България може да бъде наказана от Брюксел заради мръсния въздух

Готви се документ, който предлага нови екостандарти в Европа
11 мар 2017 10:34, Елка Василева
161
България може да бъде наказана от Брюксел заради мръсния въздух
Снимка: архив, Reuters

До месец България ще трябва да намали използването на ток от ТЕЦ-овете в Маришкия басейн заради превишени норми на въглероден диоксид.

В случай, че не го направим, Европейската комисия може да ни осъди заради мръсния въздух в района на Гълъбово, предаде БНТ.

Какви още неприятности очакват страната ни заради новите екологични правила в Европа.

45 централи у нас са застрашени от затваряне след 2020 г. заради новите повишени екоизисквания, които Брюксел планира да приеме в края на април. Това съобщи зам.-министърът на енергетиката Константин Делисивков на среща, организирана от синдикатите в петък. България заедно с още 7 страни, сред които Полша и Италия, се е обявила срещу документа, който предлага новите екостандарти в Европа.

„Заплахата, която той поставя пред българската икономика и енергетика, е изключително сериозна и искрено се надявам, че нашите думи ще бъдат чути от колегите от министерството на околната среда и водите“, казва Лъчезар Борисов, зам.-министър на икономиката.

Екоминистерството е и водещата институция при преговорите с Брюксел.

Според Мариела Начева, зам.-министър на околната среда и водите, в рамките на изготвената позиция на държавата заложените норми са твърде амбициозни. Смятам, че нямаме абсолютно никакво противоречие с колегите, каза тя.

В момента 50% от тока в страната се произвежда именно от топлоелектрически мощности. Според данните на синдикатите, ако се стигне до закриване на топлоцентралите, без работа ще останат над 100 000 души, 40 000 от които са пряко заети в ТЕЦ-овете и мините за добив на лигнитни въглища. От синдикатите видяха в новите екостандарти лобистка схема.

„От нас се иска да постигнем показатели, които никой никога не е постигал към този етап. Това ме кара да стигна до друг извод, че в момента, в който това нещо ни бъде наложено, ще се намери този, който ще ни го продаде“, заяви Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа".

На бъдещите екостандарти реагираха и от държавните дружества.

„Ние сме били гарант за енергийната сигурност в държавата и ще продължаваме да бъдем такива. Борили сме се с метеорологични, аварийни, финансови проблеми. Тука обаче трябва да ни помогнете“, заяви    Димитър Чолаков, зам.-изпълнителен директор на Мини "Марица изток".

„Ние сме вложили над 500 млн. лева инвестиции, за да постигнем норми, които в процеса на изграждане на сероотчистващи инсталации преминаха от 92% на 94%, през 96%, сега отиваме към 98-99%“, каза Пламен Николов, зам.-изпълнителен директор на ТЕЦ "Марица изток 2".

В случай, че Брюксел не се съобрази с исканията на държавите, сред които и България, страната ни ще е принудена или да направи големи инвестиции в ТЕЦ-овете, което ще увеличи цената на тока за бита или да се откаже от централите, което ще ни принуди да внасяме електроенергия след 2020 г.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още по темата: естецекостандарти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
4
 
! Отговори
none преди 7 години
Като се навежда ще и го вкарват
62
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тепърва с този Президент ще имаме проблеми с ЕС. Вчера подписал споразумението са СЕТА и после щял да го дава на КС в България . Просто съм онемял от простотията на този човек, който за съжаление е и Президент .
61
0
 
11
 
! Отговори
none преди 7 години
Ох робе теб все някой те наказва! Ти не си член на този съюз ти си глупав роб! Като неможа да станеш съветска република стана европейска!
60
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми крайно време е една солена глоба това на нищо не прилича!
59
2
 
11
 
! Отговори
До 92 преди 7 години
А евтино ли е да имаш рекорден брой малформации при новородените, направи си справка за маришкия басейн !?Относно цената на АЕЦ, имаше не един частен инвеститор, който би поел разходите, сигурно на,,загуба", а !?Но, когато козируваш на из ку фе лия лобист Маккейн, добро недей очаква !
58
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Парите,които дадоха на България се окрадоха,вместо да се инвестират и да се повиши стандарта на живот.Ромите горят гуми и ***,вместо да се топлят на ток и газ.Това са все важни неща,ама нали трябва една шепа хора да имат по сто апартамента,все едно ще живеят сто живота.
57
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПОМНИМ,ПОМНИМ КОЙ СПРЯ ИЗГОДНИЯ ПРОЕКТ ЗА БЪЛГАРИЯ-АЕЦ БЕЛЕНЕ,ТОВА ГО СТОРИ ПРОДАЖНАТА МУТРА -ТОЛСТОЛОПА ОТ БАНКЯ ,СЛЕД КАТО ДОЙДЕ В БЪЛГАРИЯ ОНАЯ ЦИОНИСТКА ВЕЩИЦА КИЛЪРИ КЛИНТЪН,КОЯТО СЛЕД КАТО МУ НАБИВА НЯКОЛКО МИНУТИ КАНЧЕТО НА НАШЕНСКАТА ТИКВА И ТОЙ ИЗЛЕЗЕ ПРЕД МЕДИИТЕ И ОБЯВИ,ЧЕ СПИРАМЕ ПРОЕКТА АЕЖ БЕЛЕНЕ.
56
2
 
