Наказани за провала в Лясковец пак с ръководни постове

Единствен виновник се оказва стрелецът Петко
Обновена: 10 мар 2017 12:53 | 10 мар 2017 11:39, Петя Славова
31
Наказани за провала в Лясковец пак с ръководни постове
Снимка: bTV

Наказани за провалената полицейска акция в Лясковец отново са на ръководни постове. Това твърди майката на баретата Емил Шарков, който загина при операцията.

Провалът на акцията бе причина да бъде уволнен шефът на Криминална полиция Атанас Илков, както и още 12 души.

Малко преди освобождаването му, името на Илков публично се замесва в друг скандал - в този с незаконното подслушване на политика Касим Дал.

Още по темата

Отстраняването на Илков обаче не е за политическия скандал. Официалният мотив - дисциплинарното  уволнение, защото е подвел Светлозар Лазаров за акцията в Лясковец.

След съдебни дела е върнат в Криминална полиция в Пловдив. А преди дни повишен от служебния министър като изпълняващ длъжността директор на полицията в Пловдив, съобщава  bTV.

Трагедията се разигра на 14 март 2014 г., когато Специализираният отряд за борба с тероризма прави опит да обезвреди 54-годишния Петко Петков в дома му. Той, обаче ги чака с боен арсенал, а баретите се оказват неподготвени за този развой.

Акцията не е планирана добре, признават после и от МВР. Започва проверка, а първите посочени за виновни са двама оперативни служители от дирекцията във Велико Търново. Тогавашният главен секретар на МВР Светлозар Лазаров призна, че „операцията е провалена”.

Версията тогава е, че Петков е очаквал баретите, защото забелязал полицаите да снимат.

"Колкото по-некадърен е един човек, толкова е по-зависим става, така че аз въобще не се учудвам, че те си ги изваждат от ръкавите разни хора. Не само него - Георги Гайков, който беше уволнен тогава, година по-късно е върнат като заместник-командир на отряда. И сега е на стартов период да чака пенсионирането на командира на отряда, за да се върне отново командир.

За самия Лазаров от достоверни източници знам, че сега, когато се е сформирал временния кабинет, той е бил първа писта отново за главен секретар на МВР. След това излезе информация, че се гласи за заместник-председател на ДАНС”, коментира повишението на Илков Ваня Рибчева, майка на загиналия командос.

3 години след трагедията в Лясковец единственият обвиняем се оказва стрелецът Петко, който получи доживотен затвор на втора инстанция.

От МВР не коментират назначенията и проверките за Лясковец. Атанас Илков и Светлозар Лазаров също не искат да говорят по случая.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
6
 
! Отговори
Така е преди 7 години
До Анонимен 16 Статията е поръчкова , защото е истина.
28
4
 
7
 
! Отговори
Грюгер преди 7 години
Не разбрах защо Шарков е герой, дори си има плоча?! Геройство ли е в 5ч сутрин да се катериш със стълба по чужди балкони с въоръжена група...Абе хора... Петко можеше майка му да го доведе или да изпиете по чаша кафе с човека... Петко ли бе проблема на държавата?
27
2
 
13
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Тази "акция" на МВР показа на цяла България, каква потресаваща некадърност се вихри в таз изключително скъпоструваща организация на България!! Пълен резил!!
26
2
 
10
 
! Отговори
?!? преди 7 години
Тази акция е планираха за пред ТВ7 тогава. Искаха малко рейтинг получиха си заслуженото, а тъжното е, че платих с живота на един български командос. А Лазаров безсрамно си покри главата спепел
25
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ето за това става въпрос: този господин и т.наречения Урко са главните виновници за смъртта на една барета /+убиеца/. Но какво се случва-опити за повишения и реанимиране. Отвратително! Къде отива България?
24
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Свобода за Петко и да го направят шеф на спецотряда от дри.сльо.вци дето само ги хрантутим, а за нищо не стават.
23
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Колкото по-некадърен е един човек, толкова е по-зависим става, така че аз въобще не се учудвам, че те си ги изваждат от ръкавите разни хораТова върви идеално за ***.
22
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Boiko nai dobre se opravya s terorusti,granatomet ot miastoto na subitieto.Tova e pravilnoto
21
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Petko e vinoven za Emo Sharkov i tova e 100%.No vina imat i komandirite na Emo,kak i zashto podceniha situaciyata..??
20
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами с какви да са ако не с БЕЗотговорни постове.Кучето си лае, кервана си върви! А този наистина е с високоинтелигентна фозиономия. Но може просто така да си изглежда човека.......
19
2
 
1
 
! Отговори
до 123456 преди 7 години
То си Е, чист Калашник!Само че за да не ни съдят руснаците се води SLR-95H-ГРАЖДАНСКАТА ВЕРСИЯ.Произвежда изстрели на единичен, а не на автоматичен режим,но в тесни пространства е за предпочитане.Придобива се за подборен,или за спортни цели!
18
5
 
3
 
! Отговори
Отимист преди 7 години
Работете за държавата - тя ще застане зад Вас!
17
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Петко ще спечели ако заведе дело в Стразбург!Навсякъде освен в България той ще бъде оправдан.Не може да ти нахлуват в дома в 4.30 часа сутринта като преди това ти гърмят сватбарски под прозореца , без никой да викне полиция и ти да не може да се защитиш! И дори по нашия закон от 22 до 06 часа дома е неприкосновен.А в Англия не случайно дома е и крепост.
16
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поръчкова е защото идват избори и трябва да се налива рейтинг.Иначе историята започва при Борисов,ама никой не рови в детайлите.А иначе да влизаш в частна собственост полицията има право само ако вътре има застрашен живот.Преди това можеха да го съборят на улицата, или да пуснат различни видове димки.
15
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
това е подигравка със смърта на Шарков. За какво награждавате близките на загиналия, като се подигравате с паметта му!
14
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каква одухотворена физиономия, сигурен съм,че дядо му е бил партизанин, а родителите му са гледали кокошки в апартамента си.
13
3
 
20
 
! Отговори
123456 преди 7 години
Ех ако имаше Калашник Петко от лясковец голям панаир щеше да е
12
4
 
29
 
! Отговори
ами как така преди 7 години
ами нали 1 от експертизите доказа, че убитият е застрелян в гръб, което значи от неговите хора - къде потъна тази експертиза!?!? а петко бил виновен - що? - щото трябва някой да "опере пешкира"
11
5
 
12
 
! Отговори
Иван преди 7 години
Да живеят всичките БКП-та по всичките земни кълбета.
10
3
 
31
 
! Отговори
Некъф луд преди 7 години
Само като видиш тоя на снимката какво "ТОП ченге" е и ти става ясно за какво е на такъв хал не само полицията, а и цялата държава.