Наш емигрант завеща 1 млн. долара на училище

Университет от САЩ изпълнява волята на покойния д-р Андрей Георгиев
Обновена: 10 мар 2017 08:51 | 10 мар 2017 08:30, Елка Василева
163
Наш емигрант завеща 1 млн. долара на училище
Снимка: архив, Reuters

Един милион долара влизат до дни в Профилираната гимназия "Найден Геров" в Лом. Сумата е само първи транш от дарение, което българин, емигрант в САЩ, е направил в завещанието си за училището в крайдунавския град, пише "Труд".

Волята на родолюбеца е парите да се използват за обучението на даровити деца от гимназията в елитни университети в Западна Европа и САЩ, съобщи за вестника директорът на училището Теодор Йончев.

Щедрият благодетел е лекарят Андрей Георгиев, който почина през 2014 г. в САЩ. Седем години по-рано, през 2007 г., той се връща в България. Пристига в Лом и гостува в гимназията, спомня си директорът Йончев.

Тогава медикът бил развълнуван, но лаконичен. Разказал, че е емигрирал през 50-те години на миналия век, бил в Чехословакия и Франция, а после заминал за САЩ и за първи път от над половин век се връщал в родината си.

В Щатите д-р Георгиев работил като уролог и семеен лекар, имал голяма клиника. Медикът, който вече бил на почтена възраст, споделил още, че е завършил ломската гимназия и иска да финансира обучението на 3-4 ученици в университети в САЩ, спомня си Йончев.

После емигрантът си заминал и идеята постепенно заглъхнала до март 2015 г., когато в училището се обадили представители на адвокатска кантора в София и съобщили, че Андрей Георгиев е починал, а гимназия „Найден Геров” е включена в завещанието му.

Юристите обяснили, че са наети от университета в Делауеър, който е изпълнител на завещанието на българина, и предстои дълга процедура по остойностяване на имуществото на лекаря.

Оказва се, че сумата от 1 млн. долара за училището е само първият транш. Предстои продажба и на недвижими имоти, а на колко възлиза цялото дарение, все още не е известно, заявили адвокатите.

„Новината за завещанието дойде като гръм от ясно небе. Още не можем да повярваме. Такива неща се случват само в приказките!”, коментират учителите в богатата вече гимназия. Годишният бюджет на ПГ „Найден Геров”, в която учат 252 деца, е 500 000 лева.

„Вече се подготвяме да разработим статут за избор на кандидати за стипендията, която, разбира се, ще наречем на името на д-р Андрей Георгиев. Трябва да изпълним волята на дарителя по най-безукорния и справедлив начин! Ще поставим и плоча в памет на този достоен българин!”, заяви директорът Теодор Йончев.

Преподавателите са се разровили в архивите и открили, че Андрей Асенов Георгиев е роден през 1921 г. в София. През 1939 г. е завършил с много добър успех ломската мъжка гимназия. В архивите те открили, че след Андрей Георгиев гимназията завършил и брат му Славян, който по-късно също станал лекар в САЩ.

Доктор Андрей Георгиев е починал на 93 години в дома си в Уилмингтън, щата Делауеър, на 22 април 2014 г., пише още веснтикът. Той е известен и уважаван семеен лекар с над 50-годишен опит. В България завършва медицина и го мобилизират да служи в армията по време на Втората световна война. След края й той емигрира през Чехословакия и Франция. Установява се в Уилмингтън, САЩ, през 1961 г. През дългата си кариера е ненадминат лекар, готов да помогне по всяко време, разказват близките му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 54Но пък соц поколенията могат с часове да рецитират маршове и стихове за неизбежната победа на комунизма и оди във възхвала на Другаря и КПСС, нали ?
45
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 51Последните 20 години болшинството учители са обучени през соца. Що така сега изведнъж кадрите на соца не могат да подготвят добри ученици ?
44
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 51Пак питам. КАК точно ЕС и особено пък НАТО пречат на образованието ни? И защо други страни които пак са членки на ЕС и НАТО имат високо образование? Хайде ще почаквам малко по рационален отговор от "ми те пречат".
43
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 50Света не свършва с дъжавната граница. Всеки е свободен да ходи където си иска.
42
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Сп??нс По закон, картоните трябва да се пазят, мисля, че поне 30 години срок имаха.Всеки ученик си има картон, така е било и така ще бъде, а след 30 години дали ще има компютри, можещи да работят с този софтуер, създаден днес?
41
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българин избягал в ФАЩ от *** и успял с честен труд да стане милионер. Ето това не искат от нас ***. Да сме свободни икономически.
40
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 43И как точно ЕС и особено пък НАТО пречи на образованието ако може ми обясниш?
39
0
 
5
 
! Отговори
Sirocco преди 7 години
Друго си е даровити деца да бъдат смачквани и унизявани в родината си и да нямат шанс за развитие.
38
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 43Ми търси причината в парламента не в ЕС и НАТО. Как може други страни от ЕС и НАТО да имат качествено образование или ЕС и НАТО пречи точно на нас? Интересна логика. Все някой друг ви е виновен на вас.
37
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 38Ти нали се сещаш, че сета не свърша с държавната граница и всеки е свободен (не както преди 89 с външна виза) да ходи където си иска?
36
0
 
5
 
! Отговори
До 21 преди 7 години
Въпроса не е само в трудовото заплащане. Системата е остаряла. Децата излизат неподготвени и със слаби познания. Правят се всяка година някакви реформи уж към по-добро, но цялата работа е как да променим едно нещо без да го променяме. Университетите ни са с лого всяка такса ни е важна, пък какъв инжинер, лекар и т.н. ще излезеш не е ясно. Безмислени дисциплини и факултети. Ако мислиш, че с 1000-2000лв заплата ще има по-качествено образование се лъжеш. Иначе браво на човека!
35
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 37Абе те и други държави са в ЕС и НАТО ама образованието им не е пълна мъка като нашето. Що така?
34
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Еее щом няма да ги праща да учат в Москва не си струва
33
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Червените бързат да цъкат минуси ей :) я кажете един лекар който е пропкопсал преди 89а с частна практика и къде се намира сега.
32
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този не е бил информиран, че неговото дарение ще бъде " усвоено" по " демократичен евроатлантически метод" и никой няма и да разбере...
31
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Човека отишъл направил си клиника направил пари. Ако беше останал тук щеше да тъне в мизерия в името на партията и "родината".
30
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Я бързо червените да ни обяснят колко е било добре едно време и защо този е избягал в САЩ да се развива.
29
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този кадърен Българин е бил прокуден от системата която и до днес извършва престъпления срещу потенциалния елит и бъдеще.
28
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има и родолюбци, браво!Схемата за присвояване с трудност 2, по скалата от 1-10
27
2
 
27
 
! Отговори
Това преди 7 години
Е истински българин. Хора с висок интелект и здрава ценностна система като него са ни нужни. А не като теци охлюви сега- футболни отбори, шопинг и джипове и с претенции, че са меценати, а всъщност а обикновенни перачи. Лека му пръст. Това е може би новината на годината и за жалост след 2ва дена ще заглъхнеСветла му памет.