Да се следи еднаквото качество на храните в ЕС? Германия несъгласна

Служебният земеделски министър Христо Бозуков пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 12 мар 2017 09:13 | 11 мар 2017 14:36, Елка Василева
233

"Не съм сигурен дали Брюксел ще въведе законодателство за уеднаквяване на стандартите в храните в ЕС, но може да се каже, че Чехия, Словакия, Словения, България, Унгария и някои от балтийските страни се изказаха положително в тази насока, само Германия възрази. Франция обаче също подкрепи идеята."

Това коментира в предаването "Брюксел 1" по телевизия Bulgaria ON AIR служебният министър на земеделието проф. Христо Бозуков. Германия се обяви и против създаването на единен орган, който да следи за еднаквото качество на храните, продавани в страните от ЕС.

Още по темата

"Министърът на земеделието на Германия аргументира решението си с това, че подобен орган ще натовари съюза с още 700 чиновници. Проблемът може да се реши с осведомяване на потребителите, които да избират дали да ползват този продукт или да търсят друг".

Христо Бозуков припомни, че изследването на Словакия обхваща 22 храни. 9 от тях не с намерени различия, в 3 са открити такива, а в 10 са значителни разминаванията.

"Словаците посочиха факт с един т.. нар. натурален сок. При анализа им се оказва, че при взетия от Австрия сходен бранд, т.е. същата марка и етикет, плодовият сок е с различен цвят и консистенция. В словашкия сок освен това е добавен като подсладител аспартам, докато в авсприйския - фруктозо-глюкозен сироп, който е много по-добър. В словашкия са установени консерванти, докато в австрийския - не," каза проф. Бозуков.

"Подчертавам, че не са установени опасни храни. Тук възниква съмнение и опасение, че хората са третирани като втора категория европейци, което е недопустимо. И аргументацията на фирмите, че се съобразяват с вкуса на местните потребители, не е издържан. Не би трябвало те да се съобразяват с вкуса на местните потребители, а трябва да предлагат еднакви стоки във всички вериги от страните в ЕС", коментира Христо Бозуков.

Още в предаването Брюксел 1 по Bulgaria ON AIR от 17:30 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


233
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами затова затриха нашите производства, за да купуваме техните *** и да върви тяхната икономика, а нашите деца да работят в техните фабрики.
10
1
 
16
 
! Отговори
В ПАРИЖ преди 7 години
са му измислили цаката - Пресни плодове и зарзават до 200 км от сталицата. НИКОЙ ДРУГ. Завоалирана кат грижа за гражданите ТОТАЛНА ДИСКРИМИНАЦИЯ на НЕфренски производители
9
28
 
0
 
! Отговори
Good Save the Queen преди 7 години
Да бе да:-) сигурно всички фирми си имат специални заводи които произвеждат крем или сок само за България и завод който произвежда същите неща за останалия свят:-)
8
2
 
40
 
! Отговори
КАУФЛАНД и ЛИДЛ ВЪН преди 7 години
Да си продават *** ТАМ. Сложете им 50-80% лимит да продават произведено в България и сами ще се махнат. Какъв ВОЙ беше когато само се опитаха да им кажат да третират бълг. производители НАРАВНО с техните. Всичките Западни посланници завиха в ХОР колко сме били лоши, как сме гонили инвеститорите. И нашите НАДУПЕНИ управляващи клекнаха. Замълчаха веднага
7
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проклета да е Германия!
6
5
 
32
 
! Отговори
мол преди 7 години
Решението е просто-да не пазаруваме и стоката да се изхвърля... А *** де у *** единство... Овчедушието ни кара да блеем пред лъскавите витрини и да пазаруваме ***... Нема такъв народ!
5
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дали пък тия нови проблеми не целят ускоряването на разпада на ЕС, така по естествен начин? Нацупваме се обидени и излизаме. Достатъчно държави ще се нацупят.
4
0
 
33
 
! Отговори
ВЪН ОТ НАТО и ЕС преди 7 години
И ние не сме съгласни да имат за работници за 4 РАЙХ, които са 2-3 ръка. Свръх човеците да си ядат ГМО-тата сами
3
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако ЕС е замислен с благородна цел , то отдавна е Адио Рио .
2
1
 
36
 
! Отговори
пери преди 7 години
Що? По-нисши ли сме, кво? Втора ръка хора. ...м ти ЕС!
1
0
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не само храните, с кремовете, шампоаните и т.н. положението е абсолютно същото. Едни и същи продукти на една фирма имат различно качество в зависимост в коя страна се продават.