Отец Кортези след напрежението в Белене: Чао, България!

Католическият свещеник получил заплахи за живота си
10 мар 2017 13:45,
305
Отец Кортези след напрежението в Белене: Чао, България!
Снимка: Bulgaria ON AIR

Енорийският католически свещеник Паоло Кортези, който приюти семейство сирийски бежанци в Белене, след което местното население се противопостави на решението му, си тръгва от България. Свещеникът напуска страната поради отправените заплахи към него и църквата му, информира bTV.

Още по темата
След възникналия сблъсък в Белене, сирийското семейство също напусна града.

Част от местната общественост, начело с общинския съветник Красимир Тодоров, смятат, че отец Паоло трябвало да попита жителите на Белене за това дали са съгласни с настаняването на сирийски бежанци.

В отговор отецът каза, че не се е допитал, тъй като действието му е съобразено със законите в България и посочва като пример това, че ако някой човек реши да отиде да живее под наем в Плевен, например, няма да пита плевенчани дали са съгласни с това.

Отец Паоло се сбогува с българите във Facebook. В обръщението си той споделя, че си тръгва, защото "началниците" му са решили да го приберат в Италия. Пише още, че напуска страната с чест и вдигната глава и призовава хората, които се борят за доброто, истината и ценностите никога да не се подчиняват, страхуват и срамуват от действията си.

"Всеки човек, независимо от своята расова, национална, етническа и религиозна принадлежност има право на достоен живот, в която и страна да се установи да живее", писа в свое становище Католическата църква в България по повод настаняването на семейството в града.

След случилото се църквата спря помощите си за Белене, които възлизат на около 100 хил. лв. годишно.

Отец Кортези пък отмени богослуженията в храма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


305
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какъв срам за България са така наречените "патриоти".
142
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анониментова последното "едно... да го..." след поредния католически скандал по "християнска" религия и "човечност", съвсем не на място го изтърси
141
1
 
11
 
! Отговори
бегачи преди 7 години
До Анонименнерде сирийската граница, нерде Белене... я направо ги качвай на парахода за Виена, там баш интелигентните три дена вече ги чакат.
140
2
 
12
 
! Отговори
СТАТИСТИКАТ преди 7 години
ПОКАЗВА ЧЕ България има най много мюсюлмани 13% на глава от населението.Германия има около 6%. франция около 7%. Така че има страни кото трябва да наваксват.За да не се претопим можем да приемаме само христивни!Който кани мюсюлмани със"добре дошли" да си ги взима!Няма да позволим България да се ИСЛЯМИЗИРА!ЗАТОВА герб ще загубят изборите!Позволиха на Меркел,Юнкер и Оланд да се съгласяваме със продажната им политика!
139
15
 
12
 
! Отговори
как преди 7 години
Тезии наши юнаци ,които плюят срещу бежанците ,дали някога са влизали в църква и дали там се проповядва да се гонят бежанци !! Атакистите и комунистите ,защо не изгоните турците, които са 700 0 00 , а не четирима сирийци ??? Какво чакате герои ?????
138
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кортезито не знае, че на тези, ако им подадеш един пръст, ще ти отхапят цялата ръка! Не ги искаме!
137
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен до 179 преди 7 години
Специално хората, които за заминали да работят в ЕС се възползват от правото си да работят в ЕС. Това е една от целите на съюза. Нищо незаконно няма в това. Хората заминали за Америка са получили зелена карта след като са преминали през процес на подбор и ужасно много интервюта ! Те не се представят за бежанци, те емимгрират с цел икономически просперитет и не се възползват от същите права, каквито биха имали едни бежанци. Не пишете глупости, без да сте наясно с нещата !
136
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Британец До BILLНяма ли руски банки в UK бе да ти открият едни готини сметки в тях щом разберат че си български русофил ами си тръгнал да се унижаваш в англо-саксонските омразни банки.
135
8
 
7
 
! Отговори
KKK преди 7 години
талибани сме си и това е ... за едни избори ви направиха да изглеждаме по смешни от *** ...
134
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен"Това не са бежанци, в никоя от съседните на България държави не се води война, за да се наричат тези хора "бежанци"! Всичката ***, налазила Европа, са икономически емигранти."Много интересно 2.5 милиона българи в ЕС и Америка какви емигранти са? И как би се почуствал ти дърдорко ако ти се наложи да те подлагат на такова унижение някакви по прости от тебе хора като тези от Белене.
133
5
 
18
 
! Отговори
? преди 7 години
Този да го питат откъде са парите му. Църква, а дарява годишно по 100 000 лв. откъде? И в тава число и за и т.н.
132
7
 
12
 
! Отговори
Британец До BILL преди 7 години
А как точно мислите, че британците се отнасят към българите в UK ? Сигурно ги приемат с отворени обятия, хляб и сол. Знаете ли, че някой банки във ВБ отказват да откриват сметки на българи ? Отворете си очите, те вече се отнасят по този начин с нас и румънците. Как очавате ние тук да сме по-различни от така наречените развити страни ? Следваме примера на Великобритания !
131
20
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кортези грешна страна си избрал отче да изповядваш религия и човечност,бат ти *** не разбира от това .Сега ще побързат да ми отговорят учтиво ама аз ще им кажа едно"да го ду...
130
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И още нещо за референдумите, като толкова ги обичате. В Швейцария направиха такъв за безусловен доход (получаваш пожизнено 2500 франка всеки месец, без да работиш) и 78% гласуваха ПРОТИВ!!! А, познайте ***, с неговия закърнял мозък и липсващо чувство за отговорност, как ще гласува. Резултатът ще е 95% "ЗА". Защото *** обича да има права, но мрази да има задължения. Този грижливо култивиран манталитет още десетилетия ще мъчи тази бедна държавица.
129
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
През 90те бях емигрант в Германия.Живеехме в лагерите със всякаква зган от Азия и Африка нема по мръсно племе от арабите правят се на кротки агнета но ако му се паднеш ще ти отреже главата като на яре.Ненавиждат всичко християнско .Поне на един така го млатихме че още помни що е български бои сигурен съм.
128
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този край умишлено през тоталитаризма се смазваше. Хиляди го напуснаха. Сега веждаме какъв кмет и население има.
127
12
 
14
 
! Отговори
горо преди 7 години
Браво. Разкарали сме един дупедавец.
126
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен До BILL преди 7 години
В учебниците по история има достатъчно информация с какво трябва да се гордеем. Ако не сте ходили на училище учебниците от 9,10 и 11 клас биха ви свършили добра работа. Искам да добява, че аз се гордея и с това, че моята страна не е била робовладелска не е колонизирала други страни с цел ограбване на местните ресурси, не е налагала насилствено своята религия на страните, които е владяла и не е изгорила милиони невинни на клада.
125
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По страшни са ромските фамилии, но тях държавата ги толерира. Където има от тях хората са пропишели и затова никой не иска никъде никакви други. Всеки си представя ромските тумби и понеже и бежанците имат подобен начин на живот, съвсем нормално е хората да не ги искат. Не е нормално да ни натрапват хора които имат коренно различни нрави и поведение. Да се установяват в първата мирна мюсолманска страна и няма защо да тичат при православни и да налагат своя вид.
124
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Историята обикновено се повтаря и грешките на едно поколение се плащат от следващите го. Грешките но тодор-живковото поколение днес ги заплащат техните синове и внуци и поради тази причина още дълги години ще сме последната дупка на европейския кавал. Така че и на Белене няма да им се размине, когато им се наложи да почукат на чужда врата.