Детски ли са детските приказки?

Специалист коментира как те помагат на малките за страховете им
10 мар 2017 15:25, Петя Славова
12
Детски ли са детските приказки?
Паметник на братя Грим в Германия. Снимка: архив, Reuters

Приказките, и то фолколорните, са най-добрият начин децата да бъдат подготвени за трудностите в живота. Това каза в интервю специалистът по детска литература проф. Светлана Стойчева, пише БТА.

Според нея вълшебните приказки, макар и да изглежда на пръв поглед парадоксално, защото са изградени на основата на измислицата, могат да подготвят децата за реалните препятствия на XXI век.

Антрополози и психоаналитици (най-популярни у нас са Владимир Проп и Бруно Бетелхайм) са доказали способността на приказките да подкрепят (дори подтикват, подстрекават, ускоряват) психическото развитие на децата, като изнасят вътрешни проблеми - конфликти, страхове, каквито абсолютно всеки, включително и детето има, посочи проф. Стойчева.

Няма човешки проблем, който фолклорните приказки да не засягат, каза тя. Тяхната силна страна обаче се крие не само в изнасянето на тази проблематика, но и в предлагането на решения.

Уроците на вълшебната фолклорна приказка

Традиционната вълшебна приказка се характеризира с регулирана целенасочена структура, която позволява на детето да "влезе" в нея, да "премине" по пътя на централния приказен герой заедно с него и да "излезе", преодолявайки страховете и тревогите си, психически възмъжавайки ведно с него (за приказния герой това е ознаменувано с финалната царска сватба). Как се случва това?

"Обещанието" за добрия край е особено важно - то вдъхва смелост у детето да тръгне по нелекия път на приказния герой (какъвто в края на краищата е и животът).

 Особено важна част е приказното препятствие, което да бъде прието, а не да се заобикаля. е неговото приемане (а не заобикаляне). Тези, които се опитват да го заобиколят поради високомерие, подценяване, страх, приказката показва, че никога не могат да стигнат до своята цел (да си спомним, че бащата изпраща и тримата си сина да открият кой краде златната ябълка).

Начинът, по който работи страшната приказка

Най-важното, според проф. Стойчева, е, че при всички надвиснали ужасии във вид на вещици, страшни вълци, великани, змейове, приказният герой не просто оцелява, но и ги побеждава, а с това побеждава и ужаса, и ужасяването. "Това е най-окуражителната вест на приказката - че малкият герой Давид ще победи Голиат (добре познатата метафора от християнската митология).

Всъщност, колкото страшното в приказката е по-голямо, толкова катарзисът като отдъхване на душата ще бъде по-голям и очакван поради гарантирания щастлив финал, каза Стойчева. В този случай страшното по-скоро може да бъде чистилище на страховете, още повече, че то не е техен първоизточник, а по-скоро техен проявител (говорим за вътрешните страхове).

Според специалиста, е добре да се разграничава кога страшното в приказките може да стопи страха и кога може да ужаси. Да не забравяме, че приказките все пак, първоначално, не са създадени за деца. Освен това, за кое точно "ужасно" става дума.

Ако "ужасното" за възрастния, четящ приказка на детето си, е жестокото наказание на антагониста в приказките (особено в натурализирания му вид: разкъсване, изгаряне или, както е във "Вълкът и седемте козлета", натъпкване на корема на вълка с камъни), то за детето това ознаменува не просто победеното, но и изличеното зло.

"Детски" ли са детските приказки на Шарл Перо?

"Самият Шарл Перо не е написал тези приказки за деца. В предисловието към оригиналното издание (също появило се за първи път на български в началото на 90-те години на XX век) ясно е посочено предназначението на тези приказки - това са приказки за млади госпожици, за да бъдат предпазени от някои "неблагоразумия" в наивното си неведение, коментира проф. Светлана Стойчева.

Затова "Червената шапчица" в неговия вариант завършва с изяждането на момичето и без спасението му накрая. "Спасението", което авторът предлага, е да се вслушат "младите госпожички" в поуката от неговата история - важна класицистична добавка към приказките му.

Отклоненията от нормата на вълшебната фолклорна приказка са много повече от дадения пример. До голяма степен те са "поправени" (както е възстановен и щастливият финал на "Червената шапчица") в приказките на Братя Грим: всички сюжети на Перо са преразказани и от Братя Грим, но техните варианти са по-близки до фолклора, обясни проф. Стойчева.

Тя вметна, че от своя страна приказките на Братя Грим също съдържат неподходящи сюжети за деца с кървави сцени, като отново напомни първоначалната непредназначеност на фолклорните приказки за детска аудитория и нуждата от специален подбор.

Може би най-страшната приказка на Шарл Перо е "Синята брада". "Неслучайно "Синята брада"е сюжет, към който огромно любопитство изпитва литературата и поражда доста интерпретации (достатъчно е да припомня "Синята брада" на Кърт Вонегът"). Това красноречиво доказва, че това "не е приказка за деца", коментира специалистът по детска литература.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Братя Грим са фолклористи - те записват автентични творби на устното народно творчество и не си поставят задачата да адаптират тези разкази така, че да станат подходящи да бъдат разказвани на малки деца.
10
1
 
4
 
! Отговори
Хора,не забравяйте, преди 7 години
че става въпрос за фолклор. През определен исторически период той изпълнява определени функции - това, което в днешно време представляват историческите четива, художествените романи, вицовете (включително и неприличните), разказите за интересни събития от живота на отделни личности и региони, песни за развлечение, пословици, служещи за поука. Фолклорът служи на цялата общност, не е предназначен само за развлечение на децата.Едва в по-ново време някои фолклорни разкази се адаптират като за деца.
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Специално за Братя Грим е малко по-особено - те са писани по време, в което има жестока цензура и гонения, а това е бил единственият начин да опишат проблемите, които са виждали в тогавашното общество и да кажат своето мнение как могат да се разрешат. Но когато не можеш да кажеш нещата в прав текст, трябва да ги завоалираш като "приказки". Тази техника се използва често в изкуството, но съм съгласен, че трябва подбор в кои години децата да четат определени приказки.
8
2
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Приказките по своеобразен заинтригуващ начин подготвят децата за живата. Но само майстори като Братя Грим са могли да го правят. Не малко от тях са фактически преразказани старинни митове и легенди, които се опират в основата си на някаква реалност.
7
3
 
6
 
! Отговори
Грюгер преди 7 години
Приказките за мутри,ДС агенти, съдии и фолк певици помагат на нас етническите българи да преодолеем страховете си... другите предпочитат "терминал 2"
6
1
 
4
 
! Отговори
до 3 преди 7 години
До Анонименама и ти си една скица !
5
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дядовата ръкавичка - помните ли тази приказка? Събрали се в ръкавичката какви ли не животни без да се изяждат, но идва дядото и тупа-лупа претрепва добрите животинки. Това на какво учи децата?
4
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най ме кефят братя Грим, само, че меките китки искат да ги забранят.
3
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бе то сие направо страшно...Тарзан ходел гол, Пепеляшка се прибирала след 12 ч., Снежанка живеела със седем джуджета, принца целувал жаба, Батман карал с 240 км., Мечо Пух крадял мед...... и още и още.Какъв пример за децата...
2
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А какъв ли бъркоч става в детските главици, като слушат български народни приказки и гледат Картуун Нетуърк. Където няма нито един нормален перонаж.
1
33
 
4
 
! Отговори
Зъбльо преди 7 години
Хората нямат какво да ядат, тия почнали за децата да мислят!