Перални, телевизори... От къде ни подслушват?

У нас малко се знае за рисковете от техниката, която ползваме
10 мар 2017 09:52, Петя Славова
30
Перални, телевизори... От къде ни подслушват?
Снимка: Bulgaria ON AIR

С напредъка на технологиите, днес вече е възможно да бъдем подслушвани дори и от техниката, която ползваме в домакинството - от телевизори и дори перални, които са със софтуер и спадат към категорията смарт.

За това алармираха в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR експертите по информационна сигурност Борис Гончаров и Ростислав Петров.

Повод за дискусията са последните данни на WikiLeaks за глобална хакерска операция на ЦРУ под кодовото наименование "Нулева година".

"Това, което прави впечатление е, че се говори за Zero-day ефекта, което означава, че това е някаква уязвимост, за която самият производител и самите потребители не подозират, че съществува", коментира Борис Гончаров.

"Има директиви в американското законодателство, които казват, че когато подобни служби намерят уязвимост в някакви продукти от този вид, те би трябвало по-скоро да вървят към това те да бъдат отстранени. Това означава, че службите са знаели, че има уязвимости във водещи продукти и услуги и са се възползвали от тях за собствените си цели, а не са направили необходимото да бъдат запушени тези дупки. Това означава, че много хора са били изложени на риск не само от службите, но и от хакери от други държави. Това е смущаващото и това е проблематичното", добави той.

Ростислав Петров подкрепи казаното, като посочи, че самите компании, производители на потребителски софтуер, си оставят вратички под формата на код за поддръжка, с които могат да пробият защитеността на данните на ползвателите. Обикновено самите потребители се съгласяват на това, като приемат условията за ползване при инсталация на дадения продукт.

В България има малка информираност за рисковете, които крие интернет и българските потребители дори често се отнасят безотговорно към опасността, посочиха още експертите.

Те съветват потребителите да обръщат по-сериозно внимание и да се информират относно механизмите за сигурност в киберпространството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
3
 
24
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Еййй..нашата Bosch пералня е нова....ще кажа на жената като я пуска да мълчи!
1
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз предполагам от петалнята.Абе откъде измътихте пералнята?