Да се следи еднаквото качество на храните в ЕС? Германия несъгласна

Служебният земеделски министър Христо Бозуков пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 12 мар 2017 09:13 | 11 мар 2017 14:36, Елка Василева
233

"Не съм сигурен дали Брюксел ще въведе законодателство за уеднаквяване на стандартите в храните в ЕС, но може да се каже, че Чехия, Словакия, Словения, България, Унгария и някои от балтийските страни се изказаха положително в тази насока, само Германия възрази. Франция обаче също подкрепи идеята."

Това коментира в предаването "Брюксел 1" по телевизия Bulgaria ON AIR служебният министър на земеделието проф. Христо Бозуков. Германия се обяви и против създаването на единен орган, който да следи за еднаквото качество на храните, продавани в страните от ЕС.

Още по темата

"Министърът на земеделието на Германия аргументира решението си с това, че подобен орган ще натовари съюза с още 700 чиновници. Проблемът може да се реши с осведомяване на потребителите, които да избират дали да ползват този продукт или да търсят друг".

Христо Бозуков припомни, че изследването на Словакия обхваща 22 храни. 9 от тях не с намерени различия, в 3 са открити такива, а в 10 са значителни разминаванията.

"Словаците посочиха факт с един т.. нар. натурален сок. При анализа им се оказва, че при взетия от Австрия сходен бранд, т.е. същата марка и етикет, плодовият сок е с различен цвят и консистенция. В словашкия сок освен това е добавен като подсладител аспартам, докато в авсприйския - фруктозо-глюкозен сироп, който е много по-добър. В словашкия са установени консерванти, докато в австрийския - не," каза проф. Бозуков.

"Подчертавам, че не са установени опасни храни. Тук възниква съмнение и опасение, че хората са третирани като втора категория европейци, което е недопустимо. И аргументацията на фирмите, че се съобразяват с вкуса на местните потребители, не е издържан. Не би трябвало те да се съобразяват с вкуса на местните потребители, а трябва да предлагат еднакви стоки във всички вериги от страните в ЕС", коментира Христо Бозуков.

Още в предаването Брюксел 1 по Bulgaria ON AIR от 17:30 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


233
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
191
0
 
0
 
! Отговори
Просто фен преди 5 години
До Tsavinigelato ги имат :)
190
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"...уеднаквяване на стандартите в храните в ЕС..само Германия възрази... Германия се обяви и против ... единен орган, който да следи за еднаквото качество на храните, продавани в страните от ЕС."Тези дни много се спори и се разлайват кучетата. Шизофренично страстно се заклеймяват фашизъм, нацизъм, хитлеризъм, комунизъм... дават се примери. Нарушава се Конституцията. А това, с храните, като какво да се счита ... неоколониалистичен алтруизъм ли? Или съвременна модификация на "онова", с комините?
189
0
 
2
 
! Отговори
Иван Пешев преди 7 години
Е как ще се установят опасни храни , като вземат да обявяват нещо за опасно и онези почват да спорят че не било , не било ама ще повярваме като ви видим да си храните децата с него. *** мръсни пълен бойкто на немските стоки , днес го загледах киндери и други десрти всичко е минало на ПАЛМОВА мазнина. Която първо е вредна и второ изсичат джунглите и избиват животински видове за да я добиват.
188
0
 
7
 
! Отговори
Лицемери преди 7 години
Всички стоки с красиви етикети са ментета. Зехтин си купувам от Гърция, Прах за пране от Турция, Бензин си наливам в Румъния, хляб си правя сам или си купувам от био магазин, кисело мляко, сирене и кашкавал само от няколко малки фермички, риба само прясна от когото трябва, зеленчуците и плодовете от родителите ми или си гледам сам, ракията и виното си правя сам и химия не пия. Остава да ни тровят само бутилирана вода, но и за там вече има решение. Помислете си и вие. Трябва да ги отсвирим.Салам?
187
9
 
5
 
! Отговори
лицемери преди 7 години
Всички сме лицемери...Ясно е , че не може една и съща стока да струва двойно по евтино в България. Ние хем искаме цената да е по нашия джоб, хем искаме еднакво качество. пример с МПС--как един Мерцедес ще е по евтин в БГ, ама ясно как- например кожата в салона , кабелите, пласмасите, всичко това има десетки качества от 0-101.ние това го знаем, но винаги сме си мълчали, Защо? Та дори и новите МПС навигация няма на българдси език. Защо? Къде са спали нашите органи, на който плащаме...Лицемери...
186
0
 
13
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 7 години
Е много ясно, че германеца няма да го подкрепи и това не е заради 700те човека, които видите ли тооооолкова много ще натоварят европейския бюджет. Всички големи вериги (или поне повечето), които го правят това са немски. Била, Лидл, Кауфланд всичките са немски или със немски собственици, можете да го проверите. Човечецът си защитава своите (което е нормално), уж алтернатива дал наглеца. Въпросът е ние- като част от ощетените какво ще направим?
185
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тогава,ние да въведем закони и да не допускаме некачествени храни на вътрешния си пазар.
184
1
 
