Отец Паоло Кортези напусна България, бил е заплашван

Реакцията на хората в града е нееднозначна - репортаж на Bulgaria ON AIR
Обновена: 11 мар 2017 08:05 | 11 мар 2017 07:34, Елка Василева
222

Католическият свещеник от Белене Паоло Кортези напусна България. Това обяви самият той и обясни, че е бил изтеглен от Католическата църква заради получените заплахи затова, че е приютил бежанско семейство от Сирия. След скандала кметът на Белене и хората, обявили се срещу отеца, се скриха и отказаха коментар, става ясно от репортаж на Bulgaria ON AIR.

След гражданските протести в Белене четиричленното сирийско семейство от Дамаск вече не е в града. Вратите на католическата енория "Рождение на Блажена Дева Мария" останаха заключени. Никой от църквата не пожела да застане пред камера, но от служителите разбрахме, че вчера сутринта отец Паоло Кортези е тръгнал за Италия и вече не е в Белене, се казва в репортажа.

"Ние няма да ги оставим нещата така. Ще се борим за него да се прибира!", каза служител на църквата.

Сирийското  семейство беше приютено в Белене от отец Паоло Кортези в началото на този месец. В обръщението на личния си профил във Facebook той посочва, че това са невинни, достойни, образовани и честни хора. Кортези написа: "Аз си отивам от България, с дигната глава, с чест" - и признава: "Не успях, не успяхме!". Какви са точните мотиви за напускането му обаче от католическата епархия в Русе не стана ясно.

Според едни жители на Белене отец Паоло е добър и свестен човек, "помагаше тук на всички". Други обаче смятат, че той няма място в града, макар че миналата година президентът Росен Плевнелиев го удостои с почетен знак за приноса му към опазване на българската памет.

От община Белене заявиха, че все още нямат официално потвърждение от Католическата църква за напускането на отец Паоло Кортези и единствената информация, с която разполагат към момента е, че свещеникът е излязъл в отпуск.

Още подробности по тази и други теми, гледайте в предаването "Брюксел 1% по Bulgaria ON AIR точно в 17:30 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
11
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей на това му се вика наглост. Да дойдеш на гости, за да проповядваш някаква ерес при това, после да започнеш и ти да си каниш гости в чуждия дом...
79
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен.......................Как пък реши, че съм русофил и как пък реши, че съм православен...Защото на всички русофили им пречи католицизма, а православите за тях е истинското хриситянстов. Не са влизали в църква ама са православни християни. Защото така са им наредили от Москва!
78
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 116Как пък реши, че съм русофил и как пък реши, че съм православен... Само ти си знаеш. Атеист съм и мразя всички религии. За мен те са проблема на този свят.. всичките. Харесвам България не Русия или Америка... Глуповат си за това ти е до някъде простено.
77
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оцет Паолу КУРтези. Принципно хвала на тоз оцет, че е искал да помогне. Но аз друго искам да питам:Защо стенописите на католическите църкви бяха боядисани в бяло с вар, само защото някой си папа бил *** и казал, че така трябва? Този папа унищожава българско културно наследство! Той не е по-различен от талибаните, които с гаубици гръмнаха статуите на Буда в Афганистан! А хората му в България, които са се съгласили да изпълнят нелепата му заповед също са същите морални престъпници!
76
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен..............."Не успях, не успяхме!" Да не успя 'католическия' свещеник да дръпне хора към църквата им. Предполагам за това си е тръгнал................Открай време преобладаващата част от населението на Белене е католическо. Има и две католически черкви бе умник! Аман от начетени "православни" русофили!
75
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
do 114 Не си виждал развято турско знаме при митинги на ДПС и ДОСТ? Да те заведа на очен лекар ли..К'во ли?
74
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен..................100 пъти по-добре руското знаме отколкото турското с полумесеца!!!...............Аз турското досега не съм виждал да се развява. Ама това на руската *** под път и над път от на сборищата на различни комунисти и "патриоти"-русофили.
73
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Не успях, не успяхме!" Да не успя 'католическия' свещеник да дръпне хора към църквата им. Предполагам за това си е тръгнал и бежанците нямат нищо общо. Една секта е достатъчно .. не искаме повече..
72
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е кво спорите, то и християните в Близкия Изток се обрязват. Евреите също се обрязват. Исус също е бил обрязан. Всичките му апостоли също до един са били ***.
71
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цар Борис отказва на Хитлер да се сражава с Германия срещу СССР. И него ли ще го наречете комунист и предател? Олиггофрени смешни. Кажи веее, Циничен педдал?
70
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 109Че терористи са ами :) най-обикновени бoклyци.
69
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до ***-а Викаш партизаните са терористи, а ония българските фашисти са с правото си да колят и бесят, понеже цар Борис отказва на Хитлер да вземе страната му и да се бие срещу СССР? Ай сстига бееее...
68
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До SpaceXДнешните съвременни религии Юдаизъм, Християнство и Ислям, започват началото си от едни и същи места. И корена им е един и същ. Други религии са примерно Хинду, Шинто, Будизъм. Първите не си приличат с вторите. Християнство и Ислям са най-близките днес по идеология религии на света. Но както едната, така и другата имат своите секти. И религията, прав си... макар и малко се е променила, на база на местните традиционни вярвания от преди да станат хората с новата си религия.
67
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 100 ***, е тука вече те заклах!Тия шумкари какви терористи са били, бе? Да обират мандрите на хората, понеже е глад в Балкана..и тероризъм ли го смяташ? И баба ми и дядо ми като са ги приютявали да не мислиш че са искали с отворени обятия да ги посрещат? Знаеш ли че една вечер баба ми е приютила 5 шумкарина(партизани) и идват ония и тя ги крие на тавана. Вика ми : ако бяха ги открили щяха да ни разстрелят всичките. Дядо ти беше запас по онова време...42-ра.
66
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ШопШопе не се замисляш. Повърхностно думаш за нещата. Бъди по-дълбок.
65
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 95..... Кой е тоя пияния с руското знаме....Имаше едно пияно момче, нсметнато с руското знаме, което говореше глупости по микрофона.
64
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А дали не е изгонен от Кутевисти и комунисти, защото това е човекът дал предложение в България да има паметник на жертвите на тоталитаризмът?Все чужденци да им вършат работата на българите. Първият оркестър е бил в Шумен от унгарец.
63
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
да ходят в нашата църква,до като им пратят друга буболечка от италия. ватикана се прави на обиден,ама никого не са прибрали в покоите на папата,нищо,че им ми краката.
62
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Партиоти ("ВМРО", Юруш, "НФСБ"), татари (ДпС) са си открито комунисти. само вижте кой управлява въпросните организации, все хора на ДС. Да не говорим за БКП, която за пореден път напълни листите си за депутати с хора на ДС.България не отива на добре.
61
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Християнството е измислено от Шорош за да ни навреди.Има само един Бог-Владимир Владимирович Путин. Съвсем скоро,това ще бъде официално обявено в Русия,а след това и в целия свят.