Отец Кортези след напрежението в Белене: Чао, България!

Католическият свещеник получил заплахи за живота си
10 мар 2017 13:45,
305
Отец Кортези след напрежението в Белене: Чао, България!
Снимка: Bulgaria ON AIR

Енорийският католически свещеник Паоло Кортези, който приюти семейство сирийски бежанци в Белене, след което местното население се противопостави на решението му, си тръгва от България. Свещеникът напуска страната поради отправените заплахи към него и църквата му, информира bTV.

Още по темата
След възникналия сблъсък в Белене, сирийското семейство също напусна града.

Част от местната общественост, начело с общинския съветник Красимир Тодоров, смятат, че отец Паоло трябвало да попита жителите на Белене за това дали са съгласни с настаняването на сирийски бежанци.

В отговор отецът каза, че не се е допитал, тъй като действието му е съобразено със законите в България и посочва като пример това, че ако някой човек реши да отиде да живее под наем в Плевен, например, няма да пита плевенчани дали са съгласни с това.

Отец Паоло се сбогува с българите във Facebook. В обръщението си той споделя, че си тръгва, защото "началниците" му са решили да го приберат в Италия. Пише още, че напуска страната с чест и вдигната глава и призовава хората, които се борят за доброто, истината и ценностите никога да не се подчиняват, страхуват и срамуват от действията си.

"Всеки човек, независимо от своята расова, национална, етническа и религиозна принадлежност има право на достоен живот, в която и страна да се установи да живее", писа в свое становище Католическата църква в България по повод настаняването на семейството в града.

След случилото се църквата спря помощите си за Белене, които възлизат на около 100 хил. лв. годишно.

Отец Кортези пък отмени богослуженията в храма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


305
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички по-долу, които си позволяват да обиждат БЪЛГАРИТЕ, основно сте три вида:1.Платени ***.2.Псевдо-интелектуалци, които си мислят, че има пълно съответствие между света на идеите и истинския свят.3.Откровени малоу.мници.Има едно нещо, което се нарича родова памет. Има едно друго нещо, което се нарича здрав разум. Реакцията на хората е 100% точна. Нелепи са опитите да се накарат реките да текат на обратно. Всички, които забравят това, свършват зле.
162
8
 
8
 
! Отговори
срам за България преди 7 години
***, по ***, най - ***, неук ,атакист, комунист, *** !!!!!Вие сте роми и български турци , след пет години ще останете само вие в България и ще се изядете един друг !!!! Не сте българи. ......
161
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 5793212345Дълбоко се лъжеш в Русия има между 10 и 12 млн мюсулмани по техни данни, колко повече са никой не знае. Има цели области където няма християни и на руски няма кой да те разбере. Русия не е само Москва.
160
1
 
2
 
! Отговори
5793212345 преди 7 години
До Анонимен208Защото там нямат никакъв шанс сред християнско общество.
159
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
да сега да ги приеме във ватикана
158
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами,чао.
157
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само да пусна едно провокативно въпросче. Ако теглите една права от Сирия до Русия ще видите, че разстоянието е доста по-близко от това да се пътува до западна Европа е питам аз защо никой т.нар. бежанец не пътува до Русия ? Там военен конфликт няма ? Страната е уредена има си всичко, но Чичко Путин май не обича много, много да му нарушават границата ? Е как така една страна може да откаже приема на бежанци, а друга не може, те и руснаците са християни. Що не ги хулите тях ?
156
6
 
17
 
! Отговори
Отецът преди 7 години
е лицемерен провокатор, работещ за чужди интереси. Католическата църква няма работа в православна България, още по-малко да ни натрапва мюсюлмани. Върви по дяволите, отче.
155
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
на добър път и не се връщай. приемай си колкото искаш бежанци в италия.
154
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имаше някакъв "патриот", нсметнат с руското знаме. Такива "патриоти" русофили изгониха отеца.
153
2
 
6
 
! Отговори
+ преди 7 години
До колкотова са български граждани, къде да ги гоним, цига ните имат ли си държава, каунино?
152
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И все още има българи, които се гордеят, че сме си спасили евреите! Това, ако се случваше в наши дни даже в концлагер в България нямаше да ги искаме. Търпим само ромите, защото за едни са удобни, а за останалите твърде опасни...
151
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По въпроса за референдумите. В България масата от населението е полуграмотно, това прави резултатите от референдуми много предвидими и много вредни. Мога да дам пример с поне 5 референдума в Швейцария които отхвърлиха идеи вредни за обществото и които тука ще минат на 100%. Демокрацията освен права е и отговорност и задължение. По нашите ширини това не се приема точно така. Пример за това че не мислим какво гласуваме е и периодичната поява на "спасители" които се налапват за 1-2 год. и изчезват
150
7
 
3
 
! Отговори
колко преди 7 години
Турците в България са 750 000 , а ромите 550 000 !!!!! Какво чакате борци за християнството , гонете ги !!!!
149
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чао, попе и не се връщай!!! Като те набарат някой ден камиларите и ти разпорят хастара,тогава ще разбереш каква змия си защитавал.
148
1
 
16
 
! Отговори
Днес едно семейство преди 7 години
утре родата, после джамийка и докато се усетят милосърдните цивилизовани `християни`, държавата им ще е станала като Косово и не така милиосърдните мюсюлмани ще ги поубиват и поизнасилват тук-там, просто ей така, защото са милосърдни и могат да го понесат.
147
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И за разлика от нашите църкви, в кат. такива има много дейност в помощ на нуждаещите се. Докато нашите попове помагат ли на бедните и нуждаещите се. Четем само за лъскави вещи.
146
6
 
15
 
! Отговори
Гошо преди 7 години
Айде стига глупости.Всички знаем ,че мисионерските мисии са пропагандни и целта им е да се промиват мозъци!! Тук и 20 католика не можеш да намериш.Какво прави тук порочният ,извратен католик.Няма право да ги приютява животните.Линч!!! Трябваше жив да го изгорят жителите на Белене.Всички такива " спасители" ВЪН от България
145
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
100 000 лв. за Белене са много пари. Бежанците поднасяха цветя, отеца им показваше и други неща непонятни за тях. Това е 1 сем. а не банда талибани. Какво лошо направи този човек? Какво + се случва в Белене, има процъфтяваща икономика или деградацията е масова. Висят по кафетата, пият на вересия и чакат да получат помощи или пари от от чужбина от родата. Жалка работа, всеки различен е враг. Това сем. беше в пъти по свестни, от гамените които видях по ТВ. Агресия и въргал за идеята.
144
1
 
12
 
! Отговори
Може преди 7 години
и да не сме силно вярващи.Вярно е че неходим всеки ден на църква да се изповядаме НО знаем КОРЕНА СИ ХРИСТИЯНСКИ!ТАКА СА РЕШИЛИ НАШИТЕ УМНИ И СМЕЛИ ПРЕДЦИ! ТАКА И ЩЕ БЪДЕ!Никой да не се опитва по какъвто и да е начин/ най малко със пари/ да ни натрапва други религий!Ще носим за талисмани КРЪСТОВЕ ЩЕ Е КРЪСТИМ ПО ХРИСТИЯНСКИ.ТАКА ЩЕ БЪДЕ И ЗА ДЕЦАТА И ВНУЦИТЕ НИ!