14
 
! Отговори
Ку-Ку преди 7 години
Германските корпорации къде ще си изхвърлят отпадъците, ако трябва да започнат да произвеждат качествена стока, за износ към Източна Европа?
183
1
 
15
 
! Отговори
До @208 преди 7 години
Човекът го е казал в друг смисъл. Немците гледат да си спестят всичко, което им се струва излишен разход и в случая нехаят за нашето здраве. Нашите Бг-дремльовци в институциите на ЕС не ни защитават, пазят си местенцата!Ние за разлика от немците допускаме на гърба ни да паразитират и други, не само хилядите "учени" от БАН. Специално тези, които претендират, че са учени, лесно могат да бъдат настанени на работа, отговаряща на специалността им. Всеки, който е от София, знае как стоят нещата там.
182
1
 
20
 
! Отговори
Мнение преди 7 години
Нямало опасни храни? Тоя земеделски министър не знае ли, че аспартама е с най-висок код червен за причиняване на ракови заболявания. У нас да намериш безалкохолна напитка без него е почти невъзможно. Като е толкова безвреден защо в Австрия вместо него използват фрукто-глюкоза за техните напитки....
181
1
 
14
 
! Отговори
няма проблем преди 7 години
Всеки решава сам. Отдавна не купувам нищо вносно! Винаги се запасявам с храни произведени тук. Например: Договарям се с добре познат частен производител на мед и взимам от него, от същия, който приготвя за себе си - без захар и други ***. И то на цена 6 лева килиграма. Колко е в магазина? Същото е с зеленчуците, месото, яйцата и т.н. Кооперирайте се няколко семейства и се снабдявайте общо. А вносните *** - кучетата не ги ядат. Няма да си уморя животното заради алчните немци я! Видяхте ли
180
0
 
7
 
! Отговори
Баба Меркелца преди 7 години
Не ва я срам бя, ша ми са тунквате тука!!!
179
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българите се изтровиха с некачествени храни, затова заболеваемоста от рак е скочила, но никой не казва за това.
178
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вносът е в ръцете на мафиотите
177
5
 
8
 
! Отговори
@208 преди 7 години
Защо тролиш и разводняваш темата. БАН няма нищо общо с продуктите в немските вериги. А "пестеливите" немци нямат нищо против да плащат на хиляди чиновници, асистенти, шофьори и не знам си още какво в ЕК, но за нещо, което ще ги удари по джоба естествено, че са много пестеливи. Всички големи страни за издействали от въпросните вериги пресни стоки от местни производители, в България отне години докато Верея се появи на щандовете. БГ лютеница и други продукти няма, освен техните собствени.
176
9
 
17
 
! Отговори
Сравнявам мисленето преди 7 години
- немското и българското.Немецът реагира остро, когато се очертава вероятност Евросъюзът "да се натовари с още 700 чиновници"! Богатият ЕС да плаща заплати на още 700 човека - това е неприемливо за пестеливия германец, дори когато става въпрос за качеството на храната!Бедната България обаче хрантути 10 пъти повече човека в мастодонта БАН (по-точно, 6 800 човека работят там), макар че и децата вече разбраха, че шуро-баджанащината в БАН по-скоро спъва, отколкото стимулира развитието на науката!
175
10
 
3
 
! Отговори
Кашпировский преди 7 години
Вместо фалшиви банани от ГМО ,----яжте вкусните сибирски краставици!Много са здравословни!!!!!!
174
0
 
1
 
! Отговори
do 204 преди 7 години
Така е .Прав (а) си!
173
5
 
8
 
! Отговори
ХА,ХААААААААА преди 7 години
Е .....КАК ЩЕ ГИ СЛЕДЯТ ТИЯ ХРАНИ ------КАТО НЯМАТ НИТО НУЖНИТЕ ,ЛАБОРАТОРИИ, НИТО ТЕСТОВЕ , НИТО МЕТОДИКИ , НИТО СПЕЦИАЛИСТИ???!!!!!!!!КАК ШЕ СТАНЕ ТАЯ ----КАТО ЗА ВСЯКО ПО-ЗАВЪРЗАНО ИЗСЛЕДВАНЕ , ПРАЩАТ В ЧУЖБИНА ДА СЕ ПРАВИ ТОВА....?!!!ПРИМЕРНО:--ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ ЗА ГМО...НЯМА НИТО ЕДНА АКРЕДИТИРАНА ЛАБОРАТОРИЯ В БЪЛГАРИЯ??!!САМО СЕ ВДИГА ЧЕРВЕНА ПОЛИТИЧЕСКА ВРЯВА ---И СЕ ДРЪНКАТ ТЪПИЗМИ ПО ТЕМАТА!ЗА ЗАБЛУДА НА ------ЗАБЛУДЕНИТЕ И НАИВНИЦИТЕ!!!!!
172
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Един същ шоколад, купен в Германия, имаше съвсем различен вкус от този в България. Немският шоколад се топеше в устата и беше удоволствие да си го смучеш парченце по парченце. В България съшата марка, същата опаковка и нищо общо като вкус и наслада.