Ниските пенсии изкараха третата възраст на протест на "Дондуков" 2

Настояват за безплатни лекарства, очни прегледи, поне 350 лева...
159

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

В разгара на предизборната кампания, когато всички партии обещават, че ще се погрижат за тях, пенсионерите излязоха на протест пред президентството.

Още по темата

Те поискаха минималната пенсия да стане 350 лева и през следващите четири години да достигне 500 лева, безплатни лекарства и безплатно лечение за пенсионери над 65 години, както и медикаменти и медицински изделия на по-ниски цени за всички.

Освен това искат безплатни очни и стоматологични прегледи.

Възрастните хора настояват и за преизчисляване на старите пенсии по формулата за изчисляване на новоотпусканите на основата на средния осигурителен доход за предходните 12 месеца или предходната календарна година.

Мотото на протеста им беше "Да спрем геноцида на българските пенсионери", защото по думите им не заслужават жалкото съществуване, което им осигуряват пенсиите сега.

Недоволните внесоха своите искания в Президентството и в Министерски съвет и искат държавният глава да свика Консултативен съвет за национална сигурност, на който да бъдат обсъдени проблемите им.

Според представителите на пенсионерските организации в България има тих геноцид, който се води по отношение на хората в трета възраст.

Унизително е българските пенсионери да получават два пъти и половина по-малка пенсия от албанските и от македонските пенсионери, каза академик Ганчо Попов, ректор на университета за възрастни хора.
 
По думите му над 66 на сто от 2 158 885 пенсионери в България живеят под критичния праг на бедност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
5
 
3
 
! Отговори
Пенсионер преди 7 години
До Анонимен 145 А ти кой си че ме обиждаш на комунист? Мразя комунистите от дете и не съм гласувал за тях даже по Живково време.
129
1
 
5
 
! Отговори
MoX преди 7 години
Искам да попитам по колко лева давате на протестър? От коко до колко часа, защото имам график за хапчетата. Ако доведа и внука на протеста ще има ли двойна надница?
128
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много ти е плитък джоба , Шефе . Виж и да не би да е скъсан .
127
4
 
6
 
! Отговори
Пенсионер преди 7 години
До Анонимен 139 Теб не те интересува, но мен и други като мен ни ентересува.Да се приеме закон по който мин.пенсия не може да бъде по-малка от минимума за оцеляване-315лв.Как за нар.представители може три пъти средната раб. заплата, а за пенсионерите не?От къде ще дойдат парите?Нинова като иска власт да му мисли.Който иска да става комита, да си носи пищовите.*** има, воля няма.
126
3
 
7
 
! Отговори
Ами да преди 7 години
Щом се вдигне минималната заплата с 10%, то с толкова трябва да се вдигнат всички плащания.
125
3
 
5
 
! Отговори
ЗНАЧИ преди 7 години
ДА КАЖА, ЧЕ НЕ БИВА ЗА ЕДНИ ПОВИШАВАНЕТО НА ДОХОДИТЕ ДА Е С 10-15%, А ЗА ДРУГИ- САМО 2-3%. ОЩЕ ПОВЕЧЕ, ЧЕ ПЪРВИТЕ СА С ДОВОЛНО ДОБРИ ДОХОДИ, А ДРУГИТЕ=КУЧЕТА ГИ ЯЛИ.ИМА ГОСПОД.ВСИЧКО ВИЖДА.ПОСЛЕ ВРЪЩАШ СТОКРАТНО.
124
3
 
4
 
! Отговори
Аман от пенсии преди 7 години
Тези пенсии всичките имат поне по един апартамент в София за по 60-80 000 евро .....нямат кредити а ние младите по цял ден бачкаме да си платим жилищата които са с надути цени защото пенсиите не се махат от София и да отидат на спокойствие в някое село да си вземат къща за 20 000 и с другите 100 000 да си карат старините..
123
3
 
7
 
! Отговори
неверващ преди 7 години
чудо! станахме и ние като гърците! доживяхме! има надежда все пак! щом пенсиите се надигат като гръцките.
122
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не е нормално депутати, министри и тези от властта да си вдигат непрекъснато заплатите, а пенсионерите да живеят в мизерия. Като сме най-бедната страна ще бъдат бедни и те. Заплатите също станаха за свои хора добре, а за другите не. Синдикатите както винаги нито виждат, нито чуват, нито знаят. Хора с образование и опит са с по ниско заплащане от такива без образование или току що изкарано. Нищо в тази страна не е на мястото си.
121
2
 
