За Вежди Рашидов скандал в "Квадрат 500" няма

"Съжалявам за оставката на Светлин, но не е повод за драма"
10 мар 2017 12:41, Анисия Иванова
20

Бившият министър на културата Вежди Рашидов взе отношение по скандала с внезапно пенсионираните служителки на Националната галерия "Квадрат 500" и последвалата оставка на акад. Светлин Русев.

"Няма скандал в "Квадрат" 500, вчера проучих всичко. Не може за това, че те пенсионират, да ходиш да се оплакваш на улицата. Всеки трябва да уважава мястото, където си е вадил хляба", коментира в "България сутрин" Рашидов по адрес на уредничките Искра Захариева и Мария Димитрова.

Той е на мнение, че двете пенсионирани служителки не са подали сигнал за проблема в галерията на правилното място.

"Като взимаш заплата там, ще отидеш там да подадеш сигнала. За какво получават заплати - да дават сигнали или да работят вътре", настоя бившият министър на културата в студиото на Bulgaria ON AIR.

Вежди Рашидов защити директора на галерията Слава Иванова и отбеляза, че за 25 години тя е свършила много тежка работа. Оставката на акад. Светлин Русев той коментира по следния начин:

"Съжалявам, че Светлин подава оставка, но това не е повод за драма. Светлин Русев е изключително полезен човек. Бих ги помолил в името на националния музей да се сдобрят. Не уважавам оставки по медиите. Музеят има нужда от добро менажиране."

Вежди Рашидов настоя, че трябва да се освободят щатни бройки за млади хора и още веднъж каза, че не оправдава действията на двете служителки.

На въпрос кой трябва да поеме отговорност за повредените платна в галерията, Рашидов отговори:

"Една картина е омекнала. Това е работата на реставраторите, да поемат. Разбира се, който е отговорен, да си поеме отговорността. Пиарът не знам защо спи, аз бих го уволнил. Бих помолил посетителите да ни извинят за неудобството и да се затвори тази част от музея."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
ШибиРиби преди 7 години
Понеже виждам че много мозък се лее ще ви припомня за безценните български класици в които банките вложиха парите на народа през 90'те и след това фалираха и никой не даде и пет лева за тези шедьоври. По добрите неща отидоха и колекциите на Радев, Божков Черепа, Гриша Ганчев и т.н . Пак същия свезнаещ Светлин консултираше и едните и другите, тоест eбaмайката на народната пара. Стига лимонада ... пенсионирали две трътки. Гледайте как ви работят. За какъв *** ви е тая бюджетна дупка квадрат500
12
1
 
7
 
! Отговори
Ушенце преди 7 години
Ей, Веждичка, *** си като *** и това министерство на културата му е... майката и на него с некадърното си управление.
11
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А в Бермудския триъгълник и Зона - 51 нещата добре ли са и н акой хрумна ''гениалната'' идея една галерия дa се казва квадрат - 500.
10
1
 
20
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Само един въпрос ,ако си бяха траели за проблемите щяха ли да бъдат пенсионирани??? Все си мисля ,че временния министър трябва да бие шута на директорката за несправяне с работата и злоупотреба с служебно положение.
9
4
 
10
 
! Отговори
Башка Луд преди 7 години
До Шиби РибиНищо лошо няма в старите майстори и старага школа. За да си модернист трябва дълъг път през класиката! Светлин натвори светлинчета, неможещи, незнаещи но готови на бой за всичко, което бащицата обяви за миродавно.
8
2
 
18
 
! Отговори
Павел преди 7 години
Абе то за Вежди всичко е наред.Той си взе парите от КТБ , а картините-няма нищо. Голяма работа.И кой е виновен?Всички, но не и строителите,нали?Не се знае колко пари е разделил стях.Боже пази България!
7
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Еми реално има смисъл това, което каза...До 6- а кой наш художник маркира съвременните тенденции според вас, имаме ли поне един такъв, защото не ми е известно...
6
17
 
3
 
! Отговори
ШибиРиби преди 7 години
До zeus Кои са тея картини за милиони? Това е скапаната колекция и селекция на Светлин Русев където няма едно произведение което да маркира съвремените тенденции. Това е мавзолей на неговата фиксидея да увековечи налаганата от него ретроградна естетика. Отминали времена и второразрядни образци на френската школа и техните родни подражатели.
5
1
 
11
 
! Отговори
Пияндето преди 7 години
На Веждичката у .......
4
1
 
24
 
! Отговори
инж. Joko преди 7 години
Вежди, на грешен път си ! Стъпваш на счупена керемида..... въпросът е КОЙ е отговорен за строителние безобразия ????
3
2
 
21
 
! Отговори
Башка Луд преди 7 години
Веждичката е доволен, имало е ешмедемета, почерпки, договорки, откупки.....И бащицата Тъмнин Брюнетов е доволен, колекцията (личната) расте!
2
2
 
23
 
! Отговори
квадрати преди 7 години
на библиотеките им падат таваните, на галериите им омекват картините, плочките плюят по всички наред не подбират партийно, лампите из тунелите се откъсват, къщите направо рухват с едно прощално "Зззбогом!". но всичко това е... нормално... Остават само няколко седмици до копривата и зачуруликването хорово на фтичките
1
2
 
35
 
! Отговори
zeus преди 7 години
Скандално е, че след толкова изхарчени пари и биене в гърдите сградата тече, климатиците са *** и скапахме картини за милиони!