Наш емигрант завеща 1 млн. долара на училище

Университет от САЩ изпълнява волята на покойния д-р Андрей Георгиев
Обновена: 10 мар 2017 08:51 | 10 мар 2017 08:30, Елка Василева
163
Наш емигрант завеща 1 млн. долара на училище
Снимка: архив, Reuters

Един милион долара влизат до дни в Профилираната гимназия "Найден Геров" в Лом. Сумата е само първи транш от дарение, което българин, емигрант в САЩ, е направил в завещанието си за училището в крайдунавския град, пише "Труд".

Волята на родолюбеца е парите да се използват за обучението на даровити деца от гимназията в елитни университети в Западна Европа и САЩ, съобщи за вестника директорът на училището Теодор Йончев.

Щедрият благодетел е лекарят Андрей Георгиев, който почина през 2014 г. в САЩ. Седем години по-рано, през 2007 г., той се връща в България. Пристига в Лом и гостува в гимназията, спомня си директорът Йончев.

Тогава медикът бил развълнуван, но лаконичен. Разказал, че е емигрирал през 50-те години на миналия век, бил в Чехословакия и Франция, а после заминал за САЩ и за първи път от над половин век се връщал в родината си.

В Щатите д-р Георгиев работил като уролог и семеен лекар, имал голяма клиника. Медикът, който вече бил на почтена възраст, споделил още, че е завършил ломската гимназия и иска да финансира обучението на 3-4 ученици в университети в САЩ, спомня си Йончев.

После емигрантът си заминал и идеята постепенно заглъхнала до март 2015 г., когато в училището се обадили представители на адвокатска кантора в София и съобщили, че Андрей Георгиев е починал, а гимназия „Найден Геров” е включена в завещанието му.

Юристите обяснили, че са наети от университета в Делауеър, който е изпълнител на завещанието на българина, и предстои дълга процедура по остойностяване на имуществото на лекаря.

Оказва се, че сумата от 1 млн. долара за училището е само първият транш. Предстои продажба и на недвижими имоти, а на колко възлиза цялото дарение, все още не е известно, заявили адвокатите.

„Новината за завещанието дойде като гръм от ясно небе. Още не можем да повярваме. Такива неща се случват само в приказките!”, коментират учителите в богатата вече гимназия. Годишният бюджет на ПГ „Найден Геров”, в която учат 252 деца, е 500 000 лева.

„Вече се подготвяме да разработим статут за избор на кандидати за стипендията, която, разбира се, ще наречем на името на д-р Андрей Георгиев. Трябва да изпълним волята на дарителя по най-безукорния и справедлив начин! Ще поставим и плоча в памет на този достоен българин!”, заяви директорът Теодор Йончев.

Преподавателите са се разровили в архивите и открили, че Андрей Асенов Георгиев е роден през 1921 г. в София. През 1939 г. е завършил с много добър успех ломската мъжка гимназия. В архивите те открили, че след Андрей Георгиев гимназията завършил и брат му Славян, който по-късно също станал лекар в САЩ.

Доктор Андрей Георгиев е починал на 93 години в дома си в Уилмингтън, щата Делауеър, на 22 април 2014 г., пише още веснтикът. Той е известен и уважаван семеен лекар с над 50-годишен опит. В България завършва медицина и го мобилизират да служи в армията по време на Втората световна война. След края й той емигрира през Чехословакия и Франция. Установява се в Уилмингтън, САЩ, през 1961 г. През дългата си кариера е ненадминат лекар, готов да помогне по всяко време, разказват близките му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 87Хлапе, в момента всеки който реши за отрицателно време може да си направи език. Пишеш си граматиката, пускаш един ANTLR и си в джаза. Кво ме интересува поредната боза (под името RUST). 90те години съвсем не беша така.
65
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Евала! Ако наистина се разходват смислено тези пари, са един невероятен стимул и вариант за изход на децата от този изоставен от държавата край. Дано са останали достатъчно бели деца. С толкова пари (и правилното им управление) може всяка година да изпращаш по 100 деца в САЩ.
64
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре че има емигранти да дарят, кога един лекар учен в България ще спести един милион долара само някоя мутра мафиот който не дава един лев.
63
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 86Че има ли по добри от западните и американските университети ?
62
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей това са комуноидните ! Един родолюбец дарява милиони за качественото обучение на даровити българчета и те пак недоволни. Требе да ги изтрепем тия за да тръгне България напред !
61
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 80Да да учат в русия друг път :) Искаш ли да направим една справка? Ще останеш моного разочарован. Я кажи един "модерен" руски университе с "техно-паркове" да го разгледам?
60
0
 
9
 
! Отговори
Пустиняк до 73 преди 7 години
А ти искаш талантливите и работливи да хранят мързеливите и неспособните като теб, докато ти подкрепяш властването на простотията в държавата ти. Няма да стане тая. Всеки способен трябва да има шанс сам да реши., и ако не му се дели *** с теб, да продължи животът си другаде. Пък макар и с риск, като дари цялото си наследство, за обучение на свои сънародници, да бъде оплют от нищожество като теб
59
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 80Няма нито един руски университет в световните топ 200 :)))
58
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 79на мен лично никой нищо не ми е забивал и пет пари не давам чии е Крим, така, че аре у леву.
57
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 65 лъжецаПървата версия на Java (Oak) е направена през 1992г. В университетите се учеше много дълго време фортран, малко време паскал и известно време C/C++ Електрониката навремето се програмираше на Асемблер. Едва в последните години се ползва C/C++ и то най вече заради компилаторите компилиращи до много ефективен асемблер. Не си много в час с ИТ, да знаеш.
56
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 75Оф разкарай са с тоз пикливия полуостров никой не говори за него.
55
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Другари червени бoклyци, света не свършва с държавната граница. Колкото и да не ви харесва. Дори децата на вашите лидери учат в САЩ, дори на Путин децата учат в Западна Европа. Смешни сте.
54
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 70Малко е. Руснаците доземи требе се кланят и целуват ръка на българите за вярата, азбуката и езика.
53
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те дори децата на руските олигарси учат в САЩ и Западна Европа. Дори момичето на единия си го каза "на всякъде е по-добре от Рашка" ако си спомняте.
52
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 68Да разбирам ли че ако предложат пари за да се обучи твоето дете в САЩ, няма да си навит ?
51
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 62Защото света извън Варшавския договор небеше замръзнал в миналото и технологиите и науката се развива. Още по мое време учебните програму в МЕИ-то бяха остарели. Още учихме паскал 5.5 докато всичко вече беше на Джава и Си.
50
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 61..."роду" на такива като теб май трябва да им се покаже един глобус и да им се обясни, че света не свършва с дъжавната граница и всеки може да се живее и развива където си поиска (почти).
49
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сетете се кои бяха образователните ни министри последните години и после пак обвинявайте ЕС и особено пък НАТО (по някаква причина)
48
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На българина както винаги някой друг трябва да му е виновен... я 51 да ми каже, кой точно прави образователната ни система? ЕС, НАТО или нашите "любими" избранници?
47
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 54Проблема не е нито в ЕС нито в НАТО а в нашата лична образователна система. Никой не я диктува отвън. Ние сами си я правим.