15
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО! преди 7 години
ВЪН ЗАПАДНИТЕ ЦИОНИСТКИ КОЛОНИЗАТОРИ КОИТО ОГРАБВАТ БОГАТСТВАТА И РЕСУРСИТЕ НА БЪЛГАРИЯ ! ВЪН АМЕРИКАНСКИТЕ ОКУПАТОРИ ОТ БЕЗПЛАТНИТЕ ИМ БАЗИ НА НАША ТЕРИТОРИЯ ! РЕФЕРЕНДУМ ЗА ЧЛЕНСТВОТО НИ В ЕС И НАТО И БЪЛГАРИЯ СВОБОДНА И НЕЗАВИСИМА СТРАНА !
55
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Според директивите от ЕС до няколко години трябва да бъдат затворени всички тецове на въглища в България ,това беше обявено вчера по медиите .Това ще засегне маришките централи -който дават 44 % от необходимата електроенергия на страната .Поради тази причина се очаква голям недостиг на ток в България,затова в тази връзка питам шорошоидната шизофрения която сума ти време квичаха,че сме (нямали) нужда от АЕЦ Белене какво ще правим след спирането на тецовете които работят на въглища
54
1
 
14
 
! Отговори
Патриот преди 7 години
ДВУЛИЧНИЯТ ЕС първо ни затвори 4 блока на АЕЦ Козлодуй, после не ни разрешиха да строим БЕЛЕНЕ, сега и Мариците искат да затворим.ДО КОГА ЩЕ ТЪРПИМ ТАЗИ НЕО-КОЛОНИАЛНА ПОЛИТИКА ?Кога ще се роди Българският ВИКТОР ОРБАН ? Вижте как на Унгарците им разрешиха нова АЕЦ.
53
2
 
11
 
! Отговори
ВЪЗМУТЕН преди 7 години
1. ВЪН от ТОЗИ ДИКТАТОРСКИ ЕС !!!2. Да се задължи AES да инвестира във филтри за серен-и въглероден двуокис.3. От отпадъчните продукти се прави Гипс-Картон, един завод на КНАУФ за 3-те Марици.
52
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това нямаше да се случи, ако беше построен АЕЦ Белене. И ако масово се газифицира икономиката. Но двата проекта ги затри тиквата, заради едното потупване по рамото. А сега ще ни го набутат целия.
51
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те го правят и сега, ама така го правят, че винаги да изглежда, че нападат свои врагове :D
50
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нали всички знаете, че запада е богат от грабежите си в миналото, те са плячкосвали от всяко ъгълче на планетата.
49
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да извадят кирливите ризи, кой подписа концесии за жълти стотинки, за да нинпродават скъпия ток от мариците? И сега като ни глобят, просто глобата ще бъде начислена в цената на тока, и пак обикновения човек ще плти за масрафа. Както стана с КТБ, както става с магиСралите,както става и с милиардите за стиропор, както стана и с мегаватите построени фотоволтаици и вецове, разбира се наши гербераски фирмички.
48
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Личи си,че си кофражист,умен си като на агнето-майка му!! :-) :-)
47
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не бе, някои тук знаем къде и какво решение е взето, какво е подписано, знаем какво изисква парижкото споразумение за климата, евала на капиталистите, че след 100 години индустриална революция и експлоатиране на планетата чак сега се сетиха, че последствията няма да са приятни, ама те се накрадоха и угоиха с мн пари, дръпнаха сериозно ограбвайки ресурсите на другите, а сега ще искат от бедните да покрият изисквания, които не могат да си позволят, това е мега нагло и неадекватно поведение.
46
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БъзБратле нещо май бъркаш Генералите.Радев си е на място.Оня другия измисления от Банкя той е за е.....
45
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В света са взривени около 1700 атомни бомби в опити и учения, като те продължават и днес, това е по-зле от всеки тец.
44
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
М/у другото на военните няма ли да им забранят да гърмят бомби и те доста замърсяват, ама те не се отчитат на никой.