МВР купува 290 джипа за 34 млн. лв. – ще пази браздата с тях

Слагат таблети и принтери във возилата
10 мар 2017 10:00,
42
МВР купува 290 джипа за 34 млн. лв. – ще пази браздата с тях
Снимка: архив, Bulphoto

МВР ще закупи 290 чисто нови джипа за затягане на охраната по границата срещу миграционния натиск, който се очаква да се активизира отново със затоплянето на времето. За целта е обявена обществена поръчка на стойност над 34 млн. лв. с ДДС, като парите са от договорените от експремиера Бойко Борисов общо 160 млн. евро от ЕК, пише "Монитор".

Предвижда се търгът да се осъществи по ускорена процедура, за да не изгорим с предоставените ни от Брюксел средства. Срокът, в който трябва да усвоим първия транш от 101 млн. евро, изтича в края на септември, а от вътрешното министерство се притесняват, че доставчикът ще има нужда от технологично време за изработване, доставка и оборудване на големия брой возила. С осигуряването на автомобили с повишена проходимост граничните служители ще успяват по-бързо да се придвижват и охраняват границите, които са и външни за ЕС, подчертават от МВР.

Според обявената прогнозна стойност на поръчката всеки от полицейските джипове ще струва малко над 117 000 лв. В условията към търга се предвижда возилата 4х4 да са с турбодизелов двигател и да ускоряват до 100 км за не повече от 13 секунди. Максималният комбиниран разход на гориво обаче не трябва да надвишава 11 л/100 км.

Седалките може да са както кожени, така и от текстил, но важното е лесно да се почистват и дезинфекцират. Няма задължително условие джиповете да са автоматик. Високопроходимите автомобили ще бъдат доставени с летни гуми, но трябва да имат и комплект зимни с джанти, произведени в годината, в която е и самият джип. Наред с това всяко возило ще се оборудва с таблет с безжичен интернет и мобилен принтер.

Доставчикът ще се ангажира също да брандира автомобилите с надписи "полиция" и "жандармерия" както на български, така и на английски език.

Автомобилите трябва да са с гаранция 3 години или 100 000 км пробег, в който срок всяка повреда ще трябва да се отстранява от доставчика за 15 дни.

Обществената поръчка предвижда и доставка на 9 броя мобилни технически работилници за над 1 млн. лв. с богато оборудване с всякакъв тип инструменти. С тях ще може да се стига до самата ограда за настъпили по съоръжението повреди, като се предвижда работилниците да могат да газят в близо половин метър кал.

В края на миналата година Германия ни подари 12 джипа за охрана на границата, които бяха обещани лично на Борисов от канцлера Ангела Меркел. Преди това пък у нас пристигнаха и 40 високопроходими автомобила, изпратени по нареждане на тогавашния британски премиер Дейвид Камерън, но част от тях се повредиха.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
1
 
! Отговори
haha преди 7 години
Тук много коментари за Миниране чета.... юмината е Забранена от Много Време.... МНОГО... явно Деца пишат по форумчето Съкаще междувременно CS
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
абе това е тойота секвоя с всички екстри
33
0
 
2
 
! Отговори
Vulpes преди 7 години
По добре 4ри метра висока и 1м широка бетонна ограда да се направи,като отгоре да може да вървят митницата и си решаваме проблема!
32
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво стана, хората работят като крепостни за да могат "тумбаците" да се возят наджипове за по 60000евро?Кой пръска толкова много народни пари,и няма ли най после данъкоплатеца да поиска сметка? При 200 лв. пенсия за болшинството от пенсионерите да дадеш 120 000лв за кола--недоумявам! Това е престъпление!
31
0
 
5
 
! Отговори
/БЪЛГАРИН преди 7 години
СЕГА ОХРАНАТА НА ГРАНИЦАТА Е ЗЛАТНАТА МИНА И ВСЕКИ СВЪРЗАН С ТАЗИ ОХРАНА ЩЕ ИСКА ДА СИ ПОЗЛАТИ ПРИСЪСТВИЕТО В ТАЗИ АФЕРА А МОЖЕ С ПРОСТО И ЕФТИНО СРЕДСТВО ОПИСАНО ОТ РЕАЛИСТА ---МИНИРАНЕ ДОРИ И САМО С НАДПИСИ И КОЍТО ЕВЕНТУАЛНО СЕ ОСМЕЛИ ДА ТРЪГНЕ--СТРЕЛБА
30
0
 
6
 
! Отговори
ехеее преди 7 години
какви са тия джипове бе ? 60 000 евро единия ? тия нови Г класи Брабус ли ще купуват ? някой пак иска да удари кьоравото
29
0
 