10
 
! Отговори
най-после преди 7 години
Да вземем пример от тях! Какво мълчим? ТОВА НЕ Е ЖИВОТ....
120
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А ,СПОРЕД МЕН,СЕГА ИЗЛЯЗОХА,ЗАЩОТО НЯКОЙ ИМ ПЛАТИ ПРЕДИЗБОРНО.МОЖЕ ДА МЕ ПЛЮЕТЕ КОЛКОТО СИ ИСКАТЕ,НО ТОВА НЕ Е ЗА ПЪРВИ ПЪТ.ОБЕЩАЛ ПРЕЗИДЕНТЪТ РАДЕВ,НО ТОВА ТРЯБВА ДА СТАНЕ ТУК И СЕГА ЛИ?А НАЛИ величеството ОБЕЩА,ЧЕ ША СЪ УПРАИМ ЗА 800 ДНИ?ТОГАВА ЗАЩО НИКОЙ НЕ ИЗЛЕЗЕ С ТЕНДЖЕРИТЕ?
119
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До пенсионер 115БРАВО ,ВРЕМЕТО ВЪРВИ НА ОПРАВЯНЕ И ВСИЧКИ С БАСТУНИ ,КУЦАЙКИ С ПРАЗНИ ТЕНДЖЕРИ И ЧУКЧЕТА ДА ПОКАЖЕМ НА СВЕТА КОЛКО СМЕ ОКАЯНИ,БЕЗЗЪБИ ,ОДРИПАНИ В ТАЗИ ПРОПАДНАЛА ДЪРЖАВА ,ДЕТО ИМАМЕ ЕДНИ САМОДОВОЛНИ ПОЛИТИЦИ ,ДЕТО БАНКОВИТЕ ИМ СМЕТКИ ЩЕ СЕ ПРЪСНАТ ДОКАТО НИЕ ГЛАДУВАМЕ. ПРИЗОВАВАМ ВИ ХОРА ИЗЛЕЗТЕ И ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ТЕЗИ ,КОИТО НЕ СА БИЛИ ЧАСТ ОТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 27 Г. НЕКА ГИ НАКАЖЕМ ТАКА КАКТО ТЕ 27 Г. НИ НАКАЗВАТ ВСЕКИ БОЖИ ДЕН !
118
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Дика пък аз мисля ,че ти не си роден от майка и баща а си роден от комунист само те са такива *** и алчни и дори да се *** от преяждане няма да дадат на просящият по тяхна вина и парче хляб ......
117
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 130От нашите комунисти има ли по-диви капиталисти ,защото нашите по за 4-5 години стават милионери а онези от Запада стават милионери след поколения бачкане....и нашите родни комунисти все към дивият запад си пратиха децата да учат да работят...те крадат от обикновените българи за да пращат пари на отрочетата си да се образоват в "дивият "капитализъм....интересно ,че дори и мигрантити не остават у нас а бягат към "дивият"капитализъм....
116
7
 
8
 
! Отговори
Дик преди 7 години
Съмнявам се че има бедни пенсионери като слушам какви хилядарки хвърлят на ало измамниците. Повечето от тези които сега реват пред президентсвото са хора с по няколко имота.
115
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Геноцида над пенсионерите ще продалжи.Това са плодовете на дивия капитализаъм.
114
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
хора, наистина ли искате да увеличат само минималната пенсия!? и вие ли, като политиците мислите на парче - дигаме мин. пенсия на 300 лв. и готово! а мойта сега е 330, и си остава толко - да ревем ли да се радвам ли!? не подкрепям такива искания на ангро, пенсиите ако се увеличават - да се увеличават на всички пенсионери, другото е популизъм,
113
1
 
11
 
! Отговори
наивен преди 7 години
Ако всички 2158 х. пенсионери пренебрегнат наивността си и се откажат да гласуват, какво ли ще стане?
112
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен До пенсионе преди 7 години
Така де, напълно прав сте. Като питам тъста защо все гласува за БСП ? Той ми отогваря, че се надява да му вдигнат пенсията. Ей това е разковничето за електората на партията майка БКП, опа извинявам се БСП. Тези 2 150 х. пенсионери да се организират и протести до дупка, всеки ден пред парламента независимо кой е на власт, докато минималната пенсия не стане колкото МРЗ, а ако ние останалата част от обществото сме хора ще застанем до тях, защото те са ни отгледали и заслужават достоен живот !
111
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Radi nsidenov bkp ivan dimitrov. Fuksa agent bkp nasko krastin bkp. Tia v kabineta na radev jalko ako snaeh 4e radev se sagrajda s tia komunjagi agenti i tn nikoga nanasche da gladuvam sa radev mnogo sam raso4arovan 400 istinski diplomata ne 4engeta agenti stojan ganev gi isgoni uniji bes pri4ini a tia pi gore gi ostaviha i sa ok na rabota komunjagite tova ne e demokrazia a unijenie na 4esnite intelig profi diplomsti s 300 lv pensii i 43 g staj. Besobrasie