България може да бъде наказана от Брюксел заради мръсния въздух

Готви се документ, който предлага нови екостандарти в Европа
11 мар 2017 10:34, Елка Василева
161
България може да бъде наказана от Брюксел заради мръсния въздух
Снимка: архив, Reuters

До месец България ще трябва да намали използването на ток от ТЕЦ-овете в Маришкия басейн заради превишени норми на въглероден диоксид.

В случай, че не го направим, Европейската комисия може да ни осъди заради мръсния въздух в района на Гълъбово, предаде БНТ.

Какви още неприятности очакват страната ни заради новите екологични правила в Европа.

45 централи у нас са застрашени от затваряне след 2020 г. заради новите повишени екоизисквания, които Брюксел планира да приеме в края на април. Това съобщи зам.-министърът на енергетиката Константин Делисивков на среща, организирана от синдикатите в петък. България заедно с още 7 страни, сред които Полша и Италия, се е обявила срещу документа, който предлага новите екостандарти в Европа.

„Заплахата, която той поставя пред българската икономика и енергетика, е изключително сериозна и искрено се надявам, че нашите думи ще бъдат чути от колегите от министерството на околната среда и водите“, казва Лъчезар Борисов, зам.-министър на икономиката.

Екоминистерството е и водещата институция при преговорите с Брюксел.

Според Мариела Начева, зам.-министър на околната среда и водите, в рамките на изготвената позиция на държавата заложените норми са твърде амбициозни. Смятам, че нямаме абсолютно никакво противоречие с колегите, каза тя.

В момента 50% от тока в страната се произвежда именно от топлоелектрически мощности. Според данните на синдикатите, ако се стигне до закриване на топлоцентралите, без работа ще останат над 100 000 души, 40 000 от които са пряко заети в ТЕЦ-овете и мините за добив на лигнитни въглища. От синдикатите видяха в новите екостандарти лобистка схема.

„От нас се иска да постигнем показатели, които никой никога не е постигал към този етап. Това ме кара да стигна до друг извод, че в момента, в който това нещо ни бъде наложено, ще се намери този, който ще ни го продаде“, заяви Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа".

На бъдещите екостандарти реагираха и от държавните дружества.

„Ние сме били гарант за енергийната сигурност в държавата и ще продължаваме да бъдем такива. Борили сме се с метеорологични, аварийни, финансови проблеми. Тука обаче трябва да ни помогнете“, заяви    Димитър Чолаков, зам.-изпълнителен директор на Мини "Марица изток".

„Ние сме вложили над 500 млн. лева инвестиции, за да постигнем норми, които в процеса на изграждане на сероотчистващи инсталации преминаха от 92% на 94%, през 96%, сега отиваме към 98-99%“, каза Пламен Николов, зам.-изпълнителен директор на ТЕЦ "Марица изток 2".

В случай, че Брюксел не се съобрази с исканията на държавите, сред които и България, страната ни ще е принудена или да направи големи инвестиции в ТЕЦ-овете, което ще увеличи цената на тока за бита или да се откаже от централите, което ще ни принуди да внасяме електроенергия след 2020 г.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още по темата: естецекостандарти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вие наистина ли вярвате, че бушона в сърбия е откраднал парите от ктб?
22
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да, парите от ктб се перат в строежи в момента.
21
0
 
12
 
! Отговори
морски преди 7 години
Развитие, ама какво ?!В Сл.бряг ще се налеят реки от бетон до официалната забрана(15 май), а даже и след нея.Ето къде са окрадените пари, тези които поне не са изнесени !
20
3
 
13
 
! Отговори
до 35 преди 7 години
Ало, джинджинерина - като ликвидират ТЕЦ-овете, кой ще осигурява парното ?Белене ли ?
19
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами добре, вервайте си, че се развиваме! Реално положението ще цъфне след 2020-та, тогава започва и връщането на заемите.
18
3
 
9
 
! Отговори
taka e преди 7 години
отдавна трябваше да почнат да ги ликвидират тези тецове, да си беха довършили Белене по добре ако си бяха наши *** дойди ама американците си лапат а ние ще си плащаме глобите
17
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е как се развива с 3.5%, вчера бойчето лично каза, че е паднала за последните 2 месеца до 2.4 или нещо такова! Това е достатъчно ясен знак, че само когато фирмите на властта усвояват фондовете има ръст. Ама от това българина реално почти не печели, защото над 50% от парите се губят в безсмислени комисионни и фирмички посредници.
16
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Айде гереберастки ***, започвайте в хор - Радев замърси въздуха, при Мутрата беше кристално чист.
15
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Обратимо ли е свободното падане на България??И как има още хора да искат да управляват и за власт да си вадят очите, с тези заеми и тази демографска картинка, с тази икономика на капково напояване от ЕС, остана ли нещо за крадене?!?!?Нормален човек няма да се реши да съживява народната република...
14
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За невежите.Снимката, с която подкрепяте писанието си, изобразява водна кула, която е предназначена за охлаждане на пара и превръщането й отново във вода - кондензиране на пара.Та снимката няма нищо общо със замърсяването на въздуха.
13
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оттук нататък икономиката реално ще се свива, защото работоспособните души ще стават все по-малко със всяка следваща година, ще останат 2 града. След 10 години ще работят макс 1 млн души.
12
1
 
23
 
! Отговори
Св. Бойко Банкянски преди 7 години
2 милярда за стириопор може, а за атомна централа не може....
11
0
 
24
 
! Отговори
ПРЕДИ и СЕГА преди 7 години
Преди бяха политкомисари.Сега са еврокомисари.Плаче България за Пиночет !
10
0
 
16
 
! Отговори
Климатик преди 7 години
Намалете цената на тока, увеличете заплатите на българите и никой няма да се отоплява на дърва и въглища! Оттам е замърсяването , не от друго!
9
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За мен лично колегата е прав за умиращото куче, в момента страната функционира единствено заради заеми и еврофондове, вижда се сега като няма правителство и ръста от икономиката, пари които определени хора си прибират, е едва 2%, по-ниско от очакваното, защо, всички продължаваме да ходим на работа? Реално страната е фалирала, а запада няма толкова вина за това, колкото крадливата, мизерна, политическа класа, която можеше да управлява страната така, че да я направи поне прилична, ама не искаха.
8
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Калашников, калашников.....бум бум....заслужили много...бум бум
7
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проблемът с въздуха е най-вече в София и то поради конкретни прични.Един прекрасен венец на триумфа на дву-мандатното управление на една женица.Градът в момента и особено инфраструктурата му са на ниво пост-бомбардировка.Дори в самия център, триъгълника на властта, МЗ, църква Св.Неделя, човек може да се радва на плющи плочки, земни кални площи без насаждения пълни с какво ли не, липса на кошчета за ***, мръсотия и отпадъци, изкривени улици, всичко това някакси в нюанс с духа на времето.
6
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Борисов ни докара до тоя хал! Прокурор трябва!!!!!!
5
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма такъв филм, който ни се прожектира в ЕС. Хем ни съблече голи, хем ни наказва за екхибиционизъм...Къде е Белене бе Бойко, 30 милярда дългове натрупа, къде е Белене?????
4
1
 
20
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Нямат милост тия евробюрократи !Да наказваш България е все едно да риташ умиращо куче, което самият ти си докарал до това положение.