10
 
! Отговори
ГНЕВЕН преди 7 години
290 нови джипа на 164 км прави по един на 600метра.Старите не ги броим.Да не изграждат стена от джипове?Цената е същата.Май по-голямата част от парите ще потънат в бездънните герберски джобове.
28
0
 
8
 
! Отговори
реалист преди 7 години
За 1 милион мога да минирам цялата бразда и въпроса ще приключи! Един сапьорски батальон може да го направи за седмица.Но тогава тиквените обръчи няма да могат да крадат от телта и желязото.Ще им останат само асфалта и стиропора.
27
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия английските ни бяха подарени да си ги бракуваме в България! Единия се развали още на първото дежурство, най-здравия изкара няколко седмици! Всичко налично е по сервизите поне от година и не се предприема нищо за да се върнат в строя! Нямате си идея в какви условия се работи! Крайно време е да се направи нещо по въпроса. Интересна е цената от по над 100 000 на бройка, дори с всичкото необходимо обурудване! Ще видим какво ще докарат! Май пак някой ще гуши пари!
26
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Благодаря на Англичаните за хубавия подарък счупените джибки.Ако не се лъжа.Агличаните си имат една поговоркаНЕ СЪМ ТОЛКОВА БОГАД,ЗА ДА МОГА ДА СИ КУПЯ ВТОРО КАЧЕСТВО
25
0
 
6
 
! Отговори
Математик преди 7 години
При ускорение от 13 сек. до 100 км. (поставено условие), явно е че 1, 7 км.са само миг и задачата е изпълнена, границата е обходена. Май при такава гъстота са възможни много произшествия и ще трябва да се маркират и пешеходни пътеки. Може да пиша глупости, но те са по малки от горе изписаните.
24
0
 
5
 
! Отговори
Математик преди 7 години
Нека да посмятаме. 290 нови джипа от средствата на ЕС. 12 джипа, подарени от Германия40 джипа, подарък от Англия342 общо, само новопостъпилите. Не броя съществуващите до сега, "които не дават пиле да прехвръкне" през "най охраняваната граница на ЕС"На око, южната ни граница, с две натовски държави, е 600 км.Значи 600 делено на 342 равно на 1,75 км. Толков се пада за охраната не един джип за 117 х. лева. При това джипове, без въоръжение. Не са танкове ,я. При ускорение от 13сек. Следва..
23
0
 
1
 
! Отговори
до 26 преди 7 години
Дали бяха нови?! Не ми се вярва. Май са били на МО. По- важното е дали още са тука?
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нали англичаните ни подариха джипове за охрана на границата. По едно време се въртяха денонощно по новините филмчета с ББ по новините как инспектира охраната с новите джипове.
21
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колко джипове се купеха и още колко ще се купуват, колко средства се дадоха за разни фалшиви огради, колко средства за командировки, колко още разходи се направиха. Десет пъти по добре и с много по малко разходи щеше да се охранява държавната грница ако не бяха ликвидирани славните Гранични войски. Имаше си и перфектна ограда, база, техника, натрупан опит и тогава през границата само пиле можеше да прехвръкне.
20
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
не виждам проблем да се вземат втора ръка автомобили за 1/3 от тази цена, джип за 110 000 ми се вижда една идея скъп спрямо за какво смятат да го ползват.Отделно щом ще се дават толкова пари, предлагам за всеки пропуснат емигрант по границите да им се одържат парите които ще отиват да го "хранят".
19
0
 
14
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Не че нещо ,но някак си смущаващо е това условие за ускорението от 0-100 км. коя ли марка най-точно отговаря на това изискване или точно тук е заровено кучето. Какъв ще е проблема ,ако ускорението е по-бавно в края на краищата ще ги карат в пресечена местност без да се състезават с вятъра.
18
10
 
3
 
! Отговори
Болен преди 7 години
Да се избере доставчик от Русия, за да не се ощетява "братската" страна, както това направи военния ни министър от предишното правителство със съветските изтребители.И да е наясно сегашния МВР министър, че ако реши друго, утре ще е на съд пред Темида и родолюбивите българи-русофили.
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По добре да опънат един лифт по границата! Реактивни раници, шезлонги за статичните наряди, изкуствени езерца и така.
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преди години бяха дали някаква техника за по добро виждане, назначили горе някаква инспекторка, която разпореди чрез големия началник разбира се при всеки случай на задържани нарушители да и се докладва използвана ли е ,,нейната'' техника. Разбира се, всички задържани бяха задържани с тази техника.Иначе.....