България може да бъде наказана от Брюксел заради мръсния въздух

Готви се документ, който предлага нови екостандарти в Европа
11 мар 2017 10:34, Елка Василева
161
България може да бъде наказана от Брюксел заради мръсния въздух
Снимка: архив, Reuters

До месец България ще трябва да намали използването на ток от ТЕЦ-овете в Маришкия басейн заради превишени норми на въглероден диоксид.

В случай, че не го направим, Европейската комисия може да ни осъди заради мръсния въздух в района на Гълъбово, предаде БНТ.

Какви още неприятности очакват страната ни заради новите екологични правила в Европа.

45 централи у нас са застрашени от затваряне след 2020 г. заради новите повишени екоизисквания, които Брюксел планира да приеме в края на април. Това съобщи зам.-министърът на енергетиката Константин Делисивков на среща, организирана от синдикатите в петък. България заедно с още 7 страни, сред които Полша и Италия, се е обявила срещу документа, който предлага новите екостандарти в Европа.

„Заплахата, която той поставя пред българската икономика и енергетика, е изключително сериозна и искрено се надявам, че нашите думи ще бъдат чути от колегите от министерството на околната среда и водите“, казва Лъчезар Борисов, зам.-министър на икономиката.

Екоминистерството е и водещата институция при преговорите с Брюксел.

Според Мариела Начева, зам.-министър на околната среда и водите, в рамките на изготвената позиция на държавата заложените норми са твърде амбициозни. Смятам, че нямаме абсолютно никакво противоречие с колегите, каза тя.

В момента 50% от тока в страната се произвежда именно от топлоелектрически мощности. Според данните на синдикатите, ако се стигне до закриване на топлоцентралите, без работа ще останат над 100 000 души, 40 000 от които са пряко заети в ТЕЦ-овете и мините за добив на лигнитни въглища. От синдикатите видяха в новите екостандарти лобистка схема.

„От нас се иска да постигнем показатели, които никой никога не е постигал към този етап. Това ме кара да стигна до друг извод, че в момента, в който това нещо ни бъде наложено, ще се намери този, който ще ни го продаде“, заяви Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа".

На бъдещите екостандарти реагираха и от държавните дружества.

„Ние сме били гарант за енергийната сигурност в държавата и ще продължаваме да бъдем такива. Борили сме се с метеорологични, аварийни, финансови проблеми. Тука обаче трябва да ни помогнете“, заяви    Димитър Чолаков, зам.-изпълнителен директор на Мини "Марица изток".

„Ние сме вложили над 500 млн. лева инвестиции, за да постигнем норми, които в процеса на изграждане на сероотчистващи инсталации преминаха от 92% на 94%, през 96%, сега отиваме към 98-99%“, каза Пламен Николов, зам.-изпълнителен директор на ТЕЦ "Марица изток 2".

В случай, че Брюксел не се съобрази с исканията на държавите, сред които и България, страната ни ще е принудена или да направи големи инвестиции в ТЕЦ-овете, което ще увеличи цената на тока за бита или да се откаже от централите, което ще ни принуди да внасяме електроенергия след 2020 г.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още по темата: ЕСтецекостандарти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
13
 
! Отговори
бай Петко преди 7 години
До Св. Бойко Банкянски 22 Тези 2 млрд. за стироупор пак ше ги платят ползвалите "шедрата" услуга на банкянския като след време им дигнат данък сгради и тогава ако не можете да плащате ще мине съдия-изпълнителя и... познай що ще става !
42
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия,ще ни закопаят окончателно!!Лицемери са и в червата си!!
41
0
 
22
 
! Отговори
хептен раздвоен арши преди 7 години
Що не накажат Румъния дето денонощно трови българите в Русенска област вече 40 г.?!За едни съд, за други чадър?
40
2
 
16
 
! Отговори
АнтиЕС преди 7 години
Абе ние докога ще го търпим тоя Брюксел с всичките му дивотии? Не виждате ли че всячески ни подканят да се махнем сами. Да се оттеглим с достойнство докато можем, защо да чакаме да ни изритат като мръсни котета?
39
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама знам за 4-5-те млн население за бг, *** е, че все още повечето хора си мислят, че масоните и илюминатите са конспиративни теории, докато те си дърпат конците в света и си действат от 0лиг0френската си гледна точка в момента, където са потънали в най-ниските слоеве на егото, докато си вярват, че са богоизбрани и някакви интелектуалци, реално са най-обикновени ***, които пътуват към собствената си гибел, ама те още не знаят как и защо, ще разберат.
38
1
 
14
 
! Отговори
Nadia Nikolova 85 преди 7 години
А защо сега?Това трябваше да се случи много отдавна.А кога ще има наказания заради кражбите в еврофондовете?Предполагам,че тези пари не са отпуснати за да отидат в джобовете на хрантутниците.
37
0
 
14
 
! Отговори
до 56 преди 7 години
На геребрастките ***, като теб ще кажа, че ни трябва един български Орбан, като генерал Радев.А не послушна Тиква със свалени ***, какъвто е вождът ви Винету.
36
3
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
цяла зима не сьм излизала навьн интернет ми е врьзката сьс света не мога да дишамв люлин е страшно само стари коли застрояване идват още хора с камини и стари коли мрьсна храна мрьсна вода няма живот за нас а сме стари да вьрвим вчужбина
35
5
 
3
 
! Отговори
аз съм за преди 7 години
значи наистина трябва да се накаже българия погледнете покрай всеки голям град има големи индустриални зони застроени с големи заводи които замърсяват въздуха не може токова фабрики и заводи с тежка промишленост да имаме те само замърсяват въздуха!трябва да дишаме чист въздух затворете заводите,аз мисля че запада ни завиждат че имаме много заводи и фабрики които замърсяват въздуха и много хора работят в тези заводи завиждат гадовете затова да затврят многото заводи с димящи комини искаме въздух!
34
1
 
12
 
! Отговори
прогледнете преди 7 години
До Анонимен 52Преди години Кондолиза Райс като Държавен секретар и на официално посещение в Бг, директно ни заяви, че не ни се полагат повече от 4-5 милиона население!!Отделно намеците, че господарите предпочитат това да не са българи!
33
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щели сме да внасяме ток, а с какви пари? Нови външни заеми ли? Как? Единсвеният вариант се знае още от байтошово време - АЕЦ Белене.
32
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама чак сега ли??! И само за мръсен въздух????!!!!
31
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Масоните вярват, че населените на земята не трябва да надвишава 3 млрд души, може да го прочетете в сайтовете им! Преценете си сами за стратегическата геополитика, която се води.
30
1
 
18
 
! Отговори
ето това се вика преди 7 години
Хибридна война "по устав"!Модерните безотпани технологии са супер скъпи и непосилни, т. е. икономика ще могат да развиват само господарите, а за гоите остават дългове, упадък, обезлюдяване на територии и прочее стратегическа геополитика!
29
1
 
15
 
! Отговори
бай Петко преди 7 години
А за ГМО-тата нищо не казвате. Кога ли българския НАРОД ще ви съди за втора или трета категория продукти, които с помпозни реклами ни пробутвате чрез LIDL, BILLA, KAUFLAND и други западни призводни.
28
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това на снимката е охладителна кула за пара. Тя не замърсява въздуха.
27
0
 
15
 
! Отговори
вишисто преди 7 години
Няма такова нещо. Особено в София въздуха е кристално чист според данни на Столична община.Там начело с кметицата повечето съветници са гърбави и те не обичат ама никак да лъжат.
26
1
 
11
 
! Отговори
Grom преди 7 години
Ето повод да се възползваме от Европа на различните скорости - България не може да си позволи да стане толкова екологична като тях. Ние ще напредва ме по-бавно в тази насока. Точка.
25
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България няма никакъв шанс вече, не виждам как може да се конкурира и със запада, и със изтока, 100 години назад и 50 встрани от цивилизацията.
24
0
 
15
 
! Отговори
младия Рокфелер преди 7 години
"Най-дълбоката пропаст е финансовата!В нея хора и държави могат да падат цял живот!"