Отец Кортези след напрежението в Белене: Чао, България!

Католическият свещеник получил заплахи за живота си
10 мар 2017 13:45,
305
Отец Кортези след напрежението в Белене: Чао, България!
Снимка: Bulgaria ON AIR

Енорийският католически свещеник Паоло Кортези, който приюти семейство сирийски бежанци в Белене, след което местното население се противопостави на решението му, си тръгва от България. Свещеникът напуска страната поради отправените заплахи към него и църквата му, информира bTV.

Още по темата
След възникналия сблъсък в Белене, сирийското семейство също напусна града.

Част от местната общественост, начело с общинския съветник Красимир Тодоров, смятат, че отец Паоло трябвало да попита жителите на Белене за това дали са съгласни с настаняването на сирийски бежанци.

В отговор отецът каза, че не се е допитал, тъй като действието му е съобразено със законите в България и посочва като пример това, че ако някой човек реши да отиде да живее под наем в Плевен, например, няма да пита плевенчани дали са съгласни с това.

Отец Паоло се сбогува с българите във Facebook. В обръщението си той споделя, че си тръгва, защото "началниците" му са решили да го приберат в Италия. Пише още, че напуска страната с чест и вдигната глава и призовава хората, които се борят за доброто, истината и ценностите никога да не се подчиняват, страхуват и срамуват от действията си.

"Всеки човек, независимо от своята расова, национална, етническа и религиозна принадлежност има право на достоен живот, в която и страна да се установи да живее", писа в свое становище Католическата църква в България по повод настаняването на семейството в града.

След случилото се църквата спря помощите си за Белене, които възлизат на около 100 хил. лв. годишно.

Отец Кортези пък отмени богослуженията в храма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


305
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари