Т И преди 7 години
Другаря Борисов писа история на България с кървави букви.С кръвта на бедните мизерстващи българи,голяма част от които беше вкарана на два метра под земята от геноцида герберски.
2
15
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имат право. Но къде бяха по времето на Боко?!
1
24
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво, долната продажна Мутра вече я няма и народът се отърси от страха.Освен това Прасешките медии вече изпаднаха в немилост и не могат да хвалят цар Тиква.